Mustavalkokuvaus on hienovaraista valon ja varjon kanssa pelaamista.

Vinkit mustavalkokuvaukseen

Näin teet näyttäviä mustavalkokuvia Lightroomissa

Tässä artikkelissa tutustumme mustavalkokuvan tekemiseen Lightroomissa. Käymme läpi parhaat vinkit näyttävän mustavalkokuvan tekemiseen ja annamme inspiraatiota mustavalkokuvien ajattomaan ja rikkaaseen maailmaan.

Haastattelussa mustavalkokuvien mestari: Teemu Oksanen

Tunnistettavan kauniit mustavalkokuvat ovat Teemu Oksasen tavamerkkiä. Valokuvaajana hän kertoo kiertelevän luonnossa jatkuvasti, jolloin uusia kuvauspaikkoja tulee väistämättä eteen. 

Mustavalkofilmin kehitys

Kotioloissa voi kehittää (melkein) mitä tahansa filmejä. Mustavalkokehitys on todella helppoa ja ennenkaikkea halpaa. Tällä videolla Kameratorin Nuno näyttää miten mustavalkofilmin kehitys tapahtuu.

Kesto: 14 min 6 s

Marko Rantanen esittelee märkälevy-kollodium prosessin vaiheita

Tällä videolla valokuvaaja Marko Rantanen esittelee märkälevy-kollodium kuvan tekemisen vaiheita. Kyseinen tekniikka on kehitetty 1851 ja ollut käytössä 1900-luvun alkuun saakka. Yhden valmiin kuvan tekemiseen menee kokonaisuudessaan 45 minuuttia.

Suosituimpien mustavalkofilmien arvosteluita

Kodak Tri-X 400

Kodak Tri-X 400 lienee yksi maailman suosituimmista mustavalkofilmeistä. Tri-X tunnetaan monikäyttöisenä filminä, jota voi yli- tai alivalottaa, prässätä ja opettaa tanssimaan. 

Ilford HP5

Ilford HP5 400

Herkkä, hienorakeinen ja pankromaattinen filmi yleiskäyttöön. Ihannefilmi lehti- ja luontokuvaukseen. Ilford HP5 400 sopii prässättäväksi erinomaisesti. 

Ilford FP4+ 125

Hitaille filmeille tyypilliseen tapaan FP4+ on hyvin hienorakeinen. Hienorakeisuutensa ansiosta FP4+ sopii hyvin vähän isompienkin printtien tekemiseen ja erityisesti aurinkoisille päiville.

Ilford Delta 100

Delta 100 sopii kaikkeen kuvaamiseen todella hyvin ja varmasti parhaimmillaan se on potrettifilminä. Kontrastia Delta 100:ssa on juuri sopivasti.

Fomapan 400

Tunnistettavan kauniit mustavalkokuvat ovat Jos tarkkuudesta ja Ansel Adams -henkisestä samettisuudesta pitää, Fomapan 400 ei ole oikea valinta. Sen sijaan, jos räkäisyyden suhteen ei ole ihan nökönuuka tai jos vähän rouheampi retro-lookki on hakusessa, istuu Fomapan 400 kuin nenä päähän.

Kodak T-Max 400

T-max 400 on hyvin monipuolinen ja luotettava filmi. Hyvässä valaistuksessa T-max 400 voi näyttää joidenkin silmään jopa vähän liian tarkalta. Hämärässä, jossa valotus ei välttämättä ole täysin optimaalinen, alkaa T-max 400 näyttämään filmimäisemmän retro-puolensa.