Histogrammin avulla voi kuvankäsittelyssä tehdä harkittuja päätöksiä valotuksen korjauksesta. Kun työskentelee Lightroomissa kannattaa pitää silmällä millaisia muutoksia histogrammissa tapahtuu kun tekee eri säätöjä kuvalle. Eniten histogrammista on Lightroomissa hyötyä kun haluaa saada valotuksen tarkasti kohdilleen. Histogrammia voi Lightroomissa tarkastella kahdessa paikassa: Library-paneelissa ja Develop-paneelissa.
Ennen tämä artikkeli lukemista kannattaa tutustua meidän ensimmäiseen tekstiin samasta aiheesta: Histogrammin ymmärtäminen ja käyttö aloittelijalle.
Develop-paneeli ja histogrammi
Histogrammi auttaa ymmärtämään miten basic-paneelin säätimet vaikuttavat kuvaan. Histogrammi myös muuttuu heti säätöjä tehdessä, joten sitä tarkkailemalla on helppo löytää sopivat arvot. Lightroomissa histogrammi jakautuu viiteen eri osaan. Kun viet hiiren histogrammin päälle huomaat nämä alueet vasemmalta oikealle: blacks, shadows, exposure, highlights ja whites. Näitä alueita vastaavat säätimet löytyvät basic-paneelista.
Näiden basic-paneelin säätimien vaikutus keskittyy kuvan tähän alueeseen. Esimerkiksi siis whites-säädin vaikuttaa histogrammin aivan oikeassa laidassa oleviin sävyihin. Voit halutessasi myös tehdä jokaiseen alueeseen säätöjä vetämällä valittua kohtaa suoraan histogrammin sisällä.
Lightroomissa exposure toiminnon nostaminen pyrkii kirkastamaan lähinnä kuvan keskisävyjä. Samalla se yrittää suojella vaaleita alueita puhkipalamiselta.

Puhkipalamisen varoitus Lightroomissa
Histogrammin reunoista löytyy Lightroomista kaksi kolmiota, joilla voidaan varmistaa ettei kuvassa ole puhkipalaneita huippuvaloja tai tukossa olevia mustia. Viemällä hiiren oikeanpuoleisen kolmion päälle Lightroom varoittaa punaisella värillä alueista, jotka ovat puhkipalaneita. Vastaavasti hiiren vieminen vasemman kolmion päälle paljastaa sinisellä värillä alueet, jotka ovat täysin mustia.
Pikakomennolla J voi ottaa nämä varoitukset käyttöön nopeasti.

Kuvien säätäminen histogrammin mukaan
Jos säädän alla olevan kuvaan exposurea +1.0 huomaan punaisista varoituksista, että menetän osan taivaan yksityiskohdista. Kuvassa ei näy ollenkaan sinisiä varoituksia, joten yksikään varjo ei ole tukossa. Punaiset varoitukset kertovat kuitenkin, että nostin valotusta kuitenkin liian paljon, jos haluan säilyttää kaikki taivaan sävyt.

Jatkan kuvan työstämistä ja lasken highlightit arvoon -100, jolloin varoitukset katoavat ja taivaan sävyt tulevat esiin. Kannattaa myös huomata kuinka histogrammi muuttui säädön yhteydessä. Tämä esimerkki osoittaa kuinka arvoja voi muutella ja samalla pitää huolen, ettei menetä yksityiskohtia varjoissa tai huippuvaloissa.
Hightlights tai white -säätimien voimakas laskeminen on myös helppo tapa pelastaa kuvasta puhkipalanut taivas.

Alivalotuksen korjaus
Seuraavassa esimerkissä huomaamme heti histogrammia vilkaisemalla, että kuvan alkuperäinen valotus on jäänyt liian tummaksi. Tämän alivalotuksen huomaa vasemmalle painottuneesta histogrammista. Alivalottuneen kuvan korjaaminen on kuitenkin helppoa Lightroomissa.

Asetan alkuun exposure-säätimen arvoon 1,35, joka heti saa kuvan näyttämään paremmalta. Tämän lisäksi teen pieniä muutoksia, jotka lähinnä lisäävät kuvan kontrastia.

Yhteenveto
Histogrammi on työkalu, jonka opettelu kannataa sekä kuvaustilanteessa, että myöhemmin kuvankäsittelyssä. Pitää muistaa, että tarkkojen säätöjen tekemiseen kannalta on oleellista, että myös oma näyttö on kalibroitu.