Näillä tekniikoilla tuotekuvaan saa tasaisen taustan kotioloissa

Monissa kuvaustilanteissa tavoitellaan mahdollisimman tasaista taustaa. Selkeän taustan ansiosta katsojan huomio kiinnittyy tärkeimpään kohteeseen. Tämä saa kuvan kokonaisuudessaan näyttämään ammattimaisemmalta. 

Tasaisen taustan saavuttaminen ei kuitenkaan ole niin yksinkertainen prosessi, kuin mitä voisi kuvitella. Taustan tasaisuuteen vaikuttaa monet tekijät, kuten valo, taustamateriaalit ja syväterävyys. 

Tämän artikkelin ideana on antaa mahdollisimman paljon helppoja vinkkejä, joiden avulla saat tehtyä valokuviisi tasaisemman taustan. Vinkit eivät vaadi huippuluokan kalustoa ja onnistuvat kotioloissa. 

Tasaisen taustan rakentaminen

Monista isoista valokuvausstudioista löytyy niin sanottu avaruuskulma. Tämä tarkoittaa seinän ja lattian väliin rakennettua kaarta. Sivusta katsottuna tällainen avaruuskulma muistuttaa skeittiramppia.

Avaruuskulman ideana on luoda ääretön tila, jossa ei ole selkeätä eroa lattian ja seinän välillä. Tämän ratkaisun avulla on mahdollista saavuttaa tasainen tausta vaivattomasti. Avaruuskulman ansiosta mahdolliset varjot käyttäytyvät maltillisesti ja pystyt näin irroittamaan kohteen nätisti taustastaan.

Väliaikaisen avaruuskulman voi rakentaa asettamalla paksua kartonkia kaarevaan muotoon.

Avaruuskulman hyödyntäminen kotioloissa

Varsinaisen avaruuskulman rakentaminen on useimmille harrastajille turhan vaivalloinen projekti, mutta samaa ajatusta kannattaa ehdottomasti hyödyntää. Eli ota inspiraatiota avaruuskulman muodosta, kun seuraavan kerran olet rakentamassa itsellesi kuvauspistettä.

Väliaikaisen avaruuskulman voi rakentaa yksinkertaisesti asettamalla paksumpaa kartonkia vastaavaan muotoon. Taustan kaareva muoto tekee valaisusta helppoa ja samalla vältät ikävät saumat. 

Tasainen tausta kuvauspöydän avulla

Astetta pysyvämmän avaruuskulman saa helposti aikaiseksi ostamalla niin sanotun kuvauspöydän. Näissä käytetään samaa ajatusta kaarevasta taustasta, kuten yllä olevasta kuvasta hyvin näkee. 

Vastaavia kuvauspöytiä myy esimerkiksi *Godox. Heidän kuvauspöydässä on kaksipuolinen taustamateriaali, joka on toiselta puolelta matta ja toiselta kiiltäväpintainen. Kyseinen kuvauspöytä toimii minkä tahansa valojen kanssa ja mahdollistaa varjottomat kuvat vaikkapa verkkokauppa käyttöön.

Valon merkitys

Valo on yksi oleellisimpia tekijöitä tasaisen taustan saavuttamiseksi. Jotta meidän tausta olisi tasainen, tulee meidän valaisun luonnollisesti myös olla tasainen. 

Mahdollisimman tasaista valaisua varten kannattaa käyttää pykälää suurempaa valonlähdettä, eli pehmeämpää valoa. Suuremman valonlähteen valaisema pinta pitää sisällään vähemmän kirkkausvaihtelua, joka helppottaa taustan tasaista valaisemista. 

Pienemmästä valonlähteestä tuleva valo on luonteeltaan pistemäisempää. Tämä aiheuttaa spottivalotyylisen efektin, jossa valo muuttuu kirkkaasta pisteestä tummaan varjoon hyvin dramaattisesti.

Studiokuvauksessa halutaan usein valaista tausta mahdollisimman tasaisesti.

Millaisella valolla saa tasaisen taustan?

Valonlähteestä saa suuremman käyttämällä valon edessä valonmuokkainta. Erilaisilla valonmuokkaimilla on paljon käyttötarkoituksia, mutta yksi yleisimpiä syitä käyttää valonmuokkainta on juuri valon pinta-alan kasvattaminen. 

Valonmuokkaimen ansiosta valo on pehmeämpää ja helpommin hallittavisa. 

Studiokuvauksessa halutaan usein valaista tausta mahdollisimman tasaisesti. Tämä onnistuu käyttämällä taustan valaisuun esimerkiksi varjoa tai tasovaloa. Molemmat näistä levittävät valon suuremmalla alueelle, jonka ansiosta taustasta saadaan tasainen.

Tutustu myös: Kamerakoulun ilmainen valaisukurssi

Varjojen hallinta studiokuvauksessa

Epätoivottujen varjojen häivyttäminen on oleellinen taito, kun halutaan saada aikaan ammattimaista valo- tai videokuvaa. Kokonaisuudessaan varjot ja niiden hallinta on kuitenkin hyvin laaja aihe. 

Seuraavaksi käymme läpi muutaman helpon vinkin, joiden avulla epätoivotut varjot voi minimoida valokuvasta.

Kuinka päästään eroon varjoista?

Ensimmäinen ratkaisu epätoivottujen varjojen häivyttämiseen on ottaa enemmän etäisyyttä taustaan. Tällöin on mahdollista, että kohteesta lähtevä varjo ei enää lankea taustan päälle. 

Kun rakentaa lisävalaisua on siis tärkeätä miettiä mihin kohtaan varjot muodostuvat ja pohtia voisiko jo pelkällä valojen asettelulla päästä eroon ikävistä varjoista. 

Muista, että varjot muodostuvat aina valon vastakkaiselle puolelle. 

Usein hienovaraisemmat varjot sulautuvat kuvaan paremmin.

Varjojen luonne

Toinen keino hallita ikäviä varjoja on muuttaa niiden luonnetta. Kaikista helpommin huomaamme kuvasta voimakkaita varjoja, joissa tummat sävyt ovat miltei mustia.

Voimakkaita varjoja aiheuttaa pienet ja pistemäiset valonlähteet, kuten suora käsisalama tai paljas videovalo. 

Valokuvasta on vaikeampi huomata miedompia varjoja, jonka kautta hienovaraisessa studiokuvauksessa on usein parempi pyrkiä hillitympiin varjoihin. Miedompia varjoja saa aikaan pehmeämmällä valonlähteellä, joka on toinen erinomainen syy harkita valonmuokkaimen hankkimista. 

Tasaisen taustan tekeminen kuvankäsittelyssä

Tasainen tausta voidaan saavuttaa myös kuvankäsittelyn avulla. Tätä varten tuote on eroteltava muusta kuvasta. Kuvankäsittelyssä kohteen irrottamista kutsutaan syväämiseksi.

Onnistuneen syväämisen jälkeen alkuperäinen tausta voidaan korvata tasaisella väritäytöllä tai millä tahansa vapaavalintaisella materiaalilla. Syvääminen antaa huomattavasti joustavuutta työnkulkuun, sillä voimme vapaasti valita taustan jälkikäteen.

Syvääminen vaatii kuitenkin kuvankäsittelyyn perehtymistä ja tuo prosessiin lisää askeleita. 

Toisaalta syvääminen on työvaihe, joka jatkuvasti tulee yhä helpommaksi uusien ja fiksumpien automatisoitujen toimintojen myötä. Nykyään esimerkiksi Photoshopissa on lukuisia tekoälyyn perustuvia syväystyökaluja, jotka yksinkertaisemmista kuvista onnistuvat irrottamaan kohteen yhdellä painalluksella.

Lisäksi syvääminen on kuvankäsittelyssä työvaihe, josta on hyötyä monenlaiseen tekemiseen, jonka kautta syväämisen opettelusta on paljon muutakin hyötyä. 

Syväterävyyden valinta tuotekuvauksessa

Tuotekuvauksessa on tärkeätä valita sopiva syväterävyys. Usein on toivottavaa, että koko tuote on syväterävyysalueen sisällä, jonka kautta on yleensä hyvä valita pieni aukko. Tämä antaa meillä enemmän syväterävyyttä ja mahdollistaa tuotteen näkymisen terävänä alusta loppuun.

Mutta toisaalta turhan pitkä syväterävyys on armottomampi taustan epäpuhtauksien kannalta. 

Sopivalla syväterävyyden valinnalla saamme pehmennettyä taustaa pykälän verran, jolloin me pääsemme helpommin tasaisempaan lopputulokseen.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *