Kuvankäsittelyn perusteiden taitaminen on olennainen osa valokuvauksen opettelua. Etenkin RAW-kuvien kohdalla jälkikäsittelyn tuomat mahdollisuudet on tärkeä opetella. Monilla kynnys opetteluun vaikuttaa kuitenkin olevan suuri ja mahdollisuuksien määrä lähinnä hämmentää käyttäjiä. Eri foorumeilla näkee usein kysymyksiä, kuten mistä ohjelmasta kannattaa aloittaa. Tästä syystä olemme tähän artikkeliin keränneet tietoa Lightroomin ja Photoshopin eroista.
Omat käyttötarpeet kuvankäsittelyssä
Ennen päätöksen tekemistä kannattaa miettiä millaista kuvankäsittelyä haluaa kuvilleen tehdä. Riittääkö sinulle valokuvan peruskorjaukset vai haluatko ruveta enemmänkin rakentamaan kuvia uudelleen.
Vastaukseni on lähes aina Lightroom
Moni valokuvaaja uskoo tarvitsevansa Photoshopia, sillä on kuullut sen mahdollisuuksista ja tietää sen olemassaolon paremmin. Väitän kuitenkin, että jos et tiedä mitä haluat on *Lightroom oikea vastaus. Jos ei osaa kumpaakaan näistä ohjelmista, niin suosittelemme valokuvaajille alkuun Lightroomin opettelua.
Lightroomin hallitseminen läpikotaisin riittää hämmästyttävän pitkälle! Itselläni kuvien suurin muutos tapahtuu juuri Lightroomin puolella. Photoshop on enemmänkin sitten pienten yksityiskohtien hiomista. Aina tämä Photoshopin puolelle vieminen ei ole edes pakollista.
Lightroomille pisteet nopeudesta
Lightroom on suunniteltu ainoastaan valokuvaajia ajatelleen, kun taas Photoshop on enemmän yleispätevä ohjelma moneen käyttöön. Tämän ansiosta Lightroomissa onnistuu kuvien arkistointi, järjestely, muokkaaminen ja tulostaminen yksinkertaisesti. Photoshoppia käyttää valokuvaajien lisäksi muun muassa graafikot, suunnittelijat ja kuvittajat.
Pitkän kuvauspäivän jälkeen samasta kohteesta otetut kuvat kaipaavat usein samat säädöt, joka onnistuu Lightroomissa todella sulavasti, kun taas Photoshopissa tämä on tehty todella vaikeaksi. Voimme todeta, että Lightroom parhaimmilaan monen kuvan kanssa ja että Photoshop taas keskittyy yksittäisen kuvan tarkempaan säätöön. Kuvien julkaiseminen ja tallentaminen Lightroomista moneen eri paikkaan on myös todellista juhlaa Photoshopin verrattuna.
Kuva ei ole RAW-muodossa Photoshopin sisällä
RAW-kuvissa on enemmän tietoa varjoissa ja huippuvaloissa. Lisäksi niiden valkotasapainoa ei vielä ole määritelty. Näiden ja monien muiden etujen takia kannattaa raw-kuvista ottaa kaikki mahdollinen tieto irti ennen niiden muuntamista toiseen muotoon. Lisää raw-kuvien hyödyistä voi lukea täältä: Kuusi syytä miksi kannattaa kuvata raw-kuvia.
Lightroomin sisällä voit työskennellä suoraan raw-kuvien kanssa, kun taas Photoshop vaatii rinnalleen Adobe Camera Raw -plug-inin, josta Lightroomia vastaavat säädöt löytyy, vasta tämän ohjelman jälkeen kuva voidaan avata varsinaisesti Photoshopissa.
Muutama esimerkkitapaus
Perhekuvat ja niiden arkistointi: Lightroom
Maisemakuvien kevyt käsittely: Lightroom
Hääkuvaus: Lightroom
Potrettikuvaus: Lightroom + Photoshop
Tuotekuvaus: Lightroom + Photoshop
Panoraamat: Photoshop
HDR: Photoshop
Mainoskuvaus ja komposiitit: Photoshop
Julisteet ja tekstielementit: Photoshop
Photoshop on harvalle pakollinen
Jossain vaiheessa Lightroomista yksinään loppuu kuitenkin mahdollisuudet säätää kuvaa eteenpäin, esimerkiksi kun vaaditaan tasoja, maskeja tai kuvaelementtien yhdistelyä. Ulkoasultaan Photoshop vaatii aloittelijalta enemmän kärsivällisyyttä opetteluun, sillä ohjelma on kasvanut massiiviseksi paketiksi. Tätä eroa kuvaa myös hyvin, se että esimerkiksi meidän yllä oleva opetusvideo Lightroomin perusteista kestää reilun vartin, kun vastaava video Photoshopin alkeista on 45 minuuttinen.
Photoshopista löytyy kuitenkin vaativalle käyttäjälle todella hyviä ominaisuuksia liittyen syväämiseen, kloonaamiseen, tasojen manipulointiin ja maskien tarkkaan säätämiseen.
Meidän opetusvideot Photoshopin käytöstä löytyy täältä: Kuvankäsittely Photoshopissa
Adobe tekee valinnan helpoksi
Uuden lisenssointimallin jälkeen kysymykseen: Lightroom vai Photoshop on melko yksinkertaista vastata molemmat, sillä Adobe tarjoaa valokuvauspainotteista Creative Cloud -tilausta kuukausimaksulla. Tähän edullisempaan pakettiin kuuluu nimittäin Lightroom ja Photoshop. Parhaassa tapauksessa kannattaa tietenkin opetella molemmat, mutta valokuvaajille suosittelen silti alkuun Lightroomia.
Lisää meidän opetusvideoita Lightroomin ja Photoshopin käytöstä löytyy täältä: Aloita kuvankäsittelyn opettelu