Taskukokoinen reissukamera? Samsung S9 pikatestissä

Sain testiin S9:n, joka on Samsungin tämänvuotinen lippulaivapuhelin. Puhelinta on markkinoitu erityisesti kameraominaisuuksien osalta.

Mikä onkaan parempi tapa ottaa selvää onko puhelimesta reissukameran korvaajaksi kuin lähteä reissuun ja jättää “oikea kamera” kotiin!

Paketin sisältö ja puhelimen ensituntuma

Yksinkertaisen tyylikkäästä pahvipakkauksesta lähtien Samsung antaa esimerkkiä siitä, mitä tämän hintaluokan lippulaivan pakkauksen kuuluu sisältää.

Halvemman hintaluokan puhelimiin verrattuna pakkauksen sisältö oli varsin runsas ja ajatuksen kanssa valikoitu. Itse puhelimen lisäksi paketista kuoriutui pikalaturi, USB C -kaapeli, AKG-brändätyt In Ear -kuulokkeet, sim-työkalu sekä USB-adapteri.

Ensikosketuksesta lähtien tuntuma laitteesta on laadukkaan oloinen. Ohut, liukas ja vankka lasirakenne sekä loppumaton näyttö lisäävät puhelimen ylellisyyden tunnetta. Työn jälki on vakuuttavaa, mikä onkin odotettavaa tämän hintaluokan tuotteelta. Vaikka kyseessä on kookas 5,8” näyttö, siro rakenne ja “reunaton” näyttöpaneeli saavat laitteen sopimaan pienempäänkin kätöseen. Puhelimen saa sujautettua vaivatta tiukkojenkin farkkujen taskuun, mikä on reissussa ollessa näppärää.

Automaatti HDR-tila osaa toistaa varjot ja huippuvalot.

Laajakulmalinssi on kaupunkikohteissa kätevä, mutta linssi vääristää hieman, kuten myös “oikeakin kamerakin”.

Samsung S9 ja käytännöllisyys

Matkalla erityisesti edukseen osoittautui kameran pikanäppäin. Kaksi nopeaa napautusta virtanäppäimestä avaa kamera-applikaation, mikä osoittautui hyödylliseksi toiminnoksi, kun nopea kuvaustilanne yllätti.

S9:ssä on myös Samsungin omalle Bixby-palvelulle oma näppäin. Bixby-palvelulle ei taida täällä Suomessa olla juurikaan käyttöä, eikä näppäimelle valitettavasti ainakaan vielä pysty asettamaan muita toimintoja. Akun kesto puhelimessa oli vallan hyvä, sillä tehokkaammallakin käytöllä akku kesti iltaan asti.

Paketin mukana tullut Adaptive Fast Charging -teknologiaa käyttävällä pikalaturilla saa puhelimen ladattua täyteen noin yhdessä tunnissa. S9 tukee myös langatonta Qi-latausta. Puhelimessa on myös tehokas ja älykäs virransäästötila, jolla akunkestoa saadaan kasvatettua huomattavasti. S9:ssä on myös paikka toiselle SIM-kortille, mikä on varsinainen etu varsinkin EU-maiden ulkopuolelle matkustettaessa.

Värikylläiset ja hyvin valottuneet kuvat ovat tämän puhelimen teema.

Värit ja näyttö

Näytön puolesta ei nähdä viimevuotiseen verrattuna suurta muutosta, mutta toisaalta katselukokemusta on vaikea tästä enää parantaa. Samsungille tyypillisesti S9 käyttää Super AMOLED -näyttöpaneelia, joka tarjoaa katsojalle mustia mustia sekä hyvin saturoituja värisävyjä.

Resoluutio on myös sama huikea 2560×1440 kuin edellisvuoden S8:ssä. Kyseinen resoluutio ja kirkas paneeli syö akkukestoa kuitenkin jonkin verran, mutta onneksi asetuksissa voidaan vaihtaa resoluutiota sekä virransäästöprofiileja tämän vuoksi.

Median katselu S9:n näytöltä on varsin miellyttävää. Esimerkiksi YouTube-videoiden katselu on vakuuttava kokemus, sillä videokuvan saa “zoomattua” reunasta reunaan täyttäen koko näytön. S9:n näytössä ei myöskään ole koloa näytön yläreunassa toisin, kuin monessa kilpailevassa mallissa.

Puhelimen “bokeh”-tila osaa tuottaa kohteista riippuen usein vakuuttavaa jälkeä. Täydellistä reunaerottulua saadaan tosin odottaa vielä.

Taskukokoinen reissukamera?

Reissun päällä kameralta toivoo pientä kokoa ja sitä, että sillä on helppo ja nopea tallentaa muistoja. Puhelin täyttää nämä toiveet helposti, mutta riittääkö se? S9:lla saa hyvää kuvaa sekä hyvässä että hieman heikommassa valaistuksessa. Puhelimen HDR-ominaisuus tuo puhelimeen nähden huikean dynamiikan ja yksityiskohtia myös varjoihin.

Puhelimen objektiivit

S9:ssä on kuitenkin vain yksi optiikka ja se on aika laaja, kuvat näyttävät pitkälti samalta. Reissussa kuitenkin kuvauskohteet ovat välillä pidemmän matkan päässä ja silloin käyttäjä saattaa kaivata pidempää polttoväliä, jota taas “oikea kamera” yleensä tarjoaa.

Kamera on varustettu valovoimaisella f1.5-optiikalla, jossa on kaksi fyysistä aukkoa.

Tämä on se ominaisuus, jota on erityisesti mainostettu. Käytössä en tosin huomannut mitään eroa aukoilla f1.5 tai f2.4 kuvattaessa. Toisaalta pitäähän sitä jollakin ominaisuudella markkinoida. Resoluutiota kamera tarjoaa 12 megapikselin verran, mikä on mielestäni varsin hyvä määrä, sillä sitä suurempi resoluutio kasvattaa lähinnä tiedostokokoa.

Selfiekameran resoluutio

Selfiekameran puolella resoluutiota nähdään 8 megapikselin verran ja f1.7-aukolla varustettu optiikka. Resoluution puolesta ei siis nähdä viimevuotiseen S8:aan verrattuna mitään eroa.

Yhteenveto Samsung S9 puhelimesta

Tämä on paras Samsung, mitä kaupasta tällä hetkellä saa. Laadukkaan tuntuinen laite joka varmasti kestää useamman vuoden ahkerassakin käytössä.

Puhelin sai kaivattuja uudistuksia edelliseen verrattuna, mutta en silti voisi suositella päivittämään S8:sta S9:ään. Kamera on tämän puhelimen kohokohta. Värikylläiset kuvat vakuuttavat tilanteessa kuin tilanteessa.

Kuvat ja teksti: Nuno Rissanen

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *