Näin voit pehmentää valokuvan taustan kuvankäsittelyssä – testissä Lightroomin uusi lens-blur työkalu

Kuvan taustan keinotekoinen pehmennys on ominaisuus, joka aikaisemmin on tullut tutuksi lähinnä kamerapuhelinten kautta. Nyt tämä kätevä ominaisuus on kuitenkin Lightroomin uusimman päivityksen myötä tuotu vakaville harrastajille ja ammattilaisille suunnattuun kuvankäsittelyohjelmaan. 

Yllä olevalla opetusvideolla ja tässä artikkelissa otimme selvää kuinka hyvin tämä uusi työkalu toimii. Videolla vertailemme lisäksi keinotekoista syväterävyyttä aitoon kamerassa tehtyyn syväterävyyteen. 

Miten valokuvan taustan voi pehmentää Lightroomissa?

Tarkkasilmäisimmät ovat mahdollisesti jo huomanneet, että Lightroom Classicin develop-moduulista löytyy uusi Lens-blur niminen valikko. Tämä on se paikka, jossa kuvan taustaa voi keinotekoisesti lähteä pehmentämään erilaisilla valinnoilla. 

Ensimmäinen askel työkalun käyttämiseen on ruksittaa apply-ruutu ja tämän jälkeen blur amount-säätimellä valita kuinka voimakkaasti kuvan taustaa haluaa sumentaa. Työkalussa on myös muita käteviä valintoja, mutta tämä blur amount on ylivoimaisesti tärkein luova päätös.

Työkalu tulee näkyviin vasta uusimman päivityksen myötä. Joten käy Creative Cloud -työpöytäsovelluksen kautta varmistamassa, että sinulla varmasti on käytössäsi Lightroom Classicin uusin versio, mikäli et saa kyseistä työkalua näkymään. 

Missä tilanteissa valokuvan taustaa kannattaa pehmentää?

Lightroomin Lens-blur osaa automaattisesti tunnistaa kuvan kohteen ja tämän jälkeen sumentaa taustaa halutun verran. Kaikista parhaiten työkalu tuntuu toimivan tilanteissa, joissa on selkeä kohde ja joissa kuvan tausta jo valmiiksi on edes aavistuksen pehmeä. Näissä työkalu tekee yksinkertaisesti erinomaista jälkeä.

Taustan keinotekoinen pehmentäminen on kätevää kuvissa, joissa jälkikäteen rupeaa häiritsemään taustan voimakkaat elementit. Lens-blur työkalulla pystyy ikään kuin leikkimään, että kuva olisikin kuvattu 3–4 pykälää isommalla aukolla.

Kuten kaikessa kuvankäsittelyssä kannattaa tämän kanssa myös pitää maltti mukana. Parhaiten lens-blur toimii pienissä määrin ja taustan kevyeen kaunistamiseen. 

Lue myös: Syväteräyyden hallinta valokuvauksessa

Miksi kuviin halutaan pehmeä tausta?

On kaksi syytä, joiden takia valokuviin saatetaan haluta pykälää pehmeämpi tausta. Nämä ovat selkeys ja rauha. Ensinnäkin pehmeä tausta auttaa erottamaan kuvan kohteen selkeästi taustasta. Tämä luo syvyyttä kuvaan ja keskittää katsojan huomion kohteeseen.

Lisäksi pehmeä tausta auttaa piilottamaan häiritseviä elementtejä taustassa, kuten roskia, ihmisiä tai muita häiriötekijöitä, jotka saattaisivat muuten häiritä kuvan tunnelmaa. Etenkin potrettikuvauksessa sopivan taustan valitseminen on erityisen tärkeää. 

Ennen (f/8.0)
Jälkeen tilanne (blur amount-arvolla 50)

Miten hyvin Lightroomin lens-blur toimii?

Lightroomin lens-blur näyttää omaan silmääni monissa tilanteissa hyvin uskottavalta. Lisäksi työkalu saa pisteitä sen helppokäyttöisyydestä. Yllä olevassa esimerkissä näkyy ennen ja jälkeen kuvat kuinka Lightroom onnistuu keinotekoisesti pehmentämään kuvan taustaa. 

Ei mikään hilavitkutin

Taustan keinotekoinen pehmennys on tuotu Lightroomin vakavalla otteella. Asenteesta jolla työkalu on lanseerattu kertoo mielestäni parhaiten mahdollisuus hienosäätää bokehia ja syväterävyyden visualisointi erillisellä syvyyskartalla. 

Erilaiset objektiivit tuottavat erilaisen taustapehmeyden.

Näin voit hienosäätää bokehia

Bokeh on termi, jolla valokuvauksessa tarkoitetaan kuvan taustan pehmeyttä ja sen luonnetta. Bokeh voi olla erimuotoista ja kokoista riippuen objektiivista. Esimerkiksi vanhemmat vintage-objektiivit luovat usein omanlaistaan persoonallisempaa bokehia, kuin modernit objektiivit. 

Nyt kun tiedät mitä bokeh tarkoittaa, niin voin iloksesi kertoa, että myös tätä voi säätää Lightroom lens-blur työkalun sisällä. Erilaisia valintoja on tällä hetkellä viisi kappaletta. Löytyy esimerkiksi circle, bubble ja 5-blade. Tasaisimman taustan saa aikaiseksi circle-valinnalla, joka imitoi modernien objektiivien tuottamaa bokehia. 

Näillä bokeh-valinnoilla voi olla hauska eksperimentoida lens-blur työkalun sisällä, mikäli haluaa hienosäätää keinotekoisen bokehin laatua. 

Lue myös: Bokehnaattori nimeltään Helios-44

Kuvan syväterävyyden hallinta kuvankäsittelyssä

Lightroomin visualize depth-toiminnon ideana on luoda syvyyskartta kuvan oletetuista etäisyyksistä. Työkalussa lähimpänä kameraa olevat kohteet näytetään vaaleilla sävyillä ja taustan elementit tummemmalla sinisellä.

Tämän jälkeen työkalussa on syväterävyyttä vastaava alue, jota voi lähteä siirtämään tai kaventamaan toivomallaan tavalla. Tätä kautta pystyy Lightroomissa hienosäätämään kuvan syväterävyyttä kuvaamisen jälkeen. Taustan keinotekoisen pehmennyksen uskottavuus on pitkälti kiinni syvyyskartan paikkansapitävyydestä, joten visualize depth-toiminto pystyy myös suoraan kertomaan miten hyvä pehmennyksestä on tulossa.

Tämän kaltaisten työkalujen puolesta on kiinnostava nähdä mihin vastaavat ominaisuudessa jatkossa kykenevät. 

Näin pehmennät kuvan taustaa Lightroomissa

  1. Navigoi develop-moduulissa lens-blur nimiseen valikkoon ja klikkaa apply.
  2. Valitse toivottu pehmennyksen määrä blur amount-säätimellä.
  3. Hienosäädä taustapehmennyksen laatua bokeh-valintojen avulla.
  4. Tee tarvittavat korjaukset refine-valikossa. 

Tämän kattavan verkkokurssin avulla opit Lightroomin tärkeimmät työkalut ja saat tehtyä entistä näyttävämpiä valokuvia kuvankäsittelyn avulla.

28 opetusvideota
4.5h materiaalia
Lunttilappu tärkeimmistä pikakomennoista

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *