Ilford Delta 100 (35mm) mustavalkofilmi

Tällä kertaa tutkailemme jälleen yhtä erittäin laadukasta mustavalkofilmiä Ilfordilta. Delta 100 kuuluu Ilfordin modernien filmien sarjaan, joissa on nykyaikainen raekoostumus, toisin kuten ns. perinnefilmeissä, joissa on huomattavasti isokokoisempi ja rouheampi rae.

Tarkka ja siisti mustavalkofilmi

Kyseessä on siis erittäin tarkka ja siisti filmi. Delta-sarjaan kuuluu muitakin filmejä, kuten ISO 400 -versio. Delta 100:n nimestä arvasitkin varmaan jo, että kyseessä on ISO 100 -filmi, eli nykypäivän standardeilla aavistuksen hitaampi herkkyys. Hitaalle filmille tyypilliseen tapaan, on Delta 100 todella, todella tarkka ja rakeeton. 

T-max 100:n kilpakumppani

Ilford Delta -sarjan filmit vastaavat esim. Kodakin valikoimasta lähinnä T-max -tuoteperhettä. Delta 100 lienee lähinnä T-max 100 -filmiä, jonka kilpailija Delta 100:n voisi ajatella olevan. Jos aivan pakko olisi valita, sanoisin, että Delta 100 näyttää aavistuksen miellyttävämmältä, mutta hankala sanoa tarkalleen miksi. Kyseessä on tosiaankin jokin aivan pieni nyanssitason vivahde-ero. 

Tätä kuvaa ottaessa aurinko sattui juuri menemään pilveen, jonka ansiosta Delta 100:n kontrasti ei täysin pääse oikeuksiinsa. Toisaalta keskisävyjen määrä taas on sen verran runsas, että tästä kuvasta näkee konkreettisesti miten filmi suoriutuu vähän harmaammassakin säässä.

Mihin Delta 100 -filmi sopii?

Delta 100 sopii kaikkeen kuvaamiseen todella hyvin ja varmasti parhaimmillaan sen on potrettifilminä. Itse kiikutin filmin kevätaurinkoon Helsingin kaduille pienelle katukuvaustuokiolle. Siihen tarkoitukseen ISO 100 filmi on ehkä aavistuksen hidas, mutta menettelee kyllä oikein mainiosti. 

Tässä kuvassa Delta 100:n sävyskaala on mielestäni omimmillaan. Kuvasta löytyy erittäin tummia alueita ja myös kirkkaita valokohtia.

Ilford Delta 100 filmin kuvanlaatu

Kontrastia Delta 100:ssa on juuri sopivasti. Se ei ole harmaan platku niinkuin jotkin filmit eikä myöskään liian kontrastikas. Sävyt toistuvat kauniisti ja sävyrikkaus on juuri niin kirjava kuin Ilfordin filmeiltä sopiikin odottaa.

Erityisesti varjoissa ja keskiharmailla alueilla mielestäni toistuu hyvinkin vivahteikas sävykirjo, ilman että ne menevät tukkoon. Mitään suurempia yllätyksiä Ilford Delta 100 ei tarjoile suuntaan tai toiseen, mutta jos laadukasta, rakeetonta ja tarkkaa mustavalkofilmiä kaipaa, voi tätä filmiä suositella. 

Toinen hyvä esimerkki liikkeen pysäyttämisestä hitaalla filmillä.

Esimerkkikuvien kalusto ja kehitys

Tuttuun tapaan oheiset näytekuvat ovat käsittelemättömiä skannauksia suoraan negatiivista. Näille kuville en erityisemmin paranneltavaa edes keksisi, sillä kaikki kuvat tulivat kehitystankista sellaisinaan sangen onnistuneesti ulos. Kehitin kuvat itse kotioloissa Kodak D-76 -kehitteellä 1:1 liuoksella. Kuvausvälineinä toimi Leica M6, jonka nokalla keikkui luotto-objektiivini Leica Summaron 35mm f2.8.

Filmiä voi ostaa Kameratorilta tästä linkistä.

Tässäkin kuvassa sävykirjo näyttää todella kauniilta. Kontrastia piisaa juuri sopivasti.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *