Vuoden hääkuva 2015 onkin kuvattu kaukolaukaisimella!

hääkuva, häät, hääkuvaaja, vuoden hääkuva, maisemakuva, kaisu ojansivu

Vuoden hääkuva 2015 julkaistiin juuri. Kamerakoulu.fi haastatteli kuvan ottanutta Kaisu Ojansivua kuvasta ja muutenkin hääkuvaamisesta! Yllätyksiltä ei vältytty. 

Miten Kaksin-kuva syntyi?

Kuva syntyi tavallaan sattumalta. Syyskesällä ajellessani kuvauskeikoille olin katsellut aamun usvaisia niittyjä ja järviä ja haaveillut pääseväni kuvaamaan hääpotretteja sellaisissa olosuhteissa.

Kyselinkin muutamia pareja lähtemään mukaan aamuvarhaisella toteutettavaan trash the dress -henkiseen kuvaukseen, mutta en oikein saanut vastakaikua omalle innostukselleni. Ajatus unohtuikin joksikin aikaa, kunnes eräänä aamuna näin yksinäisen veneen rannassa usvan keskellä.

Halusin kuvata näkemäni kaltaisen maiseman hääkuvaksi, joten päätin toteuttaa kuvan omana projektinani. Toisten häiden kuvaamisen lisäksi juhlin myös omia häitäni viime kesänä, joten puvut olivat tallella ja tunnelmat muistissa. Näin ollen laittauduimme mieheni kanssa eräänä syysaamuna uudelleen häätamineisiin ja lähdimme ottamaan suunnittelemaani kuvaa.

Kuvauspaikalla etsin ensin sopivan kuvakulman ja määritin kamera-asetukset kohdalleen. Mieheni souti järvellä ohjeideni mukaan ja yritti pistää mieleen missä kohtaa toivoin veneen kuvassa olevan. Sen jälkeen kamera jalustalle, kaukolaukaisija valmiiksi ja valokuvaaja veneeseen. Näin syntyi kuvani ”Kaksin”.

KS0A5536

Millaisista muotokuvista pidät itse ja millaisia toivoisit jatkossa voivasi hääparien kanssa tehdä?

Pidän kuvista, joista välittyy tunne ja tarina. Tämän vuoksi miljöö on mielestäni erittäin tärkeä osa muotokuvaa. Parhaat kuvauskokemukset olen saanut silloin, kun kuvattavat ovat löytäneet kuvausmiljööksi jonkin heille erityisen rakkaan paikan.

Esimerkiksi viime talvena sain soiton hääparilta, joka hieman epäröiden kysyi olisiko mahdollista ottaa kuvat leiripaikalla, jonne pääsee vain hiihtäen. Lähdin innoissani mukaan tähän kuvaukseen, sillä merkityksellinen kuvauspaikka auttaa usein kuvattavia virittäytymään oikeanlaiseen tunnelmaan ja antaa kuville syvyyttä.

Toivoisin, että pääsisin tulevaisuudessa kuvaamaan yhä enemmän hääpareja jotka arvostavat valokuvia ja antavat kuvaajalle tarpeeksi tietoa ja aikaa ottaa juuri heidännäköisensä valokuvat.

KS0A5498

Miten kuvaaja ohjaa hääparia ja miten hääpari voi auttaa kuvaajaa?

Kuvaustilanteessa mielestäni kaikkein tärkeintä on, että kuvattavilla on kameran edessä hyvä olla. Tämän vuoksi pyrin kertomaan jo etukäteen mahdollisimman paljon tulevasta kuvaustilanteesta ja ottamaan testikuvia jos mahdollista. Kuvauksissa juttelen paljon ja ohjaan hääparia aina tarpeen mukaan. Hyvä lähtökohta onnistuneelle potrettikuvalle on niinkin yksinkertainen kuin pyytää hääparia katsomaan toisiaan silmiin. Silloin jännitys lähtee yleensä vähitellen purkautumaan ja hääparin keskinäinen kemia pääsee esiin. Ohjaamisen lisäksi yhtä tärkeää on antaa palautetta onnistumisista. Hääpari on hääpäivänä parhaimmillaan ja mielestäni silloin heitä saa ihailla ääneen.

Hääpari voi auttaa kuvaajaa miettimällä jo ennen ensimmäistä tapaamista missä ja millaisia kuvia he toivoisivat otettavan. Hääkuvaajalle arvokkainta on päästä tutustumaan kuvattavaan pariin, kuulla heidän ajatuksiaan ja toiveitaan. Näin valokuvista tulee yhteinen projekti. On myös tärkeää, että potrettikuville varataan tarpeeksi aikaa. Hääpäivän aikataulu on aina kiireinen ja sen vuoksi kuvaukselle on varattava jo hyvissä ajoin oma aikansa ennen kuin päivä täyttyy muulla ohjelmalla.

1422024336801

Miten päädyit hääkuvaajaksi, millaisia töitä tällä alalla teet ja millainen tausta sinulla on ammattiin?

Olen työskennellyt muutaman vuoden videokuvan parissa ja tällä hetkellä opiskelen elokuva- ja tv- kuvaajaksi Tampereen ammattikorkeakoulussa. Valokuvaus on kulkenut mukana harrastuksena kaiken aikaa ja nyt parin vuoden ajan olen tehnyt sitä ammattimaisemmin. Koen, että nämä kaksi alaa tukevat hyvin toisiaan.

Dokumentaarisuus kiinnostaa minua ja sen vuoksi lähdin kuvaamaan häitä. Pidän häiden kuvaamisesta sen vuoksi, että ne ovat niin täynnä yksityiskohtia, tunteita ja kauneutta. Erityisesti minua innoittaa juuri koko päivän dokumentaarinen kuvaus, jossa tallennetaan päivän kulku aamuvarhaisesta iltamyöhään. Teen myös muita kuvauksia, mutta tällä hetkellä valokuvauksen puolella kuvaan pääasiassa häitä.

Minkälaisista töistä unelmoit?

Toivon pääseväni tulevaisuudessa tekemään monenlaisia töitä sekä valokuvaajana että videokuvaajana. Erityisesti minua kiinnostavat ihmiset ja heidän tarinansa. Hääkuvaajana haluan kehittyä mahdollisimman hyväksi ja päästä toteuttamaan entistä persoonallisempia hääkuvia.

Jos pitäisi sanoa yksi unelma niin ainakin haluaisin joskus päästä kuvaamaan hääparia ajan kanssa Norjan vuorille. Olen käynyt siellä useasti vaeltamassa ja miettinyt monesti kuinka kauniita hääkuvia sieltä saisi.

nuotit_final

Vuoden Hääkuva -kilpailun järjestävät yhteistyössä Häät-lehti & Häät.fi, Suomen Ammattikuvaajat ry ja Fotonetti. Kilpailun tarkoituksena on edistää suomalaisen hääkuvauksen kehitystä ja tehdä alan taitavimpien ammattilaisten työtä tunnetuksi suomalaiselle yleisölle.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *