Meidän ilmaiset kurssikokonaisuudet

Valokuvauksen peruskurssi
View Post
muotokuva, valaisu, salama
Valaisukurssi
View Post
lightroom, photoshop, kuvankäsittely
Kuvankäsittelyn perusteet – Lightroom ja Photoshop
View Post
Filmikuvauksen alkeet
View Post

Seuraa meitä

3 touko

Ilford Delta 100 (35mm) mustavalkofilmi

Tällä kertaa tutkailemme jälleen yhtä erittäin laadukasta mustavalkofilmiä Ilfordilta. Delta 100 kuuluu Ilfordin modernien filmien sarjaan, joissa on nykyaikainen raekoostumus, toisin kuten ns. perinnefilmeissä, joissa on huomattavasti isokokoisempi ja rouheampi rae. Kyseessä on siis erittäin tarkka ja siisti filmi. Delta-sarjaan kuuluu muitakin filmejä, kuten ISO 400 -versio. Delta 100:n nimestä arvasitkin varmaan jo, että kyseessä on ISO 100 -filmi, eli nykypäivän standardeilla aavistuksen hitaampi herkkyys. Hitaalle filmille tyypilliseen tapaan, on Delta 100 todella, todella tarkka ja rakeeton. 

 

T-max 100:n kilpakumppani

Ilford Delta -sarjan filmit vastaavat esim. Kodakin valikoimasta lähinnä T-max -tuoteperhettä. Delta 100 lienee lähinnä T-max 100 -filmiä, jonka kilpailija Delta 100:n voisi ajatella olevan. Jos aivan pakko olisi valita, sanoisin, että Delta 100 näyttää aavistuksen miellyttävämmältä, mutta hankala sanoa tarkalleen miksi. Kyseessä on tosiaankin jokin aivan pieni nyanssitason vivahde-ero. 

 

Delta 100 sopii kaikkeen kuvaamiseen todella hyvin ja varmasti parhaimmillaan sen on potrettifilminä. Itse kiikutin filmin kevätaurinkoon Helsingin kaduille pienelle katukuvaustuokiolle. Siihen tarkoitukseen ISO 100 filmi on ehkä aavistuksen hidas, mutta menettelee kyllä oikein mainiosti. 

Ilford Delta 100 filmin kuvanlaatu

Kontrastia Delta 100:ssa on juuri sopivasti. Se ei ole harmaan platku niinkuin jotkin filmit eikä myöskään liian kontrastikas. Sävyt toistuvat kauniisti ja sävyrikkaus on juuri niin kirjava kuin Ilfordin filmeiltä sopiikin odottaa. Erityisesti varjoissa ja keskiharmailla alueilla mielestäni toistuu hyvinkin vivahteikas sävykirjo, ilman että ne menevät tukkoon. Mitään suurempia yllätyksiä Ilford Delta 100 ei tarjoile suuntaan tai toiseen, mutta jos laadukasta, rakeetonta ja tarkkaa mustavalkofilmiä kaipaa, voi tätä filmiä suositella. 

 

Tuttuun tapaan oheiset näytekuvat ovat käsittelemättömiä skannauksia suoraan negatiivista. Näille kuville en erityisemmin paranneltavaa edes keksisi, sillä kaikki kuvat tulivat kehitystankista sellaisinaan sangen onnistuneesti ulos. Kehitin kuvat itse kotioloissa Kodak D-76 -kehitteellä 1:1 liuoksella. Kuvausvälineinä toimi Leica M6, jonka nokalla keikkui luotto-objektiivini Leica Summaron 35mm f2.8.

 

Filmiä voi ostaa Kameratorilta tästä linkistä.

Ilford Delta 100 esimerkkikuvia

Tätä kuvaa ottaessa aurinko sattui juuri menemään pilveen, jonka ansiosta Delta 100:n kontrasti ei täysin pääse oikeuksiinsa. Toisaalta keskisävyjen määrä taas on sen verran runsas, että tästä kuvasta näkee konkreettisesti miten filmi suoriutuu vähän harmaammassakin säässä.

 

Tässä kuvassa Delta 100:n sävyskaala on mielestäni omimmillaan. Kuvasta löytyy erittäin tummia alueita ja myös kirkkaita valokohtia.

 

Nopeatempoiseen kuvaamiseen ISO 100 filmi ei ehkä ole ihan omimmillaan, mutta kirkkaassa säässä sekin kyllä onnistuu oikein hyvin.

 

Toinen hyvä esimerkki liikkeen pysäyttämisestä hitaalla filmillä.

 

Tässäkin kuvassa sävykirjo näyttää todella kauniilta. Kontrastia piisaa juuri sopivasti.

Pekka Keskinen

Filmikuvauksessa innostunut graafinen suunnittelija Helsingin liepeiltä. Intohimona erityisesti 35mm mustavalkofilmit ja mekaaniset kamerat.