Näin aloitat Lightroom-kuvankäsittelyn askel kerrallaan

  Mitä eroa on Lightroomilla ja Lightroom Classicilla?

  Adobella on kaksi kuvankäsittelyohjelmaa, jotka on nimetty hyvin samalla tavalla. Tämä on luonnollisesti aiheuttanut jonkin verran hämmennystä. Tilannetta ei myöskään ole helpottanut se, että Adobe on vaihtanut ja ottanut vuosien varrella osia näistä ohjelmien virallisista nimistä pois. 

  Mutta tällä hetkellä Adoben kaksi valokuvaajille tarkoitettu kuvankäsittelyohjelmaa on Lightroom ja Lightroom Classic.  Alkuun on tärkeä huomioida, että nämä ovat tosiaan kaksi täysin eri ohjelmaa. Näistä kahdesta ohjelmasta Lightroom on uudempi ja se, josta tässä artikkelissa ja yllä olevalla opetusvideolla käydään läpi. Aikaisemmin tämä sama ohjelma kulki nimellä Lightroom CC. 

  Erilaisten työkalujen puolesta nämä kaksi ohjelmaa ovat kuitenkin hyvin lähellä toisiaan. Tietyn ominaisuuden puuttuminen on hyvin harvalle käyttäjälle kynnyskysymys näiden kahden ohjelman välillä. Molemmat näistä kuuluvat myös kaikkiin Adoben valokuvajäsenyyksiin. Joten halutessaan on myös helppo testata molempia ja sen jälkeen päättää kummasta Lightroomin versiosta tykkää enemmän.

  Minkä takia Lightroom säilöö kuvia pilvipalvelussa? 

  Ohjelmien erilaiset tavat säilyttää kuvia on ehdottomasti se isoin ero näiden kahden välillä. Uudempi Lightroom säilöö lähtökohtaisesti kaikki kuvat Adoben omassa pilvipalveussa. Tämä ratkaisu mahdollistaa esimerkiksi saumattoman työnkulun erilaisten laitteiden välillä ja kuvien helpon jakamisen. Lisäksi taustalla raksuttava pilvipalvelin antaa kuville mukavan lisäturvan varmuuskopioinnin näkökulmasta. 

  Tähän verrattuna vanhemman Lightroomin, eli Lightroom Classicin idea on täysin paikallinen. Lightroom Classicissa kaikkien työstettävien valokuvien tulee olla meidän omilla kovalevyillä. Tämä voi olla helpompi ratkaisu osalle ammattikuvaajista, kenellä kuvamäärät voivat olla hurjia.  

  Lightroom, kuvankäsittely
  Useimmille valokuvaajille Lightroomin hyvä tuntemus riittää kuvankäsittelyssä pitkälle.

  Mitkä ovat Lightroomin hyödyt verrattuna Lightroom Classicin?

  Lightroom on ulkoasultaan puhtaampi ja sitä kautta pykälää Lightroom Classicia selkeämpi. Ohjelmana se korostaa helppokäyttöisyyttä ja saumattomuutta eri laitteiden välillä. Kun kerran olemme tuoneet kuvat Lightroomiin voimme sen jälkeen kätevästi päästä näihin samoihin kuviin käsiksi tabletin tai puhelimen kautta. Paljon reissaavalle kuvaajalle Lightroom on tästä syystä luonnollinen ratkaisu. 

  Lightroomissa ei myöskään enää ole Lightroom Classicin hankalaa katalogijärjestelmää. Tämä on vuosien varrella aiheuttanut lukuisille aloittelijoille harmaita hiuksia. Aloittamisen kannalta Lightroom on mielestäni huomattavasti helpompi.

  Lightroom, import

  Ensimmäinen askel Lightroomin käytössä on kuvien tuominen (Import)

  Kun me avataan Lightroom ensimmäisen kerran meitä odottaa täysin tyhjä ohjelma. Tämä tarkoittaa, että ensimmäinen askel Lightroomin käytössä on kuvien tuominen, eli niin sanottu Import-vaihe.

  Tätä varten meidän tulee liittää muistikortti tietokoneen kortinlukijaan ja navigoida Lightroomissa kohtaan Add Photos, joka löytyy vasemmasta palkista tai ylävalikosta File > Add Photos. Tämä valinta avaa uuden ikkunan, jossa voimme valita mitkä kuvat konkreettisesti haluamme Lightroomin tuoda. Oletuksena Lightroom valitsee muistikortin koko sisällön. 

  Kun olemme tyytyväisiä valintaan voimme aloittaa kuvien tuomisen oikeasta yläreunasta “Add Photos” valinnalla. Tämän jälkeen Lightroom raksuttaa hetken ja aloittaa kuvien varsinaisen siirron. Lisäksi on hyvä tietää, että kun seuraavan kerran avaat Lightroomin, niin nämä samat kuvat ovat siellä valmiiksi odottamassa. Eli tätä työvaihetta ei silloin enää tarvitse toistaa. 

  Lightroomissa valokuvia voi järjestellä ja käsitellä monipuolisesti.

  Miten työnkulku Lightroomissa toimii?

  Kokonaisuuden helpottamiseksi Lightroom-työnkulkua voi miettiä neljän vaiheen kautta. Ensimmäinen vaadittava askel on tosiaan kuvien tuominen (import), kuten äsken totesimme. Tämän jälkeen seuraava iso alue Lightroomin käytössä on kuvien järjestely ja niin sanottu arkistointi. Kun tämä tärkeä puoli on kunnossa olemme valmiita siirtymään varsinaiseen kuvankäsittelyyn. Työnkulun viimeinen askel on kuvien vieminen ulos Lightroomista, eli niin sanottu Export-vaihe. 

  Tiivistetysti Lightroomin yleisimmät työvaiheet ovat:

  1. Kuvien tuominen (import)
  2. Kuvien monipuolinen järjestely ja arkistointi
  3. Kuvankäsittely
  4. Kuvien tallentaminen ulos Lightroomista (export) 
  Valokuvia on Lightroomissa helppo selata kuvauspäivämäärän mukaan.

  Miten valokuvien arkistointi tehdään?

  Adobe Lightroom ei ole tarkoitettu pelkästään kuvankäsittelyyn. Iso osa valokuvaajan työnkulkua on kuvien entistä parempi järjestely ja arkistointi. Perinteisen kuvankäsittelyn lisäksi tämä järjestely on hyvin edustettuna Lightroomissa. 

  Karkeasti voisi todeta, että noin puolet Lightroomin ominaisuuksista keskittyy arkistointiin ja loput kuvankäsittelyyn. 

  Hyvin järjestely kuva-arkisto mahdollistaa vanhoihin kuviin palaamisen, sulavan työnkulun ja paremman varmuuskopioinnin. Tavoitteena arkistoinnissa on tilanne, jossa yksikään tärkeä kuvia ei katoa ja löydämme haluamamme kuvat nopeasti. Tämä puoli on onneksi tehty hyvin helpoksi Lightroomissa. 

  Lightroom osaa esimerkiksi automaattisesti järjestellä tiedostot kuvauspäivämäärän mukaan. Jo tämä helpottaa vanhempiin kuviin palaamista huomattavasti ja selkeyttää kuvien paikkaa. Kuvien selaaminen Lightroomissa tapahtuu Photos-paneelissa, joka on ohjelman vasemmassa laidassa. Tämän alueen saa lisäksi kätevästi näytettyä tai piilotettua pikakomennolla P. 

  Albumit ovat oleellisia kuvien järjestelyä varten Lightroomissa.

  Kuvien järjestäminen albumeihin

  Päivämäärän mukaan järjestäminen on hyvä ensimmäinen askel parempaan arkistointiin. Jos haluaa kuitenkin tästä ottaa askeleen eteenpäin, niin Lightroomin pääasiallinen idea järjestelyyn on niin sanotut albumit.

  Uuden albumin lisääminen onnistuu Lightroomin vasemmasta alareunasta. Nimeämisen jälkeen voimme vapaasti ruveta lisäämään kuvia uuteen albumiin. Tämä onnistuu esimerkiksi helposti raaha ja pudota tyylillä.

  Ylipäänsä albumit on hyvin helppo keino pitää isompi kuvamäärä järjestyksessä. Ja itse suosittelenkin lämpimästi kaikkien kuvien lisäämistä johonkin albumiin. Itse albumeita voi entisestään järjestellä kansioihin. Meillä voisi esimerkiksi yllä olevan ruutukaappauksen mukaan olla reissut-niminen kansio, jonka sisällä on Norja ja Lontoo-nimiset albumit. 

  Jos tulet Lightroom Classicin puolelta, niin nämä Lightroomin albumit vastaavat Classicin collections-valintaa.  

  Kuvien tähdittäminen Lightroomissa

  Järjestämisen lisäksi merkittävä osa digitaalista työnkulkua on kuvien karsiminen ja arvottaminen. Eli, jos kuvittelemme, että olemme palanneet kuvausreissulta ja meillä on muistikortti täynnä kuvia. Mikä on siis seuraavaksi paras keino tästä isommasta kuvamäärästä etsiä ne todelliset helmet, jotka haluamme käsitellä ja mahdollisesti julkaista? 

  Lightroomissa voi tähdittää kuvia asteikolla 0-5. Tämä on mahdollisesti se yksinkertaisin tapa lähteä karsimaan omia suosikkikuviaan isommasta kuvamassasta. Tähdittämisen jälkeen voimme pyytää Lightroomia näyttämään meille ainoastaan tiettyä tähditystä vastaavat kuvat. Tämä tapahtuu suppilolta näyttävän symbolin alta joka löytyy Lightroomin yläpalkista. 

  Nopein tapa tähdittää kuvia on käyttää vastaavia numeronäppäimiä. Tähdityksen saa pois painamalla nollaa. 

  Tekoälyn ansiosta kuviin ei Lightroomissa enää tarvitse syötä avainsanoja yhtä ahkerasti.

  Tekoälyä hyödyntävät hakuominaisuudet Lightroomissa

  Perinteisesti kuvien parempi etsiminen on ollut melko hidas prosessi, joka on perustunut manuaaliseen työhön ja avainsanojen ahkeraan syöttämiseen. Tämä avainsanojen lisääminen voi olla hyvin puuduttavaa hommaa. 

  Tästä syystä Lightroomin uusi tekoälyyn perustuva haku on mielestäni yksi ohjelman parhaimpia ominaisuuksia. Lightroom osaa tekoälyn kautta automaattisesti tunnistaa kuvien sisältöä ja tämän perusteella mahdollistaa kuvien hakemisen. Tällä hetkellä tämä toimii ainoastaan englanniksi, mutta voimme yksinkertaisesti kirjoittaa hakuun esimerkiksi “car” ja Lightroom osaa tämän perusteella näyttää kaikki kuvat, joissa esiintyy auto. 

  Lightroomin todellinen voima paljastuu näiden valikoiden sisältä.

  Miten kuvankäsittely tapahtuu Lightroomissa?

  Lightroomin todellinen supervoima piilee kuitenkin sen monipuolisissa kuvankäsittelytyökaluissa. Erilaiset tavat järjestellä ja hakea kuvia ovat toki mukavia. Mutta lopulta Lightroomin ydin on ehdottomasti kuvankäsittely.

  Lightroomissa voi tehdä hyvin erilaista kuvankäsittelyä ja yhdessä artikkelissa ei mitenkään voi kattaa kaikkia tämän ohjelman mahdollisuuksista. Jos haluat todella syventää omia kuvankäsittelytaitojasi, niin meiltä löytyy Aloittelijasta Lightroom-mestariksi niminen verkkokurssi, joka käy läpi kaikki Lightroomin tärkeimmät työkalut perusteellisesti. 

  Paikka, jossa suurin osa kuvankäsittelystä tapahtuu on kuitenkin niin sanottu edit-välilehti, joka löytyy Lightroomin oikeasta sivupalkista tai pikakomennolla E.

  Tämä avaa yllä olevan ruutukaappauksen näköisen listan valikkoja. Näiden sisältää alkaa paljastua Lightroomin teho. Alkuun tärkeimmät valikot, joihin kannattaa tutustua on mielestäni light- ja color-välilehdet. 

  Mitä ei-tuhoava kuvankäsittely tarkoittaa?

  Kuvankäsittelyn aloittamista ei tarvitse Lightroomissa jännittää ja erilaisia säätimiä voi lähteä rohkeasti kokeilemaan. Tämä johtuu niin sanotusta ei-tuhoavasta kuvankäsittelystä, jonka idean mukaisesti Lightroom on rakennettu.

  Konkreettisesti tämä tarkoittaa, että Lightroom pitää aina alkuperäisen kuvan ennallaan. Emme siis missään vaiheessa tee muutoksia suoraan alkuperäiseen tiedostoon. Tämä mahdollistaa aina muutoksien kumoamisen ja sitä kautta hyvin joustavan työnkulun. 

  Säätöjen nollaaminen tapahtuu Lightroomissa menemällä ylävalikosta kohtaan Photo > Reset Edits. Saman voi lisäksi tehdä pikakomennolla Ctrl/Cmd + R. 

  Mitkä ovat tärkeimmät työkalut kuvankäsittelyssä?

  Yhteensä Lightroom sisältää satoja erilaisia säätömahdollisuuksia. Jotta sinun olisi helpompi aloittaa kuvankäsittely, niin olen tähän alle listannut omasta mielestäni kuusi tärkeintä säädintä. 

  Jokainen kuva on tietenkin yksilöllinen, mutta nämä ovat sellaisia joita itse käytän lähes kaikkien valokuvien kohdalla. 

  • Exposure (valotus). Hyvin kätevä säädin, jolla voidaan vaikuttaa kuvan valoisuuteen voimakkaasti. Exposure-säätimellä voi esimerkiksi helposti korjata liian tumman kuvan. Tai vastaavasti tehdä vaaleasta kuvasta tummempi. 
  • Temp (valkotasapaino). Tällä säätimellä kuvasta voi tehdä kylmemmän tai lämpimämmän. Sopivan valkotasapainon valinta on hyvin oleellinen, jotta kuvan värit toistuivat mahdollisimman luonnollisesti. Väärä valkotasapaino saa esimerkiksi sisällä otetun kuvan näyttämään täysin oranssilta. 
  • Contrast (kontrasti). Lisää eroa kuvan vaaleiden ja tummien alueiden välillä. Kontrastin lisääminen tekee kuvasta pykälää mahtipontisemman. Usein etenkin raakakuvat kaipaavat pientä kontrastin lisäämisestä. Kontrastin vähentäminen saa kuvat näyttämään hennommilta ja aavistuksen vanhanaikaisilta. Tämä voi myös olla toivottu efekti tietyissä tilanteissa ja kuvaustyyleissä. 
  • Shadows (varjot). Tämä on toinen kätevä valo-paneelista löytyä säätö. Shadows-säätimen avulla kuvan varjoista voi tehdä miedompia tai voimakkaampia. Lightroomin shadows-säädin helpottaa vaikeissa valo-olosuhteissa otettujen kuvien tasapainotusta. 
  • Highlights (huippuvalot). Monissa tilanteissa valokuvan vaaleat alueet, kuten taivaat ja ikkunat menevät hyvin vaaleiksi. Näitä on kuitenkin usein mahdollista palauttaa kuvankäsittelyssä highlights-säätimen ansiosta. 
  • Vibrance/Saturation (värikylläisyys). Värikylläisyyden kasvattaminen saa kuvan värit toistumaan voimakkaammin. Värikylläisyyden vähentäminen taas sammuttaa värejä ja vie kuvaa entistä enemmän kohti mustavalkoista. Sopiva värikylläisyys on hyvin paljon makukysymys. 
  Liian tumman kuvan korjaaminen on helppoa Lightroomissa.

  Miten epäonnistuneen valotuksen voi korjata Lightroomissa?

  Kaikki kuvan valoon liittyvät säädöt löytyvät Lightroomin light-paneelista. Järjestyksessään tämä on editointivalikossa ensimmäisenä hyvästä syystä, sillä tämä on useiden kuvien kannalta yksi tärkeimpiä paikkoja kuvankäsittelyn kannalta. Itse tykkään lähes aina aloittaa kuvankäsittelyn Lightroomin light-paneelissa.

  Epäonnistuneen valotuksen korjaaminen Lightroomissa on yksinkertaista, ja sen voidaan tehdä esimerkiksi seuraavalla tavalla:

  1.  Etsi valotuksen säätö (exposure) light-paneelista. 
  2. Jos kuvasi on alivalottunut, lisää valotusta vetämällä liukusäädintä oikealle. Jos kuva on ylivalottunut, vähennä valotusta vetämällä säädintä vasemmalle. 
  3. Saatat myös tarvita muita säätöjä kuten kontrastin, varjojen, ja huippuvalojen valojen säätämistä riippuen siitä, miten kuva on epäonnistunut. 

  Lisäksi on hyvä muistaa, että etenkin raakakuvat mahdollistavat hyvin monipuolisen valotuksen säädön kuvankäsittelyssä. Tavalliset jpg-kuvat kestävät valotuksen korjausta huomattavasti vähemmän. 

  Lightroomin temp-säätimellä kuvan väreistä on helppo saada luonnollisemmat.

  Miten valokuvan väreistä saa paremmat?

  Valotuksen huolellisen korjaamisen jälkeen on luonnollista siirtyä hienosäätämään kuvan värejä. Erilaisia värityökaluja on Lightroomissa vielä huomattavasti enemmän kuin valotuksen korjaukseen tarkoitettuja säätöjä. Kaikki erilaiset värityökalut löytyvät Lightroomissa color-paneelista, joka löytyy loogisesti heti valo-paneelin jälkeen. 

  Valokuvan peruskäsittelyn kannalta ja Lightroomin aloittelijoille riittää usein kuitenkin ihan jo pelkästään valikon ensimmäiset säädöt, kuten esimerkiksi Temp ja Saturation. Näiden kahden säädön avulla voi saavuttaa jo merkittäviä parannuksia kuvaan väreihin, mikä tekee niistä erityisen hyödyllisiä aloittelijoille.

  Miten valokuvaan saa luonnolliset sävyt?

  Valkotasapainon määrittely on tärkeä vaihe kuvankäsittely ja oleellinen, jotta kuvan värit toistuvat luonnollisesti. Valkotasapainon säätäminen auttaa välttämään kuvien liiallista keltaisuutta tai sinisyyttä.

  Epäsopiva valkotasapaino on useimmiten ainakin osasyyllinen tilanteissa, jossa kuvan värit eivät jostain syystä näytä hyviltä. 

  Lue aiheesta lisää: Mitä valkotasapaino tarkoittaa?

  Lightroomissa on valmiiksi muutama kätevä asetus kuvan tallentamista varten.

  Kuvan tallentaminen ulos Lightroomista (export)

  On tärkeä huomioida, että kuviin tehdyt muutokset on lähtökohtaisesti olemassa ainoastaan Lightroomin sisällä. 

  Siinä vaiheessa kun olemme tyytyväisiä tietyn kuvan käsittelyyn ja haluamme julkaista kuvan tulee meidän tallentaa kuva ulos Lightroomista. Kuvan tallentaminen tapahtuu jako-symbolin alta, joka löytyy Lightroomin oikeasta yläkulmasta. Tässä valikossa Lightroom tarjoaa valmiiksi muutaman kätevän esiasetuksen. Meillä on valmiiksi esimerkiksi Facebook-kuvia varten tarkoitettu asetus. 

  Eri valokuvajäsenyyksien vertailu

  Valitse jäsenyys, joka sopii sinulle parhaiten.

  12,39 € / kk

  Lightroom 1 TB
  Lightroom
  1 TB pilvitallennustilaa

  12,39 € / kk

  Valokuvaus 20 GB
  Lightroom
  Lightroom Classic
  Photoshop
  20 GB pilvitallennustilaa

  24,79 € / kk

  Valokuvaus 1 TB
  Lightroom
  Lightroom Classic
  Photoshop
  1 TB pilvitallennustilaa

  Tämän kattavan verkkokurssin avulla opit Lightroomin tärkeimmät työkalut ja saat tehtyä entistä näyttävämpiä valokuvia kuvankäsittelyn avulla.

  28 opetusvideota
  4.5h materiaalia
  Lunttilappu tärkeimmistä pikakomennoista

  Leave a Comment

  Your email address will not be published. Required fields are marked *