Näin toimii Lightroomin suorakuvaus (tethering)

Suorakuvaus tarkoittaa, että kuvaustilanteessa otetut kuvat ilmestyvät suoraan tietokoneelle. Tätä kautta valokuvia voi heti tarkastella isommalta näytöltä, joka helpottaa pienimpienkin yksityiskohtien huomaamista ja johtaa parempiin valokuviin. Suorakuvaus on itselleni tärkeä osa kuvausprosessiani ja kuvaankin lähes kaikissa kuvauksissani suoraan tietokoneelle.

Suorakuvaus saattaa kuulostaa tekniseltä, mutta on itse asiassa helppoa kunhan tietää muutaman perusseikan. Tässä artikelissa käymme läpi miten suorakuvaus onnistuu Lightroomissa ja annamme vinkkejä mitä kalustoa suorakuvaus vaatii.

Linkit ovat affiliate-linkkejä, eli jos käytät niitä ja ostat jotain, Kamerakoulu.fi saa pienen komission. Sinulle ei synny tästä mitään ylimääräisiä kustannuksia ja samalla autat Kamerakoulun toimintaa.

Miten suorakuvaus onnistuu Lightroomissa?

Jotta voimme kuvata suoraan tietokoneelle tulee meidän aluksi yhdistää kamera tietokoneeseen *usb-piuhalla. Tämä takia suorakuvausta varten on kätevä olla pitkä ja laadukas usb-piuha, mutta näistä lisää suosituksia artikkelin lopussa. On myös olemassa langattomia ratkaisuja, mutta mikään näistä ei oman kokemukseni mukaan ole kovin luotettava tai riittävän nopea. Piuhan käyttäminen tekee suorakuvauksesta sujuvaa.

Kun kamera on kytketty tietokoneeseen voimme seuraavaksi aloittaa suorakuvauksen Lightroomin ylävalikosta. Suorakuvaus löytyy kohdasta file – tethered capture – start tethered capture. Tämä avaa ikkuna, jossa voimme määritellä kuvaussessiolle nimen, valita minne kuvat tallentuvat ja esimerkiksi kuinka tiedostot nimetään.

Suorakuvauksen aloittamisen jälkeen kuvatut tiedostot ilmestyvät suoraan Lightroomiin. Suorakuvauksen aikana voimme lisäksi hallita kameran asetuksia suoraan tietokoneelta. Tämä voi olla kätevää mikäli kamera on jossain korkealla, mihin emme helposti pääse käsiksi.

Asetuksien kopiointi kuvankäsittelyssä

Suorakuvauksen aikana on mahdollista tehdä kuville alustavaa kuvankäsittelyä jo kuvausvaiheessa. Näin kuva näyttää valmiimmalta ja voimme kokeilla erilaisia sävytyksiä. Yksi kätevimpiä ominaisuuksia Lightroom suorakuvauksessa onkin kohta “same as previous”. Tämän avulla voimme automaattisesti kopioida meidän tekemät muutokset uusiin kuviin.

Suorakuvauksen aikana voimme kuvata normaalisti kameran päädystä tai sitten käyttää Lightroomin suljinta. Kätevä pikakomento kuvaamista varten on F12 (capture). Tämä voi olla kätevää mikäli kamera on paikassa, johon emme helposti pääse käsiksi.

Suorakuvauksen aikana on mahdollista tehdä kuville alustavaa kuvankäsittelyä jo kuvausvaiheessa.

Suorakuvauksen vaiheet tiivistettynä

  • Kytke kamera tietokoneeseen usb-piuhalla
  • Käynnistä Lightroom
  • Valitse start tethered capture (file – tethered capture – start tethered capture)
  • Kirjoita sessiolle nimi
  • Valitse minne kuvat tallentuvat
  • Paina ok ja olet valmis käyttämään suorakuvausta

Mitä hyötyä on suorakuvauksesta?

Suurin hyöty suorakuvauksessa on mahdollisuus tarkastella kuvia suuremmalta näytöltä. Tätä kautta meidän on helpompi keskustella kuvatuista otoksista ja näin tehdä parempaa jälkeä. Kuvien näyttäminen kameran takanäytöltä on hankalaa, etenkin isommissa kuvauksissa, joissa on enemmän väkeä. Kuvien avoin jakaminen myös rakentaa luottamusta kuvaajan ja kuvattavan välillä.

Yksityiskohtien huomiointi

Kun kuvat ilmestyvät suurelle näytölle pystymme kuvasta huomioimaan pienemmätkin yksityiskohdat, jotka muuten jäisivät huomaamatta. Tällaisia voisi olla esimerkiksi ryppy vaatteissa, tarkennuksen hienovaravinen epäonnistuminen tai pieni liike-epäterävyys.

Suorakuvauksen kautta meillä on parempi tieto kuvattujen tiedostojen rajoista ja mahdollisuuksista, joka vähentää ikäviä yllätyksiä ja nopeuttaa kuvauksia.

