-
PÄIVÄÄ
-
TUNTIA
-
MINUUTTIA
-
SEKUNTIA
Tuotekuvaus tehty helpoksi -verkkokurssin avajaistarjousta jäljellä

Kuinka saadaan hevonen poseeraamaan kameralle?

(Petra Lönnqvistin kirjoittama artikkeli julkaistiin ensimmäisen hänen omalla Hestafoto blogilla)

Korvat, korvat… Ne voivat aiheuttaa hevosia kuvatessa paljon päänvaivaa. Kuvissa tahdomme hevosten olevan ylväitä ja ryhdikkäitä, ja korvien sojottavan hörössä suoraan eteenpäin. Tämä on kuitenkin vähän ristiriidassa hevosen luontaisen käyttäytymisen kanssa, sillä tahdommehan yleensä hevosen olevan rento ja rauhallinen seurassamme, ja tätä rentoutta hevonen viestii laskemalla pään alas ja roikottamalla korviaan, eli täysin päinvastaisesti kuin miten haluamme niiden kuvassa esiintyvän!

Meidän täytyy siis saada hevosen huomio ja mielenkiinto kiinnittymään johonkin, ja koko eläin valppaaksi, eikä se aina ole niin helppoa. Alla on listattuna muutama toimivaksi todettu käytännön vinkki.

Käytännön vinkit hevosten kuvaamiseen

1. Rapistelu. Muovipussi, karkkipaperi, avainnippu, takin tasku… Mikä vain mistä kuuluu jännittävä ääni on hyvä kiinnittämään hevosen huomion.

2. Pomppiminen. Hyppiminen ja nopea liikkuminen saattaa saada hevosen ihmettelemään touhujanne.

3. Heittely. Talvisin voi heitellä lumipalloja ilmaan, kesäisin vaikka pikkukiviä.

4. Ääntely. Lauleskelu, viheltely, jodlaaminen… Tiedän yhden ulkomaalaisen hevoskuvaajan joka matkii karhun ääntelyä, sillä villieläimen ääni saa hevosen valppaaksi.

5. Puhelin ja YouTube. Tubesta löytyy videoita joissa on hevosen hirnuntaa, hakukenttään voi kirjoittaa vaikka “horse noises”. Tämä kikka saa useimman hevosen reagoimaan.

6. Toinen hevonen. Tuo toinen hevonen kuvauspaikalle, jolloin kuvattava hevonen voi seurata sen touhuja.

7. Kuvankäsittely. Tätä pyrin itse välttämään, mutta joskus sattuu niin että onnistut ottamaan muuten täydellisen kuvan, mutta hevosen korvat ovat luimussa. Tällöin korvien asentoa on mahdollista korjata jälkikäteen kuvankäsittelyn keinoin – mutta se aihe vaatiikin jo ihan oman postauksensa.

Kaveri mukaan kuvauksiin

On melko haastavaa sekä kuvata että “naurattaa” hevosta samanaikaisesti, joten jos mahdollista kannattaa pyytää kaveri avustajaksi pelleilemään sinun ja kamerasi taakse (tai siihen suuntaan mihin toivot hevosen katsovan). Hevosia kuvatessa myös nopeus on valttia.

Ota huomioon hevosen luonne

Niin kuin kaikessa muussakin tekemisessä myös kuvaustilanteessa jokainen hevonen käyttäytyy erilailla. Täytyy siis aina huomioida hevosen luonne sekä aloittaa jokainen kuvaus pienieleisesti, emme missään nimessä tahdo säikäyttää tai stressata hevosta.

Jotkut hevoset esiintyvät edukseen ihan ilman minkäänlaista houkuttelua, ja toisia ei voisi vähempää kiinnostaa koko homma, ja voi tuntua ettei mikään kikka auta! Ja ihan niin kuin ihmisillä hevosillakin on välillä enemmän kuvauksellisia päiviä ja välillä vähemmän. Ikinä ei pidä hermostua hevoseen, eikä kuvaushetkistä tehdä liian pitkiä. Tsemppiä kuvauksiin!

Onko sinulla jokin oma temppu jolla “nauratat” hevostasi? 🙂 

Petra Lönnqvist on luovaan muotokuvaukseen erikoistunut ammattivalokuvaaja. Hänellä on monen vuoden kokemus henkilökuvauksesta ja Petran kameran edessä onkin kerennyt vierailemaan jo useita tuhansia ihmisiä. Petran innostus valokuvaukseen lähti pikkutyttönä ratsastusleireillä ja jo niistä ajoista lähtien sekä hevoset että valokuvaus ovat olleet hänelle iso osa elämää. 

Lisää hänen kuvia löytyy täältä: Hestafoto / Blogi / Instagram

Kirjoittajasta

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *