Kokeilussa Kodak Pro Image 100 -35mm värinegatiivifilmi

Kiinnostavia uutisia Kodakilta! Eurooppaan on rantautunut nyt ensimmäistä kertaa Kodak Pro Image 100 -värinegafilmiä. Kyseessä on jo vuonna 1997 julkaistu tuote, mutta toistaiseksi sitä on ollut saatavilla vain lähinnä Etelä-Amerikan ja Aasian markkinoilla. Ei siis ihmekään, etten moisesta filmistä ollut aiemmin siis edes kuullut.

Mikä ihmeen Kodak Pro Image 100?

Kodakin mukaan kyseessä on sangen värikylläinen, mutta sävyntoistoltaan realistinen filmi. Valmistaja lupailee myös miellyttävää ihonvärien toistoa (hyvä valinta potretteihin) ja alivalotuksensietokykyä.

Mihin Kodak Pro Image 100 sopii?

Kuten filmin nimestä voi päätellä, kyseessä on ISO 100 -filmi, mikä teki siitä erittäin hyvän valinnan kajakkiretkelleni kauniille kesäpäivälle. Sattumoisin Kodak kertoilee filmi soveltuvan hyvin lämpimiin ja kosteisiin olosuhteisiin. Kuuleman mukaan Pro Image 100 sietää myös poikkeuksellisen hyvin lämpimässä säilyttämistä, mistä filmit eivät tyypillisesti ole tunnettuja. Olisiko tässä siis täydellinen filmi trooppiselle lomamatkalle?

Kodak Pro Image 100

Halpa mutta hyvä värifilmi

Kodak Pro Image 100 ei ole hinnalla pilattu. Kameratorilla 36 kuvan rulla on vaivaisen kuuden euron investointi. Halvempiakin värifilkkoja tietenkin on, mutta yleensä se jo vähän näkyy lopputuloksessakin.

Olin aikaisemmin melkoinen Kodak Ektar -fani, mikä siis on jo vähän kalliimman puoleinen (kymmenisen euroa per rulla) ammattilaistason filmi. Pro Image 100 kiilasi Ektarin edelle hintalaatusuhteensa takia.

Sopivan rakeinen värifilmi

Pro Image on 4€ edullisempi ja kuvanlaatukin näyttäisi olevan mieluisampi. Monet Kodakin, tai oikeastaan vähän kaikkien valmistajien, paramman pään filmit ovat hyvin hienorakeisia. Ellei peräti rakeettomia. Itsehän toki pidän sopivan rakeisesta kuvasta, mitä esim. Kodak Portra tai Ektar eivät oikein kykene tarjoamaan.

Pro Image 100 taas on sen verran rakeinen, että siitä tulee sopivan filmimäinen vaikutelma. Halpisfilmitä se ei kuitenkaan näytä. Kyllä ainakin yhden testirullan perusteella kuvista tuntuu huokuvan perin laadukas fiilis.

Kodak Pro Image 100

Värit ja kuvanlaatu

Värit ovat hyvinkin realistiset, aivan kuten valmistaja lupailikin. Olin ymmärtävinäni, että kyseessä olisi hyvin värikylläinen filmi, mutta oman testini perusteella taas sanoisin, että värit ovat taas hyvinkin hillityt ja toisinaan jopa hieman pastelliset. Se passaa ainakin itselleni todella hyvin. En ole tosiaankaan niiden räikeimpien värifilkkojen ystävä. Pro Imagen väripaletti on hillitty ja rauhallinen.

Kodak Pro Image 100

Tarkka värifilmi

Tarkkakin tämä filmi näyttäisi vielä olevan. Silmämääräisesti katsottuna, ja omat tarkennuserheeni poislukien, näyttää Pro Image 100 keskitasoa vähän tarkemmalta filmiltä. Ei ehkä niin tarkalta kuin Kodak Portra tai Ektar. Ei silti valittamista.

Esimerkkikuvien kalusto

Oheiset esimerkkikuvat ovat täysin käsittelemättömiä, eli niistä saa hyvän käsityksen siitä millaista jälkeä on tiedossa ilmaan minkään näköistä photoshoppailua. Kuvausvälineinäni toimi tällä kertaa vanha luottomasiinani, Olympus OM-1, jossa oli kiinni perus 50mm f1.8 -optiikka. Kuvien kehityksestä ja skannauksesta vastasi Kameratorin Labra.

Kodak Pro Image 100
Kodak Pro Image 100

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *