Varastoon kerääntynyt johdoista sekä erilaisista virtalähteistä muodostunut epämääräinen röykkiö ja kasa vanhoja osaksi purettuja tietokoneita sekä rikkinäisiä kännyköitä inspiroi keksimään idean, joissa pääsisin näitä hyödyntämään ennen niiden lopullista kierrättämistä.
Kuvasarjan idea
Somekulttuuri ja sen mahdollistavat laitteet ovat nykypäivänä erittäin merkittävässä roolissa jokaisen arjessa ja mielestäni esimerkiksi älypuhelimet muistuttavatkin jo epäjumalaa, jota kumarassa ihmiset someniskoineen palvovat.
Teknologian hyödyistä ei tarvitse kiistellä, mutta sen kohtuukäyttö voi olla monelle haastavaa. Ajattelin, että kun tätä tarinaa kärjistäen kertoo kuvina raamatullisia henkilöitä muistuttavien tai muiden uskonnollisten teemojen kautta voisi kuvasarjasta tulla vaikuttava.
Uskonnollisen kuvasarjan rakentuminen
Päätin ottaa aiheita kuviini uskontoon liittyvistä lauseista, maalauksista, riiteistä ja raamatun kertomuksista. Lokaatiot, mallit, lavastus, puvustus ja rekvisiitta vaikuttivat merkittävästi aihevalintoihin, sarjaan valitsin sellaiset kuvat tehtäväksim joihin tiesin löytäväni kaiken tarvittavan sekä mallien että lavastuksen puitteissa.
Näistä valikoitui lopulliseen sarjaan 5 kpl joista käsittelen sarjassa seuraavia:
• 10 käskyä, Jumalan ihmiselle Mooseksen välityksellä Siinain vuorella antamat käskyt
• Suojelusenkeli, tuntemattoman tekijän maalaukseen perustuva saksalainen postikorttikuva noin vuodelta 1900
• Jouluseimi, seimiasetelma on jouluevankeliumin hahmoista rakennettu asetelma.
• God´s playground kuva, perustuu sanontoihin ja kertoo ihmisistä pelinappuloina.
• Kaste, kristillinen sakramentti ja uskon ilmaisu, jossa henkilö kastetaan vedellä ja usein samalla liitetään kirkon tai seurakunnan jäseneksi.
Kun aiheet olivat valittuna, tein jokaisesta luonnoksen jotta tiedän mitä kaikkea kuviin tarvitsen.


Modern Religion – 10 commandments
Ensimmäisenä toteutimme “10 käskyä” kuvan. Koska asettelu kuvassa on yksinkertainen, eikä miljööltä vaadittu erikoisuuksia, päätin ottaa kuvan kotipihassamme. Styroksipaali asetettiin nostamaan “Mooses” korkeuksiin, jotta kansa voi sopivasti parveilla alapuolella ja aikaisemmin mainittu käytöstä poistettu elektroniikkakasa leviteltiin sopivasti peittämään maa Mooseksen ja muiden mallien jalkojen alla.
Mallien puvustukseen sain suurta apua brodeeraus- ja merkkauspalveluita tarjoavalta yritykseltä. Useampi rulla ylijäänyttä kangasta sai uuden elämän kaapuina ja pääliinoina. Peruukit ja parrat noudettiin naamiastarvikeliikkeestä.
Kuvan valaisu
Aikataulun ja kevyemmän valosetupin vuoksi kuvasin kaikki mallit erikseen. Tätä varten asetin kameran jalustalle, jotta kuvat olisi helppo jälkikäsittelyssä syvätä ja yhdistää. Valoina kaikissa sarjan kuvissa käytin 2 x Godox AD360, Godox V1 ja 2kpl Nikon SB24 käsisalamoita sekä kamerana Nikonin D850 sekä Sigman Art 35mm sekä 50mm objektiivia.
Valot pysyivät asetteluna lähes samana kaikkien mallien kohdalla. Takana vasemmalla irroitusvaloina 140cm stripbox, oikealla 60cm softbox, edessä tasoitusvalona 120 octabox ja ylhäällä päävalona 90cm parabolinen softbox. Käytimme myös savua tasoittamaan valoa sekä peittämään taustaa.
Johtojen monistaminen
Kun mallit oli kuvattu, siirtelin johtokasoja ympäri miljöötä, jotta sain jälkikäsittelyyn tarpeeksi materiaalia peittämään kaikki tarvittavat alueet. Jälkikäsittelyssä vaihdoin myös mallien kännyköitä, värejä asusteisiin sekä lisäsin tekstejä ja tehosteita maassa lojuviin jätteisiin.


Modern Religion – Guardian Angel
Toinen kuva kuvattiin sekin kotipihallamme. Kuvaan tarvitsin puron jonka yllä kulkee silta ja tämä sattumalta meiltä löytyi. Silta tehtiin asettemalla vanha pieni laituri puron yli, raihnaiset kaiteetkin löytyi sopivasti puuvarastosta. Lasten vaatteet vuokrasin Tampereen Työväenteatterin pukuvuokraamosta ja enkelin vaatteet muokkailtiin samasta ylijäämäkankaasta, kuin aikaisemmassakin kuvassa.
Enkelin rooliin upeasti sopiva malli asettui pehmeässä rantahiekassa seisovan tikapuun varaan sillan yläpuolelle. Varmuuden vuoksi karsin kaikki turhat kaatumiseen mahdollistavat riskit pois ja kuvasin enkelin ja lapset erikseen.
Enkelin valaisu
Enkeli valaistiin seuraavasti, päävalona 90cm parabolinen softbox mallin yläpuolella, edessä 120cm octabox tasoitusvalona, takana pelkkä käsisalama luomassa illuusion tähdestä ja mallin oikealla puolen 140cm stripbox irroitusvalona.
Lapsilla muuten sama setuppi mutta ilman takana olevaa valoa ja lisäksi lasten vasemmalla puolen snootti luomassa kännykän hehkua kasvoihin. Tässä kuvassa käytimme myös savua tasoittamaan valoa sekä peittämään taustaa.
Jälkityössä poistin tikapuut, yhdistin mallit samaan kuvaan, lisäsin puita taustalle, lisäsin siivet, värejä enkelin asuun sekä vaihdoin enkelin kännykän.


Modern Religion – Navigation
Kolmannen kuvan sain ottaa upeassa miljöössä läheisen maatilan vanhassa navetassa. Miljöö sopi hienosti seimikuvaan ja mallien lisäksi tarvitsin rekvisiitaksi vain seimen, muutaman laatikon lahjoiksi ja heinäpaalin. Vaatetus hoitui yhä ylijäämäkankaan avuin ja tietäjien korut löytyi paikalliselta kirpputorilta. Seimi syntyi sahapukista ja puhelin / konsolilaatikot löytyivät nekin omasta varastosta, heinäpaalikin oli tallessa aikaisemmista kuvauksista joten kuvaustarpeisto oli kohtalaisen nopeasti kasattu.
Tässä kuvasin kaikki mallit samalla kertaa. Päävalo 120cm octabox suoraan mallien yläpuolella, 80cm softbox tasoitusvalona oikealla edessä, irroitusvaloina 2kpl 60cm softboksia mallien takana molemmin puolin ja snootti edessa vasemmalla aukaisemassa “Marian” kasvot.
Kuvankäsittely
Jälkityössä värjäsin asusteita, vaihdoin kännykän ja logot tuotepaketteihin, lisäsin lampaan ja “maps” nuolen, vanhensin runsaasti tietäjien ja Joosefin kasvoja ja lisäilin eri logoja tietäjien koruihin sekä oikeat kasvot seimessä olevalle nukelle.


Modern Religion – God’s Playground
Neljäs kuva syntyi studiossa, jota sain ilokseni kuvan ottoa varten lainata. Kuvaa varten tarvitsin karttapallon, jumalhahmon ja useamman enkelin. Useamman mallin saaminen nopealla aikataululla osoittautui hankalaksi järjestää ja siksi päätin hoitaa kuvan käyttämällä vain kolmea eri mallia ja jälkityössä muutella hahmoja hieman. Vaatetus hoitui tälläkin kertaa ylijäämäkankaan avuin, peruukit ja parrat sekä meidän että mallin rekvisiittavaraston turvin.
Mallien kuvaaminen erikseen
Mallit kuvattiin jokainen erikseen, kuvan asettelusta ja enkelien monistuksesta johtuen. Valosetuppi oli jokaisessa kuvassa sama, päävalona 90cm parabolinen softbox mallin yläpuolella, 2kpl 60cm softboxia mallin takana molemmin puolin irroitusvalona, 120cm octabox tasoitusvalona edessä ja snootti luomassa pallon tai tietokoneen hehkua.
Jälkityössä ehostin jumalhahmoa, yhdistin kaikki mallit samaan kuvaan ja lisäsin erilaisia yksityiskohtia mm. vr-lasit, siivet, logot kannettaviin tietokoneisiin, kartan hologrammit yms.


Modern Religion – Registration
Viides ja sarjan toistaiseksi viimeinen kuva oli ehdottomasti lokaation suhteen mielenkiintoisin. Sain luvan kuvata Tampereen vanhassa kirkossa, joka on vuonna 1825 käyttöön otettu puinen ristikirkko Keskustorin kupeessa. Upea alttari oli täydellinen miljöö kuvalle ja papin vaatetuskin järjestyi samaisesta paikasta. Kuvaidea ei vaatinut mallien ja lokaation lisäksi muuta rekvisiittaa.
Vanhassa kirkossa kuvaaminen
Aloitin alttaritaulun kuvaamisella, jonka jälkityössä lisäisin lopulliseen kuvaan. Kuva otetiin kotipihassamme jonka jälkeen hyvä ystäväni teki 3D-mallinnuksena kuvassa näkyvän kännykkämeren. Nämä yhdistettiin Photoshopissa, lisättiin tausta ja maalausmaisuus.
Kirkossa kuvasimme kaikki mallit kerralla. Päävalona 90cm parabolinen softboxi mallien yläpuolella, 2kpl 60cm softboxia irroitusvaloina mallien takana molemmin puolin, 120cm octabox edessä tasoitusvalona sekä alttaritaulun valaisussa yksi käsisalama ilman muokkaimia suunnattuna alhaalta ylös.
Jälkityössä lisäsin aiemmin kuvatun alttaritaulun oikean tilalle, taulutelevision alttaritaulun yläosaan, tablettiin skannauskuvan, ornamentin pöydälle, logot ja pistorasiat alttarille sekä vaihdoin nukelle oikeat kasvot.
Koko sarja on yhteistyön lopputulos. Kuvissa näkyy vain pieni osa niistä jotka ovat kuvien tekemiseen tavalla tai toisella osallistuneet. On ollut upea huomata kuinka avuliaiden ihmisten ympäröimänä saan olla. Kiitos kaikille mukana olleille!

Olen Juhamatti Vahdersalo, tuttavallisemmin Junnu, kansainvälisesti palkittu kuvaaja Orivedeltä. Toteutan niin isoja kuin pieniä yritys-, mainos- ja henkilökuvauksia joissa tarinat ovat pääosassa.