Meidän ilmaiset kurssikokonaisuudet

Valokuvauksen peruskurssi
View Post
muotokuva, valaisu, salama
Valaisukurssi
View Post
lightroom, photoshop, kuvankäsittely
Kuvankäsittelyn perusteet – Lightroom ja Photoshop
View Post
Filmikuvauksen alkeet
View Post

Seuraa meitä

19 maalis

Adapterit ja niiden käyttö valokuvauksessa

Fujifilm X-T2 -kamera, johon on adaptoitu manuaaliobjektiivi.

Adaptoimisella on kolme selkeää etua valmistajien objektiivivalikoimaan verrattaen: laatu, arvo ja eri polttovälien mahdollisuus. Miten näitä etuja saa siis käytettyä? Tervetuloa objektiivien adaptoinnin ABC:hen!

Mitä objektiiviadapterit ovat?

Objektiiviadapterit ovat yksinkertaisuudessaan välikappaleita, jotka tulevat objektiivin ja kamerarungon väliin. Ne mahdollistavat objektiivin kiinnittämisen eri runkoon, kuin se on alun perin tarkoitettu. Tänä päivänä markkinoilla on jopa adaptereita, jotka mahdollistavat automaattitarkennuksen, himmentimen ja kuvanvakaajan toiminnan eri kamerajärjestelmien välillä.

Adapterit ovat kätevä tapa hyödyntää vanhoja objektiiveja nykyaikaisissa digirungoissa. Adaptereita on monen kokoisia ja hintaisia, riippuen miten oudon yhdistelmän ne sovittavat ja kuinka paljon ominaisuuksia ne säilyttävät.

Panasonicin M4/3-kamera Nikonin adaptoidun objektiivin kanssa

Kuinka adapterit toimivat?

Jokaisella kamerajärjestelmällä on oma runkopaksuusmitta (Flange Focal Distance), joka tarkoittaa objektiivin kiinnityspinnan etäisyyttä filmin tai kennon pinnasta.

Objektiivien sovittaminen ilman kuvanlaatua heikentävää lasia on mahdollista vain paksummasta mitasta ohuempaan, koska tällöin väliin mahtuu adapteri.

Lähes kaikki objektiivit on täten mahdollista sovittaa nykyaikaisiin peilittömiin digijärjestelmäkameroihin kuten Sonyn E/FE, M4/3, Fuji X, Nikon 1, Canon M ja Samsung NX runkoihin. Canon EOS -järjestelmän runkopaksuus on peilikameroista ohuimpia, jonka ansiosta siihen on sovitettavissa suuri osa muiden peilikameroiden objektiiveista.

Pääyhteistyökumppanimme Kameratorin adapterit ovat alumiini- ja/tai messinkirakenteisia välikappaleita, jotka eivät välitä sähköisiä tai mekaanisia toimintoja objektiivilta rungolle tai toisinpäin.

Adapterien huono puoli on siis niiden tuoma manuaalisuus; enää ei kamera tarkenna automaattisesti ja aukkokin pitää pyöräyttää käsin kohdalleen. Toisaalta kuvaaminen on näin konkreettisempaa ja tuottaa samalla mekaanista mielihyvää!

Adaptereita Canon EF -kiinnikettä käyttäville Canon EOS -kameroille

Joskus adaptoitu linssi voi olla isompi kuin natiivisti kameralle suunniteltu malli, mutta välillä se voi olla huomattavasti myös huomattavasti pienempi.

Monesti objektiivin koko korreloi objektiivin tuottaman piirtoympyrän kanssa. Onkin hyvä muistaa, että objektiivi ei välttämättä ole täysin yhteensopiva kamerasi kansssa, vaikka markkinoilta löytyisi yhteensopiva adapteri!

Esimerkiksi useat C-mount kierrekiinnitteiset objektiivit ovat suunniteltu 8mm tai 16mm videokameroille, joten ne tuottavat täysikennoiseen kameraan sovitettuna vain pyöreän kuvan keskelle ruutua, vastaavasti pienempikennoiseen sovitettuna kuva kattaa jo lähes koko kennon.

Kattava valikoima erilaisia adaptereita on saatavissa Kameratorin adapterikaupasta.

C-mount -objektiivi täysikennoisella digijärjestelmäkameralla.
C-mount -objektiivit valottavat usein täysikennoisella kameralla vain pienen osan kennosta.
C-mount -objektiivi M4/3-kameraan adaptoituna
Esimerkiksi M4/3-kameraan adaptoituna C-mount -linssit kuitenkin peittävät jo miltei koko kennon pinta-alan!

Sähköiset adapterit

Monet digijärjestelmäkameroille suunnitellut objektiivit toimivat vain sähköisesti, jonka vuoksi niitä ei ole pystynyt käyttämään kuin auttavasti adapterien kanssa.

Näitä ongelmia paikkaamaan on markkinoille valunut viime vuosina erilaisia sähköisiä adaptereita. Hieman adapterista riippuen ne mahdollistavat esimerkiksi automaattitarkennuksen, aukonsäädön ja kuvanvakaajan käytön toiseen järjestelmään adaptoituna. Malleihin voi tutustua esimerkiksi seuraavien luotettaviksi todettujen valmistajien sivuilta.

Kipon
Steelsring
Techart

Sähköinen adapteri, joka mahdollistaa objektiivin automatiikan toiminnan.

Koska kameravalmistajat eivät ole avanneet omia standardejaan adapterivalmistajille, voi osa toiminnoista olla vain näennäisesti toimivia. Kameravalmistajien päivitykset saattavat myös vaikuttaa adapterien toimivuuteen. Sähköisen adapterin hankintaa suunnitellessa on hyvä varmistaa, että adapterin ohjelmisto on päivitettävissä myöhemmin esimerkiksi USB- tai Bluetooth-yhteydellä.

mm
Juho Leppänen

Juho Leppänen on valokuvaaja, perheenisä, maailmanparantaja, yrittäjä, mediaevankelista sekä Kamerakoulu.fi:n ja Kameratori.fi:n perustaja. Hän nauttii ihmisten ohjaamisesta eteenpäin, oli osa-alue sitten valokuvaus, yrittäjyys tai arkisen elämän pikkuvalinnat.