Meidän ilmaiset kurssikokonaisuudet

Valokuvauksen peruskurssi
View Post
muotokuva, valaisu, salama
Valaisukurssi
View Post
lightroom, photoshop, kuvankäsittely
Kuvankäsittelyn perusteet – Lightroom ja Photoshop
View Post
Filmikuvauksen alkeet
View Post

Seuraa meitä

4 tammi

CineStill 800T -120 rullafilmi

Jatkakaamme filmien testaamista jälleen yhden hieman nopeamman filmin parissa. Viime kuussa testasin CineStill 800T -filmiä 35mm -formaatissa ja nyt otin testiin saman filmin 120-rullafilmin muodossa.

CineStill on alkujaan Kodakin elokuvatuotantoihin tarkoitettu värinegatiivifilmi ja olikin vielä 2017 kevääseen saatavilla ainoastaan kinofilmi (35mm) koossa. 2017 keväällä filmistä ilmestyi myös keskiformaatin 120-rullafilmi.

35mm -version arvostelussa päädyin siihen lopputulokseen, että kyseessä on miltei täydellinen joulufilmi, joka sopii hyvin pimeään vuodenaikaan. Omaan makuuni esimerkiksi illalla kuvatut katumaisemat ja hämärät sisätilat tunnelmavalaistuksineen näyttävät CineStillillä parhaimmalta. Siihenhän se toki on suunniteltukin. Filmi on valkotasapainotettu sisätilavalaistukselle ja kyseessä on sen verran herkkä filmi, että hämärässä kuvaaminen onnistuu hyvin.

Kuvasin oheiset testikuvat Rolleicordilla käsivaralta isoimmalla aukolla mitä TLR-vanhuksesta löytyi, eli f3.5:llä ja pisimmällä valotusajalla mitä kykenin kameraa pidättelemään heilahtelematta. Kuvia ei ole jälkikäsitelty, eli CineStillin ihanaiset tunnelmavärit ovat suoraan skannerista tulleita.

Kinofilmi vai keskiformaatti?

Lienee makuasia pitääkö CineStillin jäljestä enemmän kinofilmin vai keskiformaatin muodossa. Kinokoossa filmi on melko rouhean näköinen, joten sopii hyvin rakeisen filkan ystäville. Keskiformaatissa odotetusti rakeisuus ei ole niin voimakkaasti läsnä. Paikoin jälki on hyvinkin siloista ja pehmyttä.

Filmiä voi tilata muun muassa Kameratorilta sekä 35mm että 120-formaatissa.

CineStill 800t esimerkkikuvia

 

Uudenvuoden kekkerit tallentuivat CineStillille vaivatta näinkin vähässä valossa. Huomaa jalkalampun valoa ympäröivä punainen hehku. Kyseessä on CineStillille tyypillinen ominaisuus, joka toistuu kaikissa kuvissa voimakkaiden valokohtien ympärillä.

 

Takkatulen tunnelmavalaistuksessa.

 

Tällaisessa keinovalossa CineStill on elementissään.

 

Toinen esimerkki tyypillisessä sisätilavalaistuksessa otetusta kuvasta. Huomaa jälleen valokohtien ympärillä punaiset hehkut. Näissä kuvissa punainen hehku pysyy vielä mukavasti aisoissa eikä liiaksi häiritse silmää. Niitä voi pitää jopa kuvanrakennuksellisena tehokeinona, sillä ne osaltaan luovat CineStillille tyypillisen lookin. Tämä ominaisuus kannattaa kuitenkin pitää mielessä ja olla ainakin aavistuksen varovainen voimakkaiden valojen läsnäollessa. Toisinaan CineStilliin ilmestyy hieman arvaamattomampiakin punahehkuja.

Filmimaratoni

Minulla on tällä hetkellä käynnissä filmimaratoni, jossa haasteena on kuvata ja testata yhteensä 45 erilaista kino- ja 120-filmiä. Nämä artikkelit tulevat muodostamaan suuren tietopankin, joka helpottaa sopivan filmin löytämisessä. Kaikki aikaisemmat arvostelut löytyvät kätevästi täältä: Filmimaratoni

Pekka Keskinen

Filmikuvauksessa innostunut graafinen suunnittelija Helsingin liepeiltä. Intohimona erityisesti 35mm mustavalkofilmit ja mekaaniset kamerat.