18 kesä

Näin syntyi Ilarin upea hylkykuva

valokuva, kamerakoulu, valokuvaus, valokuvaaja, ilari lehtinen, maisemkuva

Viime vuoden kesällä näin muiden ottamia kuvia tuosta Emäsalon hylystä ja ajattelin, että olisi kiva päästä kuvaamaan itsekin samaa hylkyä. Niinpä lähdimme yhtenä elokuun päivänä katsomaan tätä paikkaa. Silloin otin muutaman kuvan päivällä kirkkaassa auringonpaisteessa tästä hylystä. Silloin sain idean, että tästä hylystä saisi varmasti hienon kuvan pimeässä kirkkaan tähtitaivaan alla.

Maisemakuvan tarina

19. päivä lokakuuta illalla lähdimme perheen kanssa ajamaan kohti Emäsaloa. Täysikuu paistoi, mutta taivaalla oli jonkun verran pilviä. Onneksi Emäsaloon saavuttaessa taivas oli täysin kirkas ja täysikuu paistoi laivan oikeaan kylkeen.

Tästä syystä laivan oikea kylki on paljon kirkkaampi kuin vasen. Hylyn tarkka paikka on siis vajaan kilometrin verran ennen Emäsalon siltaa, tien vasemmalla puolella, jos tullaan Porvoosta päin. Valitettavasti hylky on nykyään siirretty aivan rantaan kiinni.

10376924243_98d6e802fd_o

Kuvaustilanne ja asetukset

Vähän ennen näitä kuvauksia olin hankkinut tablettiini Triggertrap-nimisen sovelluksen. Itse sovellus on ilmainen, ja sen saa Android ja iOS laitteisiin. Johto, jolla kameran saa kiinni tablettiin, maksaa noin 24€. Ohjelmassa on erilaisia moodeja, yksi on Star Trail -moodi, jota käytin. Tässä moodissa voi määritellä otettavien valokuvien määrän, yhden kuvan valotusajan sekä kuvien välisen viiveen.

Itse otin 100 kuvaa, jokainen minuutin valotuksella. Kuvien välisen viiveen säädin pieneksi. Kun asetukset on määritelty, painetaan starttia ja tabletti ohjaa kameraa ottamaan kuvat. Kuvat tallentuvat kameran omalle muistikortille. Kalustona käytin Canon EOS 7D :tä ja Canon EF-S 10-22mm objektiivia. Asetuksina 20mm, f/5.6, ISO400 ja 60sek (yhdessä kuvassa). Näin ollen 100 kuvaan tulee valotusta yhteensä 100min, eli 1 tunti ja 40 minuuttia.

Koska en ollut käyttänyt kameraani kovin paljoa Triggertrapin kanssa ennen näitä kuvauksia, niin minulla oli pieni ongelma. Tabletti ei aluksi tunnistanut kameraa, eikä siis aloittanut kuvien ottoa. Ongelma ratkesi, kun liitin kameran muutaman kerran uudelleen tablettiin. Kun vihdoin olin saanut kameran asetukset, sommittelun ja tarkennuksen kuntoon, pääsin aloittamaan kuvauksen.

Sitten ei muuta kuin vajaa 2 tuntia odottelua, kun kamera ottaa kuvia. Hylyn vieressä on pieni kenttä, jossa on mm grillipaikka. Siinä paistettiin makkaraa ja keitettiin kahvia ajan kuluksi. Kello taisi olla vähän yli kymmenen illalla, kun kaikki 100 kuvaa oli otettu.

WP_20131020

Kuvan jälkikäsittely

Seuraavana aamuna laitoin kuvat koneelle ja aloitin käsittelyn. Tuon kaikki valokuvani koneelle Adobe Bridgellä ja käsittelen ne Photoshop CC:llä. Aiemmin käytin Lightroomia, mutta tykkään enemmän Bridgestä ja Photoshopista. Kun kuvien tuonti oli valmis, avasin ne kaikki Camera Raw:ssa. Tein kuville perussäädöt, säädin mm valkotasapainon, clarityä lisäsin ja lisäsin kuviin vähän myös valoisuutta.

Sen jälkeen avasin kaikki 100 kuvaa Photoshopiin, siten että jokainen kuva oli omalla tasollaan. Sen jälkeen valitsin kaikista alimman tason, ja laitoin sekoitustilaksi Lighten ja läpinäkyvyydeksi 1 %. Toiseksi alimmalle tasolle vaihdoin taas sekoitustilan, ja laitoin läpinäkyvyydeksi 2 %. Tein näin kaikille 100:lle tasolle, mutta niin, että jokaisella tasolla läpinäkyvyys nousee 1 %:lla. Koska tasoja oli 100, niin ylimmän tason läpinäkyvyydeksi tuli 100 %. Tämän jälkeen kuva oli melkein valmis. Yhdistin tasot, ja taisin säätää vielä ainakin kuvan terävyyttä ja kloonata jokusen roskan pois.

Kuvan suosio

Kuvasta on myöhemmin tullut aika menestys. Kuva sijoittui Kamera-lehden Suurkilpailussa kymmenen parhaan joukkoon ja oli kyseisen lehden kansikuvana (1/14). Lisäksi kuva voitti Lightpressin kuvakilpailun ja kuva oli Kuva ja Kamera -messuilla Helsingissä Lightpressin osastolla painettuna ChromaLuxe-alumiinilevylle.

mm
Ilari Lehtinen

Palkittu valokuvaaja. Viestintä- ja markkinointiharjoittelija.

Ei kommentteja

Leave a reply