Lightroomin ja Photoshopin välillä työskentely

Lightroom ja Photoshop ovat hyviä kavereita keskenään. Nämä kaksi kuvankäsittelyohjelmaa tukevat toinen toisiaan, eivätkä kilpaile keskenään.

Tässä artikkelissa ja yllä olevalla videolla käymme läpi mitkä työvaiheet kannattaa tehdä missäkin kuvankäsittelyohjemassa ja mitkä ovat parhaat keinot Lightroomin ja Photoshopin välillä liikkumiseen.

Mihin työvaiheisiin Lightroom soveltuu?

Lightroom on tarkoitettu raakakuvien säätöön, arkistointiin ja kuvamassojen hallintaan. Lightroom on alusta alkaen suunnattu ainoastaan valokuvaajille, jonka ansiosta Lightroomista on saatu hyvin selkeä ja virtaviivainen kuvankäsittelyohjema.

Mielestäni aloittelevalle kuvaajalla on kaikista hyödyllisintä alkuun opetella Lightroomin käyttö huolellisesti. Ligthroomin hyvä tuntemus riittää valtaosalle kuvaajista kaikkiin yleisimpiin kuvankäsittelytarpeisiin.

Nykyään Lightroom kuuluu Adoben valokuvajäsenyyteen, joka tarkoittaa että Lightroomin hankkimisen yhteydessä saa automaattisesti käyttöönsä myös Photoshopin. Tämä on kätevää, niin ei ainakaan tarvitse miettiä kumpi ohjelmista soveltuisi omaan käyttöön paremmin.

Koska kuvankäsittelyssä joutuu vaihtamaan Photoshopin puolelle?

Siinä vaiheessa kun on tehnyt kuvankäsittelyä Lightroomissa pidempään saattaa tulla vastaan erikoistilanteita, joissa kaipaa jotain tiettyjä työkalua Photoshopin puolelta. Tällaisia voisi olla esimerkiksi edistyneet valinnat, vaikeammat poistot tai puhdas kuvamanipulaatio.

Photoshop on parhaimmillaan hyvin yksityiskohtaisessa kuvankäsittelyssä, jossa halutaan esimerkiksi lisätä tai poistaa kuvasta jotain elementtejä. Meidän opetusvideot Photoshopissa työskentelystä löytyy täältä: Photoshop -opetusvideot

Lightroom

 • Kuvan peruskäsittely
 • Valotuksen korjaus
 • Valkotasapainon määrittely
 • Värien hienosäätö
 • Perspektiivin korjaus ja kohinanpoisto
 • Terävöitys

Photoshop

 • Yksityiskohtaiset korjaukset
 • Elementtien poistaminen ja lisääminen
 • Monimutkaiset valinnat
 • Taustan poistaminen
 • Ihon korjaus
lightroom, photoshop
Kuvankäsittelyä on helppo jatkaa Photoshopin puolella.

Helpoin keino liikkua Lightroomin ja Photoshopin välillä

Helpoin tapa jatkaa valokuvan käsittelyä Photoshopin puolella on klikata kuvan päältä ja valita Edit In – Edit in Adobe Photoshop. Tämä komento valmistelee erillisen kuvatiedoston, joka automaattisesti aukeaa Photoshopissa käsiteltäväksi.

Kun olemme tehneet tarvittavat muutokset Photoshopissa voimme yksinkertaisesti tallentaa kuvan. Tämän jälkeen kuvan muokattu versio ilmestyy suoraan Lightroom-katalogiin, jossa voimme jatkaa kuvan hienosäätöä ja esimerkiksi määritellä lopulliset export-asetukset.

Raakatiedosto kannattaa hyödyntää ennen Photoshoppausta

On hyvä ottaa huomioon, että valokuva ei Photoshopin puolella enää ole raakamuodossa. Tämä tarkoittaa, että hyvän työnkulun kannalta on parasta hyödyntää raakakuvan mahdollisuudet ennen Photoshopin puolelle siirtymistä.

Kaikki työvaiheet, joissa raakakuvan hyödyillä on suuri merkitys kannattaa siis tehdä Lightroomissa. Tällaisia on esimerkiksi valotuksen voimakas korjaus ja valkotasapainon määrittely.

lightroom, photoshop
Itse tykkään käyttää näitä asetuksia Lightroomin ja Photoshopin välillä työskentelyssä.

Asetukset

Lightroomin asetuksissa pystyy määrittelemään missä muodossa ja millä tiedoilla kuvat viedään Photoshopin puolelle. Sopivat asetukset ovat tässä kohtaa pitkälti mielipidekysmyksiä ja erilaisista tottumuksista kiinni. Näihin pystyy vaikuttamaan kohdassa Settings – External Editing. Itse tykkään käyttää seuraavia asetuksia:

 • File format: PSD
 • Color Space: Adobe RGB
 • Bit Depth: 16 bits / component
 • Resolution: 240

Edistynyt keino (smart objects)

Tämän keinon lisäksi on olemassa toinen hieman edistyneempi mahdollisuus Lightroomin ja Photoshopin välillä työskentelyyn, jossa hyödynnetään niin sanottuja Smart Objects -tiedostoja. Tämän edistyneen työnkulun hyötynä on mahdollisuus palata raakamuunnokseen vielä Photoshopin puolella käyttäen Adobe Camera Raw ohjelmaa hyödyksi.

Tässä edistyneessä työnkulussa valitsemme Lightroomissa Edit In – Open as Smart Object in Photoshop. Tämä komento avaa kuvan Photoshopissa Smart Objectina, jonka jälkeen Photoshopissa pystymme tarvittaessa tuplaklikkaamalla tätä tasoa ja avaamaan kuvan raakamuunnoksen Adobe Camera Raw:ssa.

Smart Objectien kautta työskentely tuo meille näin joustavuutta kuvankäsittelyyn. Ne ovat samalla kuitenkin raskaampia pyörittää, jonka takia niitä ei kannata turhaan käyttää ellei usko tarvitsevansa niitä.

Lightroom – Photoshop – Lightroom – Photoshop

Jos ensimmäisen Photoshop-kierroksen jälkeen haluamme Lightroomista palata uudestaan Photoshopin puolelle, niin on hyvä olla tietoinen kolmesta eri tavasta, joilla tällä kertaa pystymme viemään kuvan Photoshopin puolelle.

 • Edit a Copy with Lightroom Adjustments. Avaa uuden PSD tai TIFF-tiedoston, jossa on mukana siihen tehdyt Lightroom korjaukset.
 • Edit a Copy. Avaa uuden PSD tai TIFF-tiedoston Photoshopissa.
 • Edit Original. Avaa alkuperäisen PSD tai TIFF-tiedoston Photoshopissa.

Tämän kattavan verkkokurssin avulla opit Lightroomin tärkeimmät työkalut ja saat tehtyä entistä näyttävämpiä valokuvia kuvankäsittelyn avulla.

28 opetusvideota
4.5h materiaalia
Lunttilappu tärkeimmistä pikakomennoista

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *