Piirtopöytä ja pikakomennot kuvankäsittelyssä

Julkaisimme toissa päivänä artikkelin, jossa kerroin omasta historiastani Wacomin kanssa. Parhaimmillaan piirtopöytä tekee kuvankäsittelystä paljon sulavampaa. Olen itse suuri pikakomentojen puolestapuhuja, jonka takia halusin laittaa kasaan myös tämän artikkelin piirtopöydän pikakommennoista.

Piirtopöydästä riippuen sinulla on eri määrä nappeja kustomoitavissa. Nappeja löytyy usein muutama itse kynästä ja hinnan noustessa alustan nappien määrä myös kasvaa. Wacomin piirtopöydissä eri funktiot voi määritellä ohjelmakohtaisesti, joka mielestäni on todella suositeltavaa.

Kaikilla on omat tyylinsä valokuvata, joka heijastuu myös erilaisiin tapoihin kuvankäsittelyssä. Tästä syystä kannattaa miettiä mitä komentoja itse usein käyttää ja kannattaisiko juuri näille määritellä oma pikakomento esimerkiksi suoraan kynästä, jonka kaksi nappia jatkuvasti on lähellä.

Piirtopöydän pikakomennot Photoshopissa

Oletuksena kynän kaksi nappia on ohjelmoitu toimimaan hiiren oikean napin painalluksena ja kaksoispainalluksena. Nämä ovat molemmat toimintoja, joita en Photoshopissa käytä juuri koskaan, joten kynän napeista on hyvä aloittaa testailu. Mutta miten sitten vaihdan työkalusta toiseen? Eri työkalujen alta löytyviin lisätyökaluihin pääsee yhdistämällä shift-näppäimen pikakomentoon. Esimerkiksi G antaa paint bucket -työkalun, mutta shift + G:llä pääset selaamaan gradient -työkaluun asti, joka löytyy paint bucketin alta.

Jos jatkuvasti vaihdat kursorin kokoa joko yläpalkista tai hiiren oikealla kannattaa tästä opetella heti ensimmäisenä eroon! Tämän pikakomento vaihtelee Photoshopin versioiden välillä, mutta selvitä mikä toimii omassa versiossasi tai määrittele kursorin koon muuttamiselle oma pikakomento. Itse olen vaihtanut tähän tarkoitukseen O ja P-kirjaimet, sillä oikea käteni on luontevasti tässä kohtaa näppäimistöä, kun työskentelen piirtopöydällä.

Screen Shot 2016-07-02 at 11.05.03

Ideoita pikakomennoille Photoshopissa

Step backward (Cmd + Alt + Z) – jos tykkäät jatkuvasti testailla eri asioita on tässä hyvä pikakomento suoraan kynään.

New layer (Cmd + Shift + N) – teen työnkulussani uuden tason jokaiselle asialle, jonka takia tämän komennon löytäminen läheltä helpottaa kummasti.

New curves adjustment layer – luotan curves -työkaluun ja sen maskaamiseen kuin hullu kuvankäsittelyssä. Tälle pikakomennolle sinun täytyy ensiksi Photoshopin omista asetuksista määritellä näppäinyhdistelmä, jonka jälkeen voit määritellä Wacomin asetuksista saman kynään.

Select the layer above/under the current layer ( Alt+] ja Alt+[) – erittäin pitkälle vietyyn työnkulkuun, jossa kahden tason välillä vaihdellaan jatkuvasti (esimerkiksi Dodge & Burn tai Frequency Separation -tekniikan aikana)

Lightroom ja pikakomennot

Lightroom ei salli omien pikakomentojen määrittelemistä, joten Wacomin kanssa joutuu  miettimään erilailla. Ratkaisu tähän on määritellä Wacomin omista asetuksista Lightroomin pikakomentoja vastaavat yhdistelmät. Eri säätimiin navigointi on itsessään sulavaa piirtopöydällä ja kun tähän yhdistää mahdollisuuden naputtaa arvoja ylös- ja alaspäin näppäimillä niin ollaan pitkällä!

Touch ring ja brush size – huomaan käyttäväni alustan nappeja melko harvoin, sillä vapaa käteni on suurimmaksi osaksi näppäimistöllä, enkä näe syytä hyppiä edestakaisin. Lightroomin sisällä kursorin koon muuttaminen on kuitenkin mukavaa piirtopöydän rullalla.

Copy settings (Cmd + Shift + C) ja Paste settings (Cmd + Shift + V) – Lightroomissa pärjään melko hyvin myös ilman hiiren oikeaa näppäintä tai kaksoispainallusta, joten olen vaihtanut kynän napit vastaamaan näitä komentoja. Suuria kuvamääriä muokatessa tämä tekee kopioinnista ja kuvien täsmäämisestä todella nopeaa.

Onko vasenkätisillä vaikeampaa?

Hiiri oikeassa kädessä työskennellessä vapaalle kädelle jää luontevasti näppäimistön vasen reuna ja kaikki kultaiset napit pikakomentoja ajatellen. Nämä samat shiftit ja altit löytyy toki näppäimistön toiselta puolelta myös, mutta vaati ainakin itseltäni totuttelua siirtää vapaa käsi näppäimistön oikeaan reunaan, samalla kun vasen käteni käytti kynää.

Tapoja ja eri luovia ratkaisuja on varmasti monia, joten olisi hauska kuulla myös muiden tottumuksista käyttää pikakomentoja yhdessä Wacomin kanssa.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *