Kurssikokonaisuudet

Valokuvauksen peruskurssi
View Post
valonmuokkaimat, esittely
Valaisun perusteet – salamakuvauksen alkeet ja teoria
View Post
Kuvankäsittelyn perusteet – Lightroom ja Photoshop
View Post
6 kesä

Lightroom vai Photoshop?

Kuvankäsittelyn perusteiden taitaminen on olennainen osa valokuvauksen opettelua. Etenkin RAW-kuvien kohdalla jälkikäsittelyn tuomat mahdollisuudet on tärkeä opetella. Monilla kynnys opetteluun vaikuttaa kuitenkin olevan suuri ja mahdollisuuksien määrä lähinnä hämmentää käyttäjiä. Eri foorumeilla näkee usein kysymyksiä, kuten mistä ohjelmasta kannattaa aloittaa.
 

Omat käyttötarpeet kuvankäsittelyssä

Ennen päätöksen tekemistä kannattaa miettiä millaista kuvankäsittelyä haluaa kuvilleen tehdä. Riittääkö sinulle peruskorjaukset vai haluatko ruveta enemmänkin rakentamaan kuvia uudelleen. Kaikkien on tietysti hyvä osata perusteet, vaikka intohimona olisikin villimmät komposiitit.

Vastaukseni on lähes aina Lightroom

Moni valokuvaaja uskoo tarvitsevansa Photoshopia, sillä on kuullut sen mahdollisuuksista ja tietää sen olemassaolon paremmin. Väitän kuitenkin, että jos et tiedä mitä haluat on Lightroom oikea vastaus. Tämän ohjelman osaaminen läpikotaisin riittää hämmästyttävän pitkälle! Itselläni kuvien suurin muutos tapahtuu juuri Lightroomin puolella, jonka jälkeen hion pieniä yksityiskohtia Photoshopissa. Aina tämä Photoshopin puolelle vieminen ei olisi edes pakollista, mutta omat rutiinit tulevat tässä välillä jopa liian vahvasti esille.

Lightroomille pisteet nopeudesta

Lightroom on suunniteltu ainoastaan valokuvaajia ajatelleen, kun taas Photoshop on enemmän yleispätevä ohjelma kaikille. Tämän ansiosta Lightroomissa onnistuu kuvien arkistointi, järjestely, muokkaaminen ja tulostaminen yksinkertaisesti.

Pitkän kuvauspäivän jälkeen samasta kohteesta otetut kuvat kaipaavat usein samat säädöt, joka onnistuu Lightroomissa todella sulavasti, kun taas Photoshopissa tämä on tehty todella vaikeaksi. Voimme todeta, että Lightroom on monien kuvien hallintaan ja että Photoshop keskittyy kuvan tarkempaan näpertelyyn.

Kuvien julkaiseminen ja tallentaminen Lightroomista eri paikkaan on myös todellista juhlaa Photoshopin verrattuna.

Kuva ei ole RAW-muodossa Photoshopin sisällä

RAW-kuvissa on enemmän tietoa varjoissa ja huippuvaloissa. Lisäksi niiden valkotasapainoa ei vielä ole määritelty. Näiden ja monien muiden etujen takia kannattaa RAW-kuvista ottaa kaikki mahdollinen tieto irti ennen niiden muuntamista toiseen muotoon.

Lightroomin sisällä voit työskennellä suoraan RAW-kuvien kanssa, kun taas Photoshop vaatii rinnalleen Adobe Camera Raw -plug-inin, josta Lightroomia vastaavat säädöt löytyy, vasta tämän ohjelman jälkeen kuva voidaan avata varsinaisesti Photoshopissa.

Muutama esimerkkitapaus

Perhekuvat ja niiden arkistointi: Lightroom

Maisemakuvien kevyt käsittely: Lightroom

Hääkuvaus: Lightroom

Potrettikuvaus: Lightroom + Photoshop

Tuotekuvaus: Lightroom + Photoshop

Panoraamat: Photoshop

HDR: Photoshop

Mainoskuvaus ja komposiitit: Photoshop

Julisteet ja tekstielementit: Photoshop

Photoshop on harvalle pakollinen

Jossain vaiheessa Lightroomista yksinään loppuu kuitenkin mahdollisuudet säätää kuvaa eteenpäin, esimerkiksi kun vaaditaan tasoja, maskeja tai kuvaelementtien yhdistelyä. Ulkoasultaan Photoshop vaatii aloittelijalta myös paljon enemmän kärsivällisyyttä opetteluun, sillä ohjelma on kasvanut massiiviseksi paketiksi. Photoshopista löytyy kuitenkin vaativalle käyttäjälle todella hyviä ominaisuuksia liittyen syväämiseen, kloonaamiseen, tasojen manipulointiin ja maskien tarkkaan säätämiseen.

Adobe tekee valinnan helpoksi

Uuden lisenssointimallin jälkeen kysymykseen: Lightroom vai Photoshop on melko yksinkertaista vastata myös molemmat, sillä Adobe tarjoaa valokuvauspainotteista Creative Cloud -tilausta kuukausimaksulla. Vielä toistaiseksi Lightroomia voi ostaa myös erikseen ilman kuukausimaksua.

Ideaalisti kannattaa opetella molemmat, mutta valokuvaajille suosittelen silti aluksi Lightroomia. Mikäli kuvankäsittelyä ja valokuvausta tekee harrastuspohjalta harvemmin on kerran maksettu Lightroom myös hyvä vaihtoehto, vaikka silloin ei uusimpia päivityksiä saakkaan Creative Cloudin tapaan. Jos et ole aikaisemmin kuvannut raw-kuvia, kannattaa myös käydä lukemassa tämä artikkeli: Kuusi syytä miksi kannattaa kuvata raw-kuvia

Atte Tanner

Kirjoittaja on nuori on suomalainen potretti- ja muotikuvaaja, joka haluaa kertoa tarinoita meidän niin oudosta todellisuudesta. Lisäksi Atte Tanner on Kamerakoulu.fi -sivuston päätoimittaja.