Alustavan kuvankäsittelyn kautta pystymme esimerkiksi varmistamaan miten paljon tietoa varjoista pystymme nostamaan tai kuinka paljon raakakuvan huippuvalot kestävät korjaamista Lightroomissa. Tämän lisäksi suorakuvaus on kätevää tapauksissa, jossa tiedämme että kuvaa tullaan käyttämään jossakin erikoisemmassa kuvasuhteessa. Suorakuvauksen aikana pystymme varmistamaan, että kuvan tärkeimmät elementit mahtuvat suunniteltuun kuvasuhteeseen.

Mainoskuvauksissa suorakuvaus on myös tapa hyväksyttää kuvia kuvausvaiheessa. Kun kaikki tietää tarkasti mitä ollaan kuvattu, niin vältytään ikäviltä tilanteilta jälkikäteen.

Hyödylliset lisävarusteet suorakuvaukseen

Suorakuvaus ei itsessään vaadi suurta määrä lisävarusteita. Yksinkertaisimmillaan suorakuvaukseen riittää kamera, tietokone, usb-piuha ja Lightroom. Mikäli suorakuvauksesta innostuu enemmänkin, niin on kuitenkin muutama hyödyllinen lisävaruste, jonka hankkimista kannattaa harkita. Tässä on seuraavaksi yleisimmät lisävartusteet listattuna.

Linkit ovat affiliate-linkkejä, eli jos käytät niitä ja ostat jotain, Kamerakoulu.fi saa pienen komission. Sinulle ei synny tästä mitään ylimääräisiä kustannuksia ja samalla autat Kamerakoulun toimintaa.

usb, usb-piuha, suorakuvaus, macbook pro
Suosittelen itse hankkimaan vähintä 3 metrisen usb-piuhan suorakuvausta varten.

Pitkä usb-piuha

Useimpien kameroiden mukana tulee usb-piuha, jota monissa tapauksissa pystyy käyttämään suorakuvaukseen. Tämä kameran mukana tuleva usb-piuha on kuitenkin kovin lyhyt, jonka takia se ei ole kaikista käytännöllisin suorakuvausta ajatellen. Suorakuvausta varten on hyvä olla pitkä ja laadukas usb-piuha. Suosittelisin hankkimaan vähintään 3 metrisen usb-piuhan. Tämä helpottaa kameran kanssa liikkumista ja tuo vapautta kuvaamiseen.

Ennen usb-piuhan ostamista kannattaa varmistaa, että hankkii piuhan jonka päädyt sopivat omaan kameraan ja tietokoneeseen. Usb-piuhoja on nimittäin monia erilaisia. Itse suosittelen näiden kahden valmistajan usb-piuhoja:

*Tether toolsin usb-piuhat
*Area51 Tether Co

usb-piuha, suorakuvaus, vedonpoisto, tetherblock
Suorakuvauksen aikana on hyvä käyttää vedonpoistoa.

Vedonpoisto

Kameran portit ovat yllättävän herkkiä, jonka takia niitä kannattaa suojata. Suorakuvauksen aikana on tästä syystä hyvä käyttää vedonpoistoa, joka tarkoittaa että jonkinlaisella lisävarusteella vaimennetaan kameran usb-porttiin kohdistuvat nykäisyt ja paine.

Lisäksi vedonpoistaja auttaa säilyttämään paremman yhteyden kameran ja tietokoneen välillä, joka tekee suorakuvauksesta sulavampaa.

Edullisin keino hoitaa vedonpoisto on hankkia niin sanottu *Jerkstopper, joka kiinnitetään kameran ja piuhan väliin. Vielä astetta jykevämpi ratkaisu on saman valmistajan *TetherBlock, joka taas on kameran pohjaan tuleva metallilevy, jonka sisään usb-piuha laitetaan. Tätä kautta TetherBlock toimii tehokkaana vedonpoistajana. Tästä lisäosasta on lisäksi olemassa *Arca-versio, joka mahdollistaa levyn kiinnittämisen Arca Swiss yhteensopivaan jalustaan.

suorakuvaus, mule, kuvauspöytä
Kannettava tietokone on mahdollista kiinnittää kuvauspöytään. Kuvassa Mulen valmistama versio.

Kuvauspöytä

Jonkinlainen kuvauspöytä on oiva lisävaruste, jos innostuu suorakuvauksesta kunnolla ja varsinkin kuvaustilanteisiin, joissa ollaan studion ulkopuolella. Suorakuvaukseen suunniteltuun kuvauspöytään pystyy tukevasti kiinnittämään kannettavan tietokoneen, jonka jälkeen kuvauspöydän pystyy laittamaan jalustalle.

Kuvauspöytiin on olemassa paljon lisävarusteita, joiden avulla voidaan kiinnittää esimerkiksi kiintolevyjä ja lisävirtaa. Tällaisia kuvauspöytiä valmistaa esimerkiksi Mule ja Inovativ.

Tämän kattavan verkkokurssin avulla opit Lightroomin tärkeimmät työkalut ja saat tehtyä entistä näyttävämpiä valokuvia kuvankäsittelyn avulla.

28 opetusvideota
4.5h materiaalia
Lunttilappu tärkeimmistä pikakomennoista

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *