-
PÄIVÄÄ
-
TUNTIA
-
MINUUTTIA
-
SEKUNTIA
Tuotekuvaus tehty helpoksi -verkkokurssin avajaistarjousta jäljellä
Fujifilm X-T2 -kamera, johon on adaptoitu manuaaliobjektiivi.

Adapterit ja niiden käyttö valokuvauksessa

Adaptoimisella on kolme selkeää etua valmistajien objektiivivalikoimaan verrattaen: laatu, arvo ja eri polttovälien mahdollisuus. Miten näitä etuja saa siis käytettyä? Tervetuloa objektiivien adaptoinnin ABC:hen!

Mitä objektiiviadapterit ovat?

Objektiiviadapterit ovat yksinkertaisuudessaan välikappaleita, jotka tulevat objektiivin ja kamerarungon väliin. Ne mahdollistavat objektiivin kiinnittämisen eri runkoon, kuin se on alun perin tarkoitettu.

Tänä päivänä markkinoilla on jopa adaptereita, jotka mahdollistavat automaattitarkennuksen, himmentimen ja kuvanvakaajan toiminnan eri kamerajärjestelmien välillä.

Mikä adapterin hyöty on?

Adapterit ovat kätevä tapa hyödyntää vanhoja objektiiveja nykyaikaisissa digirungoissa. Adaptereita on monen kokoisia ja hintaisia, riippuen miten oudon yhdistelmän ne sovittavat ja kuinka paljon ominaisuuksia ne säilyttävät.

Panasonicin M4/3-kamera Nikonin adaptoidun objektiivin kanssa

Kuinka adapterit toimivat?

Jokaisella kamerajärjestelmällä on oma runkopaksuusmitta (Flange Focal Distance), joka tarkoittaa objektiivin kiinnityspinnan etäisyyttä filmin tai kennon pinnasta.

Objektiivien sovittaminen ilman kuvanlaatua heikentävää lasia on mahdollista vain paksummasta mitasta ohuempaan, koska tällöin väliin mahtuu adapteri.

Lue myös: Bokehnaattori nimeltään Helios-44

Laaja valikoima

Lähes kaikki objektiivit on täten mahdollista sovittaa nykyaikaisiin peilittömiin digijärjestelmäkameroihin kuten Sonyn E/FE, M4/3, Fuji X, Nikon 1, Canon M ja Samsung NX runkoihin.

Canon EOS -järjestelmän runkopaksuus on peilikameroista ohuimpia, jonka ansiosta siihen on sovitettavissa suuri osa muiden peilikameroiden objektiiveista.

Pääyhteistyökumppanimme Kameratorin adapterit ovat alumiini- ja/tai messinkirakenteisia välikappaleita, jotka eivät välitä sähköisiä tai mekaanisia toimintoja objektiivilta rungolle tai toisinpäin.

Adapterin haittapuolet

Adapterien huono puoli on siis niiden tuoma manuaalisuus; enää ei kamera tarkenna automaattisesti ja aukkokin pitää pyöräyttää käsin kohdalleen. Toisaalta kuvaaminen on näin konkreettisempaa ja tuottaa samalla mekaanista mielihyvää!

Adaptereita Canon EF -kiinnikettä käyttäville Canon EOS -kameroille

Objektiivin koko

Joskus adaptoitu objektiivi voi olla isompi kuin natiivisti kameralle suunniteltu malli, mutta välillä se voi olla huomattavasti myös huomattavasti pienempi.

Monesti objektiivin koko korreloi objektiivin tuottaman piirtoympyrän kanssa. Onkin hyvä muistaa, että objektiivi ei välttämättä ole täysin yhteensopiva kamerasi kansssa, vaikka markkinoilta löytyisi yhteensopiva adapteri!

Piirtoympyrän koko

Esimerkiksi useat C-mount kierrekiinnitteiset objektiivit ovat suunniteltu 8mm tai 16mm videokameroille, joten ne tuottavat täysikennoiseen kameraan sovitettuna vain pyöreän kuvan keskelle ruutua, vastaavasti pienempikennoiseen sovitettuna kuva kattaa jo lähes koko kennon.

C-mount -objektiivi täysikennoisella digijärjestelmäkameralla.
C-mount -objektiivit valottavat usein täysikennoisella kameralla vain pienen osan kennosta.
C-mount -objektiivi M4/3-kameraan adaptoituna
Esimerkiksi M4/3-kameraan adaptoituna C-mount -linssit kuitenkin peittävät jo miltei koko kennon pinta-alan!

Sähköiset adapterit

Monet digijärjestelmäkameroille suunnitellut objektiivit toimivat vain sähköisesti, jonka vuoksi niitä ei ole pystynyt käyttämään kuin auttavasti adapterien kanssa.

Näitä ongelmia paikkaamaan on markkinoille valunut viime vuosina erilaisia sähköisiä adaptereita. Hieman adapterista riippuen ne mahdollistavat esimerkiksi automaattitarkennuksen, aukonsäädön ja kuvanvakaajan käytön toiseen järjestelmään adaptoituna.

Malleihin voi tutustua esimerkiksi seuraavien luotettaviksi todettujen valmistajien sivuilta:
Kipon
Steelsring
Techart

Sähköinen adapteri, joka mahdollistaa objektiivin automatiikan toiminnan.

Sähköisen adapterin päivittäminen

Koska kameravalmistajat eivät ole avanneet omia standardejaan adapterivalmistajille, voi osa toiminnoista olla vain näennäisesti toimivia. Kameravalmistajien päivitykset saattavat myös vaikuttaa adapterien toimivuuteen. Sähköisen adapterin hankintaa suunnitellessa on hyvä varmistaa, että adapterin ohjelmisto on päivitettävissä myöhemmin esimerkiksi USB- tai Bluetooth-yhteydellä.

Kirjoittajasta

9 ajatusta aiheesta “Adapterit ja niiden käyttö valokuvauksessa”

  1. Jorma Marttila

    Luettelostanne ei selviä adapterin M39-M42 kierteet, ovatko ne sisä- vai ulkokierteitä.
    Selvittänette asian.

    Terv, Jorma Marttila

    1. Juho Leppänen

      Hei!

      Nämä ovat siis M39 suurentakierteet M42:een. Tarkoitettu niille linsseille, joissa on M42 etäisyys kuvapinnasta, mutta M39 kierre.

      Juho

  2. Löysin vanhempien luota pölttymästä vanhan Sigma 70-210mm 1:4-5.6 objektiivin.
    Millähän adapterilla saisi toimimaan omassa canon 600D:ssä?

    1. Juho Leppänen

      Hei Johannes!

      Sigma valmisti objektiiveja monella kiinnityksellä, joten tarvitsisi tietää missä rungossa se oli, jotta voi kertoa minkä adapterin tarvitsee.

      Juho

  3. Torsti Vuorma

    Tervehdys,

    Onko valikoimiinne tulossa adapteria, jolla Zenza Bronican ETR – optiikkaa saisi kiinni Nikoniin..? Siis tuo optiikka on 6*4,5 -rungon laseja.

    Luulen, että noita laadukkaita laseja löytyy hyvinkin kasseista ja kaapeista, ja niitä olisi hienoa saada jälleen aktiivikäyttöön.. 🙂

    1. Juho Leppänen

      Hei Torsti!

      Kukaan ei näyttäisi valmistavan moisia adaptereita, joten emme voi niitä ostaa sisäänkään. 🙁

      Juho

  4. Pasi Leskinen

    Minulla on jäänyt varastoon EL-Nikkor 50 mm /f2,8 suurennuskoneen objektiivi, jossa käsitykseni mukaan on M39 kierre (nikonin kierreopuksessa on mainittu kierteeksi 39mm x1/26″)

    Ymmärsinkö oikein, että keskustelussa aiemmin mainittu adapteri M39 > M42 + adapteri M42 > Pentax K yhdistelmällä saisin ko suurennuskoneen linssin makrolissiksi K-5 II kameraan?

    Tulenneeko toimiva paketti?

    Pasi

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *