Peukalotarkennus – eli back button focusing

valokuvaus, valokuvaaja, tarkennus, kamera, perusteet, peukalotarkennus

Muistan lukeneeni tekniikasta nimeltään back button focusing muutama vuosi sitten jollain blogilla. Olin aluksi hämmentynyt. Miksi ihmeessä haluaisin vaihtaa tarkennuksen toiseen nappiin. Vaihdoin kuitenkin oman runkoni asetukset, mutta olin edelleen yhtä ihmeissäni. Nyt en enää osaa kuvitella palaavani vanhaan tyyliin tarkentaa. Peukalotarkennus on todellakin muuttanut tavan jollan valokuvaan.

Mikä on peukalotarkennus?

Tavallisesti kamera tarkentaa ja ottaa kuvan samasta napista. Peukalotarkennuksessa on ideana, että nämä toiminnot ovat erillään. Tällöin käytät nimen mukaisesti peukaloa tarkentamiseen ja laukaisinta ainoastaan kuvan ottamiseen. Tyyli saattaa aluksi tuntua hankalalta, mutta lupaan sen olevan opettelun arvoista. Tämä pieni muutos on mullistanut kuvaamiseni ja nyt laukaisin puoliväliin tyyli tuntuu suorastaan antiikkiselta.

Sinun ei tarvitse enää ikinä vaihtaa tarkennustapaa

Käyttämällä jatkuvaa tarkennusta yhdessä peukalotarkennuksen kanssa pystyt hyödyntämään kaikkia tarkennustapoja vaihtamatta kameran asetuksia! Manuaalitarkennukseen voit siirtyä yksinkertaisesti tarkentamalla objektiivista, sillä kamerasi ei enää tarkenna kuvaa otettaessa automaattisesti, sillä laukaisin on nyt pelkästään kuvan ottamista varten.

Jatkuva tarkennus onnistuu pitämällä AF-ON nappia pohjassa ja perinteinen kertatarkennus liikkumattomille kohteille onnistuu näpäyttämällä AF-ON nappia peukalolla kertaalleen.

valokuvaaja-antti-tuisku-potretti-atte-tanner

Potrettikuvaajan unelma

Hyvin lyhyellä syväterävyydellä kuvattaessa tarkennuksen onnistuminen tulee erityisen tärkeäksi. Usein kuulee ohjeita, joissa neuvotaan tarkentamaan painamalla laukaisin puoleenväliin, jonka jälkeen kuva sommitellaan ennen kuvan ottoa. Tällä perinteisellä tyylillä kuvaaminen kuitenkin pakottaa toistamaan tarkennuksen jokaisen kuvan jälkeen, kun taas peukalotarkennuksella sinun ei tarvitse tarkentaa uudelleen jokaisen ruudun välillä, mikäli tiedät etäisyyden pysyneen samana.

Kuvat ja teksti: Atte Tanner

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *