-
PÄIVÄÄ
-
TUNTIA
-
MINUUTTIA
-
SEKUNTIA
Tuotekuvaus tehty helpoksi -verkkokurssin avajaistarjousta jäljellä

Ilford Delta 100 mustavalkofilmi (keskiformaatti)

Aloitin noin vuosi sitten tämän Filmimaratonina tunnetun filmien testausprojektin, johon tämäkin arvostelu kuuluu. Urakan aikana on tullut kuvattua ja tutkiskeltua kymmeniä eri filmejä. Osasta on enemmän sanottavaa kun taas joidenkin filmien arvostelun pystyy toisinaan tiivistämään yhteen lauseeseen.

Mustavalkofilmien erot

Erityisesti mustavalkofilmien kohdalla tarjonta on yleisesti ottaen hyvin laadukasta ja tasavertaista, jonka takia niiden keskinäisiä eroja on toisinaan hankala kovin hankala eritellä lennokkain sanan kääntein. Usein ne keskeisimmät erot liittyvät enimmäkseen rakeisuuteen, kontrastiin ja muihin melko itsestään selviin kuvanlaadullisiin seikkoihin.

Jos jonkun hyvin ylimalkaisen tiivistelmän mustavalkofilmitarjonnasta pitäisi sanoa, voisi todeta, että suurin osa kaikista tällä hetkellä markkinoilta löytyvistä mustavalkofilmeistä on oikeasti todella hyviä tuotteita ja, että ne näyttävät kaikki mustavalkofilmeiltä — ei sen enempä, ei sen vähempää.

Tätä kirjoittaessa Filmimaratoni on jo loppumetreillä ja urakan päätteeksi kirjoittanen artikkelin jos toisenkin vielä jonkinmoisen yhteenvedon muodossa. Eli tähän samaan aiheeseen siis varmasti palaamme vielä tarkemminkin.

Laadukas 120-rullafilmi

Nyt arvosteluvuorossa on Ilford Delta 100 keskiformaatin versiona, eli 120-rullafilmin muodossa. Kyseessä on jälleen yksi erittäin hyvä mustavalkofilmi, josta on edelliseen kappaleeseen viitaten aavistuksen hankala sanoa mitään erityisen dramaattista. Se on erittäin laadukas filmi kaikenlaiseen mustavalkokuvaamiseen ja näyttää siltä miltä kunnon keskiformaatin mustavalkofilmin kuuluukin näyttää.

Kodak T-max 100:n kilpakumppani

Delta 100 on minulle entuudestaan tuttu filmi 35mm formaatissa, josta löytyykin jo erillinen arvostelu. Delta 100 kilpailee lähinnä Kodak T-max 100 -filmin kanssa. Kummatkin edustavat saman henkistä modernia 1990-luvun emulsiotekniikkaa.

Rakeeton ja sileä mustavalkofilmi

Ne eivät ole siis ns. perinnefilmejä vaan huomattavasti esim. HP5+:ssaa ja Tri-x:ää tarkempia ja siloisempia raekoostumukseltaan. Delta 100 todellakin on hyvin siloinen ja rakeeton. 35mm, eli kinofilmiformaatissa rakeettomuus jopa vähän yllätti, sillä kinofilmilookkiin perinteisesti rakeisuus jopa vähän kuuluu.

Siinä mielessä Delta 100 on jopa ehkä vähän enemmän omillaan kinofilmikoossa, sillä kaikki filmit eivät välttämättä pysty niin virheettömään ja sileään jälkeen pienellä 35mm negatiivilla. Keskiformaatin koossa negatiivit alkavat taas olemaan niin isoja, että pistemäärä per ruutu (resoluutio) on rakeisemmillakin filmeillä isohko. Tästä syystä vähän räkäisempikin keskiformaatin filmi näyttää verraten aina suht rakeettomalta. Jos keskiformaatilla haluaa rakeista jälkeä, voi se olla yhtä haasteellista kuin kinofilmillä rakeettomuuden välttely.

Jos siis tarkasta jäljestä pitää, Delta 100 on erinomainen valinta, mutta mitään suurempia yllätyksiä se ei tarjoile. Se on vähän kuin filmien vuoden 2006 vaaleanharmaa Volvo V70.

Mihin Ilford Delta 100 sopii?

Kuten filmin nimi viittaa, on kyseessä ISO 100 filmi, eli vähän hitaamman puoleinen filkka. Se sopii siis hyvin aurinkoisille päiville ja muihin hyviin valaistusolosuhteisiin, kuten studio-potretteihin. Valotuslaajuutta Delta 100:lla on jonkin verran. Ilford suosittelee filmiä kuvattavaksi välillä IE 50—200, eli jos haluaa esim. prässätä filmiä, onnistuu se takuuvarmasti ainakin yhden aukon verran.

Kontrasti

Kontrastia Delta 100:ssa piisaa mielestäni vähän keskivertoa enemmän sellaisenaan. Prässäämällä, eli kuvaamalla ja kehittämällä esim. ISO 200 mukaan, saisi kontrastia enemmänkin, mutta suoraan sellaisenaankin sävyhaitari on todella rikas ja kontrastikas. Jos olisi ihan pakko valita kilpailijaansa Kodak T-max 100:n ja Deltan välillä, intuitivisesti valitsisin varmaankin Deltan.

En osaa sanoa miksi, mutta kuvanlaatu on mielestäni pykälän mielyttävämpi kuin T-max 100:lla.

Delta-sarja

Delta-sarjaan kuuluu muitakin hienoja filmejä, kuten Delta 400 ja Delta 3200 — perin saman henkinen tuoteperhe siis kuin Kodakin T-maxit.

Esimerkkikuvien kalusto

Tämän artikkelin esimerkkikuvat kuvasin vanhalla Rolleiflex TLR-kameralla. Kuvat kehitti ja skannasi Kameratorin Labra. Delta 100:aa voi myös ostaa Kameratorin filmipuodista. Kuvia ei olla käsitelty jälkikäteen, eli esimerkkiotokset tulevat sellaisenaan suoraan labran skannerista.

Kirjoittajasta

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *