8 syytä harkita Capture Oneen siirtymistä

Ominaisuuksiensa puolesta Capture One ja Lightroom vastaavat hyvin paljon toisiaan ja ovat toistensa ne kovimmat kilpailijat. Omassa työnkulussani teen kuvani hyvin pitkälle valmiiksi Capture Onen sisällä. Tämä pitää sisällään kuvien raakakäsittelyn ja luovemman värimäärittelyn.

Mahdollisuus käyttää tasoja raakakäsittelyssä

Capture Onessa on mahdollista käyttää tasoja monipuolisesti ja tämä on itselleni ollut suuri plussa raakakäsittelyyn. Capture Onen tasot toimivat samaan tapaan kuin Photoshopin puolella, voimme esimerkiksi säätää tasojen läpinäkyvyyttä ja kohdistaa korjaukset uusiin tasoihin. Tämän ansiosta pystyn tekemään suuremman osan jälkityöstä jo raakakäsittelyvaiheessa.

Ei kuukausimaksua

Toisin kuin Adoben valokuvajäsenyys on Capture One mahdollista hankkia itselleen kertamaksulla, jonka jälkeen kyseinen versio on oma. Mikäli ei siis halua maksaa jatkuvaa kuukausimaksua kuvankäsittelyohjelmasta on *Capture One, silloin hyvä vaihtoehto.

Capture Onesta on lisäksi olemassa edullisempia kamerakohtaisia versioita Sonylle, Fujille ja Nikonille. Näiden kamerakohtaisten versioiden hinnat ovat huomattavasti edullisempia kuin täysversio, joten mikäli kuvaa jollain näistä kolmesta kameramerkistä, niin kannattaa ehdottomasti muistaa tämä mahdollisuus.

Capture Onen kamerakohtaiset versiot sisältävät kaikki ohjelman ominaisuudet, mutta lukevat ainoastaan tietyn kameramerkin tiedostoja.

Color editor

Usein kuulee sanottavan, että Capture Onesta löytyy hyvin monipuoliset työkalut värien korjaamiseen ja värimäärittelyyn. Voin helposti seistä tämän väitteen takana ja teenkin tällä hetkellä suurimman osan kuvieni väreistä juuri Capture Onen puolella.

Yksi edistynyt värityökalu, joka Capture Onesta löytyy on color editor -työkalu. Tämän avulla on pipetin tarkkuudella mahdollista valita kuvasta väri ja tätä sävyä säätää haluttuun suuntaan.

Tässä ei itsessään ole vielä mitään kovin ihmeellistä, mutta työkalun sisällä on mahdollista hienosäätä valintaa väriympyrän avulla ja näin saada hyvin tarkkoja valintoja värialueista. Työkalun sisältä löytyy “view selected color range” valinta, jonka avulla pystymme esikatselemaan kuinka tiukan valinnan olemme saamassa.

Lue myös: Suosituimpien kuvankäsittelyohjelmien vertailu

Tethering ja live view

Valokuvaan lähestulkoon kaikki projektini suoraan koneelle ja tämä olisi itselleni yksittäin syy valita *Capture One. Suorakuvaus Capture Onessa on huomattavasti nopeampaa ja luotettavampaa kuin Lightroomissa. Tämän lisäksi suorakuvauksen aikana on mahdollista esimerkiksi esikatsellu grafiikkaa kuvien päällä, hallita tiedostojen nimeämistä ja kansiointia tehokkaasti.

Suorakuvauksen lisäksi Capture Onessa on mahdollista nähdä kameran oma näkymä live view -tilassa. Tämän ominaisuuden avulla voimme muun muassa hienosäätää tarkennusta tietokoneen näytöltä, vaihtaa kameran asetuksia etänä ja tehdä asettelun hienosäätöä yhdessä isomman porukan kanssa.

Capture One on hyvin pitkälle muokattavissa

Capture One on mahdollista muokata hyvin pitkälle omaan työnkulkuun sopivaksi. Tähän kuuluu paneelien järjestely, työkalujen valinta ja pikakomentojen määrittely.

Tämän ansiosta meillä ei kulu turhaa aikaa ja löydämme suoraan omat suosikkityökalumme. Tähän verrattuna Lightroom on hyvin suljettu ja rajoitettu ympäristö.

Luma curves

Capture Onen sisällä on mahdollista säätää käyrätyökalua niin sanotussa luma -tilassa. Kun käytämme luma -tilaa pystymme vaikuttamaan ainoastaan kuvan valoisuusasteisiin ja jätämme värit rauhaan.

Jos kasvatamme kuvan kontrastia käyrätyökalulla voimakkaasti rgb-tilassa vaikutamme valoisuusasteiden lisäksi myös kuvan väreihin, joka saattaa olla epätoivottua. Tämän ilmiön voi välttää käyttämällä luma -tilaa.

Photoshopin puolella saman voi tehdä asettamalla uuden curves -työkalun “luminosity” sekoitustilaan.

Lue myös: Curves -työkalun pitkä oppimäärä.

Capture Onen edistyneet työkalut värimäärittelyyn

Liikkuvan kuvan tekijöille löytyy Capture Onesta tuttu työkalu, eli color balance. Tämän avulla pystymme tekemään luovaa värimäärittelyä ja hallitsemaan kuvan värejä sävyalakohtaisesti.

Voimme esimerkiksi sävyttää kuvan huippuvaloja tai varjoja johonkin suuntaan. Itse tykkään Capture Onessa asetella kolme color balance -työkalua toistensa päälle, jolloin voin nopeasti hallita kuvan huippuvaloja, keskisävyä ja varjoja.

Monipuolinen kuvien tallennus

Capture One mahdollistaa useamman exporttauksen tekemisen samalla kertaa. Voimme esimerkiksi tallentaa kuvista erilaiset versiot eri paikkoihin.

Tämän lisäksi exporttaukseen on Capture Onen sisällä paljon muita edistyneitä vaihtoehtoja. Voimme esimerkiksi käyttää kuvien metadataa hyväksi exporttauksen yhteydessä. Tämän avulla pystymme luomaan kansioita, jotka perustuvat kameran asetuksiin, kuvan tiedostopolkuun ja paljon muuta. Nämä voivat suurissa monimutkaisemmissa projekteissa säästää itsessään paljon aikaa ja vaivaa.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *