trans-siperia, matkakuvaus, blogi, matka, matkustaminen, mongolia, katukuva, katukuvaus, lapset, valokuvaaja, venäjä, tyttö

Mitä Trans-Siperian junamatka opetti minulle valokuvaamisesta?

Viime heinäkuussa hyppäsin junaan Lahden rautatieasemalla. Kahta kuukautta myöhemmin saavuin matkaseurueeni kanssa Vietnamin pääkaupunkiin Hanoihin. Tähän väliin mahtui luonnonpuistoja Siperiassa, maaseutua Mongoliassa ja Etelä-Kiinan eksotiikka. Yhdessä Jussi Ulkuniemen ja Anna Vallin kanssa räpsäytimme kameroitamme yhteensä yli 13 000 kertaa tämän reissun aikana.  Olen itse matkavalokuvaajana melko aloittelija, joten haluan seuraavaksi jakaa asioita joita tämä unelmien reissu minulle opetti valokuvaamisesta. 

Valokuvauskaluston jakaminen matkalla

Porukassa matkustamisessa on hienoa se, että harvemmin käytettäviä tavaroita, kuten pidempiä putkia ja latureita voi ottaa mukaan vain yhden kappaleen kaikkille jaettavaksi. Meitä helpotti vielä se että kuvaamme kaikki kolme samalla merkillä. Suosittelenkin heti alkuun olemaan todella kriittinen, sen suhteen mitä valokuvaustarvikkeita matkalle ottaa mukaan. Meillä oli yhteensä mukanamme:

1 x Canon 17-40mm F4.0
1 x Canon 24mm TS-E F3.5
1 x Canon 24-105mm F4.0
3 x Sigma 35mm F1.4 (kaikkien ylivoimainen suosikki)
1 x Canon 50mm F1.4
1 x Canon 135mm F2.0

Kahdesta kuukaudesta viisastuneena ehdottaisin vähentämään vielä tästä, mikäli näkisin itseni nyt pakkaamassa tuolle reissulle. Noloa myöntää, mutta kukaan meistä kolmesta ei ottanut yhtäkään kuvaan 50mm objektiivilla… Myöskin tilf-shift objektiivimme jäi kyllä liian vähälle käytölle, jotta sen mukana kantamisen voisi perustella.

Kamerakoulu-matkavalokuvaus-Atte-Tanner-4
Olkhon, Venäjä

35mm rakkauteni

Kuten listasta käy ilmi suosimme kaikki melkoisesti kiinteitä objektiiveja, vaikka kyseessä onkin reissukuvaaminen. Tämä on täysin oma henkilökohtainen mieltymykseni, joku muu saattaisi Suomessa ruuvata kiinni 24-70mm objektiivin ja tykittää sillä läpi koko matkan. Omalla kohdallani kuitenkin 35mm objektiivi tarjoaa juuri sopivan näkökentän niin moneen tilanteeseen, että valinta oli lopulta helppo. Myöskin objektiivin valovoima mahdollistaa sen että sillä voi kuvata lähes kaikissa mahdollisissa tilanteissa.

Pidä tärkeimmät tarvikkeet lähellä

Rinkan systemaattisella pakkauksella ja sen ylläpitämisellä säästää omia hermojaan monissa tilanteissa. Käytin itse erilaisia kenkäpusseja, joilla sain kätevästi lajiteltua rinkan sisällön pienempiin osioihin. Varsinkin puhdistusliinat, muistikortit ja akut kannattaa pitää helposti saatavilla! Mikään ei ole ärsyttävämpää kuin etsiä sitä viimeistä muistikorttia rinkan pohjalta, juuri hyvällä kuvaushetkellä.

[eltd_separator class_name=”” type=”normal” position=”center” color=”” border_style=”” width=”” thickness=”” top_margin=”” bottom_margin=””]

Kamerakoulu-matkavalokuvaus-Atte-Tanner-3
Orkhon Valley, Mongolia
Kamerakoulu-matkavalokuvaus-Atte-Tanner-5
Orkhon Valley, Mongolia

Canon 5d on iso kamera

Käytimme kaikki kolme läpi reissun Canonin täysikennoisia kameroita. Itselläni hihnan päässä roikkui mukana Canon 5d mark III, joka kyllä on upea kamera ja jonka ominaisuuksista todella tykkään. Pitkällä reissulla kuitenkin jokainen ylimääräinen kilo rupeaa jossain vaiheessa ärsyttämään, tästä syystä harkitsisin vahvasti pienemmän kameran hankkimista mikäli lähtisin vastaavalle reissulle uudestaan.

Suurkaupunkien vaikeus

Pekingissä pelkästään asuu lähes nelinkertainen määrä ihmisiä verrattuna koko Suomeen. Ensimmäinen assosiaatio, joka tämän kokoisesta kaupungista helposti tulee on “no siellä on varmasti vaikka mitä nähtävää”, osoittautui ainakin valokuvaamisen kannalta hyvinkin vääräksi. Isoon kaupunkiin sisään pääseminen vie aina oman aikansa, jonka aikana valokuvaaminen on hyvin etäistä ja kennolle tallentuu lähinnä tavallisimmat turistikohteet. Katukuvaamista kyllä riittää, mutta minkäänlaisen kontaktin saaminen voi vilinässä olla haastavaa. Parasta kuvamateriaalia matkalta saimme aina mitä kauempana olimme sivistyksestä.

Kamerakoulu-matkavalokuvaus-Atte-Tanner-2
Ulan Bator, Mongolia

UV-filtteri onkin kaveri

Reissun päällä annoin objektiivini heilua vierelläni ilman linssinsuojusta lähes poikkauksetta, pelkkä laadukas UV-filtteri turvanaan. Tämä huolettomalta kuulostava tapa mahdollistaa kuvaamisen aloittamisen välittömästi. Varsinaisen linssinsuojuksen laitoin yleensä kiinni vasta kun kamera oli siirtymisen vuoksi pakko laittaa hetkeksi rinkkaan.

Kamerakoulu-matkavalokuvaus-Atte-Tanner
Ulan Bator, Mongolia

VSCO Film

Läppärillä vai ilman? Me halusimme jakaa kertomuksiamme matkan päältä blogin muodossa, joten läppärin mukaan ottaminen oli lähes pakollista. Tämä mahdollisti myös jatkuvan varmuuskopionnin kahdelle kovalevylle, sekä kuvien läpikäynnin ja muokkaamisen pitkillä junamatkoilla. Käytimme Lightroomiin asennettavia VSCO Film – presettejä, jotka kyllä nopeuttivat kuvankäsittelyä huimasti reissun päällä. Maltillisesti käytettyinä näillä preseteillä pääsee eroon raakakuville ominaisesta tasaisuudesta helposti.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *