-
PÄIVÄÄ
-
TUNTIA
-
MINUUTTIA
-
SEKUNTIA
Tuotekuvaus tehty helpoksi -verkkokurssin avajaistarjousta jäljellä

Yhdeksän mielenkiintoista valokuvaprojekti-ideaa luovuuden kehittämiseen

Uuden valokuvaprojektin aloittaminen on yksi parhaita tapoja kehittyä valokuvaajana. Projektin myötä joudut miettimään kuvaamista säännöllisesti. Parhaassa tapauksessa jatkuvasta tekemisestä muodostuu rutiini ja osa arkea. Konkreetinen valokuvaprojekti myös selkeyttää omaa tekemistä ja kehittää visuaalista silmää.

Tee tarkka suunnitelma ja sitoudu

Ennen kuin aloitat meidän listaltamme jonkin valokuvaprojektin kannattaa olla realistinen ja miettiä projektille sopivat reunaehdot. Mieti miten paljon aikaa pystyt käyttämään ja koska kuvaat. Aseta myös itsellesi tavoite miten pitkäkestoisen projektin haluat toteuttaa. Onko kyseessä koko vuoden kestoinen projekti vai esimerkiksi kymmenen kuvan sarja? Kirjoita reunaehdot ja tavoitteet itsellesi muistiin ja aloita kuvaaminen.

Mieti projektin lopullista muotoa

Ennen aloittamista voi olla motivoivaa miettiä valokuvaprojektin lopullista muotoa. Mitä haluat tehdä projektin kuvilla ja laitatko niitä johonkin näytille? Projektin kuville voi esimerkiksi perustaa oman blogin tai erillisen Instagram-tilin. Toinen vaihtoehto on projektin päätteeksi teettää kuvakirja. Tämä konkretia auttaa viemään projektia eteenpäin ja voi parhaassa tapauksessa motivoida projektin loppuun saattamisessa. Voimme nimittäin luvata, että kaikissa hyvissä projekteissa on vaikeita hetkiä.

Valokuvaprojekti: 365

365-valokuvaprojektin ideana on ottaa vuoden jokaisena päivänä yksi valmis kuva. Tämä on yksi helpoimmista valokuvaprojekteista aloittaa ja vaikeimpia tehdä kunnialla loppuun. Projekti on haastava, mutta samalla yksi opettavaisimpia. Joka päivä kuvaaminen tekee kuvaamisesta rutiinin ja pakottaa käyttämään luovuutta säännöllisesti. Tämä jatkuva tekeminen johtaa takuulla kehitykseen valokuvaajana.

Alun perin 365-projektin ideana oli vuoden aikana toteuttaa 365 omakuvaa, mutta sen jälkeen projektista on näkynyt monia erilaisia versioita. 365-projektin voi tehdä ilman teemallista rajausta tai sitten ottaa lisähaasteeksi jokin kuvausteema koko vuodeksi.

Joka päivä kuvaaminen tekee kuvaamisesta rutiinin ja pakottaa käyttämään luovuutta säännöllisesti. Kuva: Shane

Valokuvaprojekti: 52

Mikäli 365-projekti kuulostaa liian hurjalta on 52-projekti toinen suosittu vaihtoehto. Tässä projektissa on tarkoituksena toteuttaa viikoittain valmis kuva. Vuoden mittainen projekti on aina haastava, mutta viikko antaa ainakin enemmän mahdollisuuksia suunnitella kuvia. 52-projektissa voi olla palkitsevaa valita vuoden mittainen teema tai genre.

Uutta innostusta valokuvaukseen voi saada aloittamalla uuteen tekniikkaan perustuvan projektin. Kuva: Jr Korpa

Uuteen tekniikkaan perustuva projekti

Uutta innostusta valokuvaukseen voi saada aloittamalla uuteen tekniikkaan perustuvan projektin. Näin uuden tekniikan opettelu on myös tavoitteellisempaa. Tämä voi olla hyvä projekti-idea, mikäli olet pitkään miettinyt, että haluaisit ottaa jonkin tietyn tekniikan haltuun. Tässä on muutama esimerkki tekniikoista, joita voit harkita:

• Valomaalaus
• Filmikuvaus
• Infrapunakuvaus
• Timelapse-kuvaus (ajatettu kuvaus)
• Makrokuvaus
• Salamakuvaus

Ennen kuin aloitat valokuvaprojektin kannattaa olla realistinen ja miettiä projektille sopivat reunaehdot.Kuva: Kal Visuals

Harrastuksen dokumentointi

Dokumentaarisen valokuvauksen ystäville tietyn harrastuksen seuraaminen ja kuvaaminen voi olla itsessään kiinnostava valokuvaprojekti. Mieti minkälaisia harrastuksia lähipiiristäsi löytyy ja kuinka voisit dokumentoida tätä mielenkiintoisesti. Ota tavoitteeksi rakentaa laajempi kokonaisuus ja pyri pääsemään aiheessa pintaa syvemmälle. Muista, että kyseessä ei tarvitse olla mikään erikoinen harrastus tai extremelaji.

Taitava kuvaaja osaa näyttää arkiset asiat kiinnostavasti. Kuva: Mitchell Orr

Paikka

Valokuvaprojektin voi myös sitoa tiettyyn paikkaan tai kohtaan. Määrittele kuinka rajatun alueen haluat ja rupea toistuvasti etsimään tämän sisältä kuvattavaa. Taitava valokuvaaja pystyy rakentamaan hyvän tarinan mistä tahansa paikasta. Oli se sitten paikallinen nakkikioski tai läheinen leikkikenttä.

Paikkaan perustuvassa projektissa joudut katsomaan samaa kohtaa toistuvasti, joka pakottaa miettimään uusia näkökulmia. Tässä projektissa voi olla kiinnostavaa näyttää ajallisesti pidempi ajanjakso.

Muista projektissa miettiä omaa näkökulmaasi. Kuva: Melani Sosa

Tarina

Jos taas olet kiinnostunut enempi rakennetusta kuvasta, voit toteuttaa valokuvaprojektin jonkin olemassa olevan sadun tai tarinan ympärille. Valitse projektin aiheeksi esimerkiksi suosikki satukirjasi tai runokokoelma ja toteuta kuvasarja näiden pohjalta. Muista miettiä omaa näkökulmaasi ja miten pystyt tuomaan tuttuun tarinaan jotain uutta.

Kuva: Ruddy Corporan

50 tuntematonta henkilöä

Tässä on rohkeutta vaativa valokuvaprojekti muotokuvauksesta kiinnostuneille. Projektin ideana on ottaa kuva 50:stä tuntemattomasta henkilöstä. Tämän projektin avulla saat arvokasta rutiinia henkilökuvauksesta ja kehität takuulla omia kommunikaatiotaitoja kuvaustilanteessa. Voit miettiä toteutustavan ja kuvaustahdin vapaasti.

Kuva: Stephen Leonardi

Objektiivi

Uuden objektiivin ominaispiirteiden opettelu vie aikaa. Tämän takia voi olla hauskaa kehittää kuvausprojekti yksittäisen objektiivin ympärille. Sitoudu käyttämään yhtä objektiivia kaikkeen kuvaamiseen tietyn ajan ja tutki kaikki sen mahdollisuudet.

Hyvä vaihtoehto voi olla käyttää kiinteää polttoväliä, kuten 50 mm objektiivia. Tämä kannustaa miettimään kuvan rajausta jalkoja liikkuttamalla. Jokin ääripään objektiivi voi myös toimia tällaiseen haasteeseen hyvin. Harkitse esimerkiksi kalansilmää tai makro-objektiivia.

Uusi genre

Inspiraatiota kuvaamiseen voi löytää kokeilemalla, jotain aivan uutta genreä. Jos mukavuusalueesi on maisemakuvat, kannattaa harkita pientä projektia esimerkiksi muotokuvien parissa. Laajennettu näkemys voi tuoda ydinosaamiseesi uusia näkökulmia, joita et aikaisemmin ole tullu miettineeksi.

Tässä on muutama idea genreistä, joita voit koittaa:

• Ruokakuvaus
• Arkkitehtikuvaus
• Urheilukuvaus
• Muotikuvaus
• Astrokuvaus
• Lintukuvaus

Kirjoittajasta

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *