Sain viime kesänä kunnian kuvata laajan muotisarjan Häät-lehden 25-vuotisjuhlanumeroon. Ajattelin tässä artikkelissa käydä prosessin vaiheita läpi näin muotikuvaajan näkökulmasta ja samalla antaa vinkkejä muotikuvauksesta kiinostuneille. Tunnelmia kuvauksista ja ajatuksia toteutuksesta löytyy yllä olevalta videolta, jonka lopusta löytyy myös sarjan kaikki valmiit kuvat.
Teeman rakentuminen ja esituotanto muotikuvauksissa
Yksi oleellisimpia esituotannon vaiheita muotikuvauksessa on teemaan päättäminen. Tässä tapauksessa sain asiakkaalta joitain ajatuksia tyylistä ennen kuvauksia. Näiden pohjalta rakensin sitten laajemman moodboardin, jonka keskeisempiä teemoja oli glamour, orgaaniset muodot ja ilmapallojen tuoma taianomaisuus.
Näiden elementtien lisäksi olimme päättäneet kuvien värimaailman hyvin pitkälti ennen kuvauksia. Moodboardien tekeminen ja sen näyttäminen muille tiimin jäsenille on hyvä tapa varmistaa, että ajateltu tyyli pysyy yhtenäisenä ja kaikki ovat tekemässä samaa näkemystä. Mielestäni on hyvä idea pitää moodboardi helposti saatavilla myös kuvauspäivän aikana, jolla varmistetaan, että pysytään alkuperäisessä suunnitelmassa ja voidaan tarvittaessa palata hakemaan sieltä ideoita.
Rekvisiitan valinta
Rekvisiittana meillä oli Juhlamaailman tekemiä ilmapallokaaria ja koristeellisempi ilmapallohuone. Näihin lisäsimme elementtejä suomalaisesta luonnosta koivunoksien ja pihlajan lehtien muodossa. Vihreät koristeet rikkoivat mielestäni isoja vaaleita pintoja mukavasti.
Asiakkaan toiveena oli tuoda muotisarjaan pientä leikkisyyttä ja iloa. Tätä puolta toteutimme erilaisten tanssahtelevien asentojen ja villien potkujen myötä, kuten tässä alla olevassa esimerkissä. Näiden lisäksi teimme erilaisia rentoja kimpun heittoja, joissa mallimme sai ilmeillä vapaasti.

Aikataulun rakentuminen muotikuvissa
Ennen kuvauksia teimme Häät-lehden tuottajan kanssa aikataulun kuvauspäivää varten. Tällaisessa kuvausprojektissa on luontevaa rakentaa aikataulu yksinkertaisesti tyylien määrän mukaan. Yhteensä meillä oli 13 asua kuvattavana, joista kaikista tuli saada kokokuvat, puolikuvat, lähikuvat, meikkikuvat, asusteet ja mahdolliset korukuvat. Joten kuvattavaa oli melkoinen määrä.
Kokenut malli mahdollistaa sujuvat kuvaukset
Tiiviisti aikataulutetuissa kuvauksissa ammattimalli on erityisen tärkeä. Kokenut malli mahdollistaa nopeasti liikkumisen kuvasta toiseen. Tarvittavat kuvat saadaan tehtyä nopeasti, kun ilmeet ja asennot vaihtuvat lennosta. Tässä sarjassa mallina oli kokenut Minea Söderlund, joka teki kuvaamisesta erityisen helppoa, näin valokuvaajan näkökulmasta.
Muotikuvaajan tyypillinen kamerareppu
Päivän aikana käytin yhteensä neljää eri objektiivia, jotka kaikki sattuivat olemaan kiintepolttovälisiä. Näistä kaikki kuuluvat omaan vakiovarustukseeni, paitsi Canonin 100mm macro, joka minulla oli vuokralla kuvauspäivän ajan. Videolla kerron kuinka kuvat jakautuivat näiden objektiivien välillä.
Tällä otin ainoastaan 47 kuvaa koko kuvauspäivän aikana. Nämä olivat laajoja vaakanäkymiä, joissa haluttiin näyttää paljon taustaa mallin ympärillä, kuten esimerkiksi ilmapallohuoneessa. Näissä oli tärkeää jättää paljon rajausvaraa myöhemmin taittoa varten, jonka takia Sigma 35mm f/1.4 objektiivi oli valintani näissä tilanteissa.
Kuvauspäivän todellinen työjuhta. Tämän todista huima kuvamäärä, joka oli yli 2/3 kaikista kuvista, eli 1170 kuvaa! Lähes kaikki muotisarjan kokokuvista ja puolikuvista on kuvattu juuri Canonin 50mm f/1.4 objektiivilla.
Kun siirryimme tekemään lähikuvia ja tiiviimpiä potretteja vaihdoin pois 50 mm objektiivista vääristymien välttämiseksi. Tällöin valintani oli Sigman 85mm f/1.4, joka on erittäin tarkka ja laadukas objektiivi, joka sopii kasvokuviin ja muotikuvaukseen hyvin. Itse olen erityisen tyytyväinen juuri moneen sarjan lähikuvista.
Häät-lehden muotisarjassa luksuskoruilla ja sormuksilla on luonnollisesti tärkeä rooli. Näitä lähikuvia varten minulla oli vuokrattuna Canonin 100mm f/2.8 makro-objektiivi, jonka lyhyt tarkennusetäisyys oli korvaamaton sarjan erikoislähikuvia ajatellen. Tämän objektiivin piirto on veitsenterävä!


Tetheröinnin tärkeys muotikuvi ssa
Tetheröinti, eli suorakuvaus tarkoittaa kuvaamista suoraan tietokoneelle langattomasti tai piuhalla. Tästä tekniikasta on tullut olellinen osa omaa työnkulkuani, enkä enää osaisi kuvitella luottavani ainoastaan kameran takanäyttöön kuvauksissa. Nykyään tetheröin lähes kaikissa kuvauksissani, varsinkin jos kyseessä on mainoskuvaukset tai muotikuvaukset.
Suorakuvauksen etuja on esimerkiksi, että stylisti pystyy heti näkemään miten vaatevalinnat toimivat kuvassa ja kuinka vaatteet laskeutuvat mallin päällä. Meikkaaja voi tehdä korjauksia tarkemmin nähtyään miten meikki toimii salamavalojen kanssa.
Itselleni tärkeintä suorakuvauksessa on, että asiakas konkreettisesti näkee mitä on saamassa. Tällä vältetään ikävät yllätykset jälkikäteen. Pystyn saamaan kuvien tyylille hyväksynnän jo kuvausvaiheessa, joka merkittävästi vähentää paineita kuvien lähettämisestä jälkikäteen.
Tämän lisäksi voin helposti kokeilla kuvasarjan rakentumista, asetella kuvia vierekkäin ja näin välttää kuvien toiston, joka pidemmissä sarjoissa tulee erityisen tärkeäksi.
Olen kirjoittanut kokonaisen artikkelin suorakuvauksen tärkeydestä, joka löytyy täältä: Tetheröinti osana omaa työnkulkuani mainoskuvauksissa



Vaalen ja raikkaan muotikuvan valaisu
Häät-lehden muotisarjan tunnelmasta haluttiin hyvin raikas ja vaalea. Tähän tarkoitukseen iso octa on loistava, sillä se mahdollistaa hyvin pehmeän valon. Päivän aikataulu oli hyvin tiukka, joka osaltaan vaikutti myös valaisuun. Suuren kuvamäärän takia paikkojen vaihtamisen tuli olla mahdollisimman nopeaa, jonka takia valosetti ei myöskään voinut olla liian monimutkainen.
Suuressa osassa kuvia octa toimii päävalona, joka on aseteltu valaisemaan kameran suunnasta hyvin läheltä mallia. Tämä toimi jokaisen kuvan ensimmäisenä rakennuspalasena. Tarvittaessa lähdin lisäämään taustaan valoa, jotta sarjan raikkaus ja eheys pysyisi kasassa. Tämä onnistui pienellä softboxilla, joka oli suunnattu kohti taustan elementtejä.
Osassa kuvissa käytin suurta refleä octan tukena, kun tuntui että varjot muuten jäivät liian tummiksi. Refle oli suurimmaksi osaksi aseteltu octan vastakkaiselle puolelle. Näitä kolmea elementtiä oli nopea vaihtaa tilanteen mukaan ja valaista monipuolisesti. Tämän tyylisessä päivässä harvoin on aikaa jäädä hiomaan yksittäisen kuvan valaisua, jonka takia valaisun on onnistuttava nopeasti ja turha kikkailu jätettävä pois.
Muotikuvaajan vinkit
- Pidä huoli, että vaate näyttää hyvältä. Tässä sarjassa oli erityisen tärkeää, että hääpuvut istuivat hyvin, laskeutuivat kauniisti ja että niiden materiaalit tulivat esille.
- Muista variaatio. Jokaisesta tyylistä on saatava useita erilaisia rajauksia. Nämä ovat tärkeitä kun taitossa ruvetaan kasaamaan lopullista tarinaa. Tee varmat kuvat pois alta ja sooloile vasta sen jälkeen.
- Etene ripeästi ja laadi aikataulu. Jossain vaiheessa on pystyttävä toteamaan, että tarvittava kuva on saatu. Tämän toteaminen vaatii ruutinia ja itseluottamusta. Aikataulu pakottaa menemään eteenpäin.
- Valitse hyvä malli. Taitava malli pystyy vaihtamaan asentoja lennosta ja saa heti kiinni halutusta tunnelmasta.
- Työskentele taitavan tiimin kanssa. Tällöin voin itse keskittyä ainoastaan omaan osaani, eli kuvaamiseen.
Kuvat ja teksti: Atte Tanner


Tiimi
Tyyli Nina Röntynen
Valokuvat Atte Tanner
Malli @mineamikaela
Meikki @elinakmakeup
Tatuoinnit & glitter @elinakglitter
Kampaus @aulinevixe
Hiustuotteet @simsensitive
Hääkynnet @puotilan_studio
Somisteet @juhlamaailma
Kukat ja sidonta @piilolafi
Kakut @konditoriapinklemon
Tilan somistus @juhlatuotanto

Atte Tanner on Helsingin ja Lontoon välillä kulkeva muoti- ja mainoskuvaaja. Hänen töilleen ominaista on elokuvallinen ilmaisu ja mystinen tunnelma. Atte on ollut mukana luomassa kuvamaailmoja asiakkaille kuten Warner Music, MTV3 ja BMW.