Fujifilm Fujicolor C200 — halpa (mutta hyvä) värifilmi

Noniin, nyt taas tarjolla hyvää halvalla! Fujifilm Fujicolor C200 oli todellinen yllätys kun sitä lähdin testaamaan. Hintaahan yhdellä 36 kuvan rullalla on vaivaiset kolme (3) euroa, eli hinnalla sitä ei ole pilattu. Jotain mätäähän siinä olisi voinut kuvitella siihen hintaan olevan, mutta enpä kyllä keksi sen kummemmin pahaa sanottavaa.

Fujicolor C200 filmin värit

Kuvanlaatu on tip top ja väritkin perin miellyttävät. Tätä rullaa testatessa otin jälleen pienoisen pesäeron normaalin katukuvaustyyliini ja pyrin ottamaan kuvia lähinnä vaan erilaisista tilanteista ja olosuhteista, jotta saisin hyvän käsityksen filmin ominaisuuksista.

Fujicolor C200
Fujifilm Fujicolor C200 esimerkkikuva 4

Mihin Fujicolor C200 sopii?

Hämmästyttävää Fuji C200:ssa on (muun muassa) se, että sillä näyttäisi tulevan sekä sisä että ulkotiloissa todenmukaiset värisävyt. Filmi on ensisijaisesti tarkoitettu ulkokäyttöön, eli päivänvalotasapainotettu, mutta kaikki ottamani sisätilakuvat, jotka enimmäkseen olivat siis loisteputkivalaistuksessa, tuppasivat silti onnistumaan hyvin, ilman kummallisia sävymuunnoksia.

Ihon sävyt

Olen kuullut joidenkin mainitsevan C200:n toistavan ihonsävyjä toisinaan aavistuksen punaiseen taittaen, joka onkin ehkä yksi ainoita miinuspisteitä. Itse olin samaa huomaavinani aivan aavistuksen, mutta totta puhuakseni en kummemmin edes ollut noteerannut seikkaa, ennen kuin se tuli puheeksi. Ei siis mikään fataalein ongelma, mutta kannattanee pitää mielessä jos C200:aa harkitsee potrettifilmiksi.

Fujicolor C200 on erinomainen yleisfilmi

Fuji C200 on ns. yleiskäyttöön tarkoitettu värinegatiivifilmi ja testailun perusteella se tosiaan vaikuttaa hyvin monikäyttöiseltä. Yli- ja alivalottumisen sietokyvystä myös iso plussa. Vaikka välillä omatkin valotukset varmaankin olivat vähän sinne päin, ei valoisimmatkaan kohdat päässeet helposti palamaan puhki. Alivalottumistakin Fuji C200 näyttäisi sietävän hyvin. Kokeilin jopa yhtä aivan hämärässä otettua kuvaa (esimerkkikuva 8), johon kyllä siunaantui pahemman kerran värien vääristymää, mutta kyllä siitä silti ihan valokuva tuli ja värien vääristyminenkin näytti ainoastaan Lomomaisen herkulliselta.

Fujicolor C200
Fujifilm Fujicolor C200 esimerkkikuva 1

Mielyttävä raekoostumus

Kuten tuotteen nimi jo hieman viittaa, on kyseessä ISO 200 filmi, eli aavistuksen hitaamman puoleinen herkkyys. Itse kuvasin pääosin kivassa kevätsäässä, joillaisiin olosuhteisiin ISO 200 on tietenkin enemmän kuin riittävä filmin nopeus. Jos rakeisesta värifilmistä pitää, C200 on hyvä valinta, sillä tässä filmissä sitä löytyy. Ei liiaksi toki, vaan juuri sopivasti.

Raekoostumus on myös miellyttävän näköinen, eli ei liian karhea tai nuhjuinen. Tarkkuudessakaan ei valittamista. Tällaiseksi semi-hitaaksi filmiksi C200 on oikeastaan juuri niin tarkka kuin sopiikin odottaa. Ei mikään keskiformaatin Hasselblad -tason tarkka tietenkään, muttei tosiaankaan sieltä huonoimmasta päästä, toisin kuten hinnan perusteella erheellisesti ehkä voisi kuvitella.

Fujicolor C200
Fujifilm Fujicolor C200 esimerkkikuva 5

Kinofilmi

Toistaiseksi C200 taitaa olla saatavilla ainoastaan 35mm, eli kinofilmiformaatissa. Artikkelin esimerkkikuvat kehitti ja skannasi Kameratorin labra. Kameratori myös myy kyseistä filmiä ja sitä voi ostaa täältä.

Kuvauskalusto

Kuvausvälineinä toimi Leica M6 kamera Summaron 35mm f2.8 -objektiivilla varustettuna. Kuten aina, kuvat ovat käsittelemättömiä ja rajaamattomia, eli väreihin tai sävyihin ei olla kajottu. Kaikki siis suoraan skannerista sellaisenaan, jotta kuvanlaadullisista ominaisuuksista saisi parhaan mahdollisen käsityksen.

Yhteenveto Fujicolor C200 filmistä

Yleisarvosanaksi antaisin 9/10, erityisesti hinnan huomioiden. Testirullan kuvattuani, kävin ostamassa satsin varastoon C200:aa lisää, vaikka normaalisti enempi mustavalkokuvaaja olenkin. Kaikista testaamistani filmeistä tämä on ollut yksi positiivisimmista yllätyksistä.

Fujicolor C200
Fujifilm Fujicolor C200 esimerkkikuva 2
Fujicolor C200
Fujifilm Fujicolor C200 esimerkkikuva 3
Fujicolor C200
Fujifilm Fujicolor C200 esimerkkikuva 7
Fujicolor C200
Fujifilm Fujicolor C200 esimerkkikuva 8

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *