Väriharmoniat ovat tärkeä osa väriteoriaan ja värien käyttämiseen tutustumista. Tässä artikkelissa mennään syvemmälle kysymyksiin mitä väriharmonia tarkoittaa, kuinka sitä voidaan käyttää valokuvauksessa ja mitä ovat neljä tärkeintä väriharmoniaa: vastaväriharmonia, lähiväriharmonia, kolmisointu ja yksiväriharmonia. Jos haluat luoda näyttävämpiä valokuvia ja kiinnittää katsojan huomion väreillä, väriharmoniat ovat helppo ja tehokas työkalu, jolla päästä alkuun.
Mitä väriharmonia tarkoittaa?
Jos sinulta kysytään mitä tarkoittaa väriharmonia, voit selittää sen yksinkertaisesti tarkoittavan yhteen sointuvia värejä. Eli väriharmonia on synonyymi yhteensopiville väreille. Yhteensopivuus voidaan määrittää monilla eri tekniikoilla. Näistä neljä tässä artikkelissa käytettyä esimerkkiä ovat yksiväriharmonia, vastaväriharmonia, lähiväriharmonia ja kolmisointu.
Kuinka värit kertovat tarinaa?
Värien ja väriharmonioiden tehtävä ei ole vain tehdä kuvasta hyvännäköistä. Ulkonäön parantaminen on ensimmäinen askel värien käyttämisessä. Seuraava vaihe, joka on huomattavasti hankalampi, on oppia käyttämään värejä osana tarinankerrontaa. Erityisesti valokuvauksessa verrattuna liikkuvaan kuvaan värit ovat tärkeä osa tarinan luomista, koska vuorosanoja ja liikettä ei voida käyttää.
Eri väreillä ja värimaailmoilla on erilaisia mielleyhtymiä. Tästä hyvinä esimerkkeinä joulunpunainen, myrkynvihreä ja puhdas valkoinen. Tarkkojen mielleyhtymien lisäksi värit luovat tunnelmaa tai tunteita. Kauhuelokuvien synkät sävyt eroavat suuresti scifi-leffojen neonsävyistä tai rakkauselokuvien lämpimistä väreistä. Toisinaan samalla värillä voi olla kaksi täysin päinvastaista merkitystä, kuten rakkautta ja aggressiivisuutta kuvastava punainen.
Sen lisäksi, että eri värimaailmat luovat omia vaikutelmiaan, värien muuttuminen on osa tarinankerrontaa. Hyviksen astuessa pahalle tielle hän saattaa vaihtaa vaaleat vaatteet mustiin ja lisätä mustaa kajaalia silmiinsä. Tai kuten Ihmemaa Oz -elokuvassa värit vaihtuvat seepiasta kirkkaiksi väreiksi kuvaten Dorothyn siirtymistä Ozin ihmemaahan.
Elokuvien ja median käyttämät väripaletit ovat vaihdelleet eri aikakausina, joten väreillä voidaan myös hypätä ajassa hyvinkin tarkkaan ajankohtaan. Esimerkiksi mustavalkokuvat tai oranssihtavat värit saavat aikaan vanhentuneen tunnelman.
Jos haluat tutustua lisää tarinankerrontaan väreillä, keskity lempielokuviesi tai -valokuvaajiesi käyttämiin väripaletteihin. Vertaile erilaisia värejä käyttäviä kuvia ja pohdi, miksi juuri nämä värit on valittu.

Mistä yksittäinen väri koostuu?
Ennen kuin voit alkaa käyttämään värejä osana harmoniaa, on tärkeää tutustua tarkemmin väreihin ja siihen, kuinka erilaiset värit syntyvät.
- Sävy (Hue) – Yksinkertaisesti sanottuna sävy kertoo, mistä väristä on kyse. Se merkkaa käytetyn värin pigmenttiä. Jos mennään kohti teknisempää selitystä värin sävylle, kyse on kyseisen värin paikasta spektrissä eli sitä vastaava valon aallonpituus. Arkikielessä paikoille ja aallonpituuksille eli värisävyille ollaan annettu nimitykset, kuten punainen, vihreä, violetti tai oranssi.
- Värikylläisyys (Saturation) – Kylläisyys eli saturaatio kertoo värin intensiteetin. Värikylläisyys vaihtelee harmahtavan värin ja kirkkaan kylläisen värin välillä.
- Kirkkaus (Brightness) – Värin kirkkaus kertoo kuinka hyvin väri heijastaa valoa eli kuinka vaalea tai tumma väri on.

Väriharmonia: Vastavärit
Yksi tunnetuimmista väriharmonioista on vastaväriharmonia. Vastavärit tulevat monille valokuvaajille luonnostaan, mutta jos tarvitset kertausta vastaväripareja ovat punainen ja vihreä, sininen ja oranssi sekä keltainen ja violetti. Tarkemmat vastavärit löytyvät väriympyrän päinvastaisilta puolilta. Eli vastaväriharmonia toteutuu, kun käytät valokuvassa kahta väriä, joiden välille voit piirtää suoran viivan väriympyrän keskikohdan kautta.
Vastavärejä voidaan käyttää katseen kohdentamiseen tiettyyn asiaan. Esimerkiksi jos kuva on muuten sinisen sävyinen ja keskellä sitä on oranssi mandariini, oranssi suorastaan hyppää silmiin taustasta. Tarinankerronnassa taas vastavärit luovat vastakkainasetteluja ja niillä voidaan painottaa kahden asian erilaisuutta.

Väriharmonia: Monokromaattinen
Monokromaattinen väriharmonia eli yksiväriharmonia on ehkäpä helpoin väriharmonia toteuttaa vapaalla silmällä. Se on tyylikäs, selkeä ja rauhallinen. Monokromaattinen harmonia luodaan valitsemalla yksi värisävy ja sitten käyttämällä siitä eri versioita kylläisyyttä ja kirkkautta muuttamalla. Tunnettu esimerkki yksiväriharmoniasta on Matrix-elokuvien vihreä väripaletti.
Yksiväriset kuvat luovat usein veikeän kokonaisuuden ja niitä on myös hauskaa kuvata, koska saat päästää luovuutesi valloilleen etsiessäsi samaa värisävyä olevia esineitä ja kuvauspaikkoja. Parhaassa tilanteessa käytät väriympyrää ja etsit sen avulla samaa sävyä olevia objekteja kuvaasi. Käytännössä tämä on kuitenkin vaikeaa ja sinun kannattaa tehdä lopullinen värien yhteensovittaminen vasta kuvanmuokkauksen yhteydessä. Kuvausvaiheessa keskity löytämään asioita, jotka ovat suunnilleen saman värisiä.
Yksiväriharmonia miellyttää silmää, mutta siinä on myös omat vaaransa. Koska kaikki värit sekoittuvat toisiinsa, ei kuvassa ole suurta värikontrastia ja näin kuvan eri objektit eivät erotu heti toisistaan. Ole siis varovainen, jos esimerkiksi otat tuotekuvia.

Väriharmonia: Lähiväriharmonia
Lähiväriharmonia eli analogous-väriharmonia tuntuu lähes luonnolliselta katsojalle. Eikä se ole ihme, koska tämä on usein luonnossa ilmenevä väriyhdistelmä. Lähiväriharmoniassa valitaan kaksi toistensa vieressä olevaa väriä väriympyrästä. Hyviä esimerkkejä ovat sininen ja vihreä.
Yleensä lähiväriharmoniaa käytetään valitsemalla kuvan pääväri, jonka jälkeen sitä tuetaan viereisellä värillä.
Tunnettu esimerkki lähiväriharmoniain käyttämisestä löytyy Wes Anderssonin The Grand Budapest Hotel -elokuvasta, jossa vaaleanpunainen on pääväri ja sen viereisiä värejä käytetään tehokeinoina.

Väriharmonia: Kolmisointu
Kolmisointuharmonia eli triad on jo hieman monimutkaisempi väriteoria. Sitä näkee käytettävän vähemmän, koska yleensä lopputulos muistuttaa sarjakuvaa. Älä kuitenkaan pelästy! Kolmisointu väriharmonia toimii valokuvissa, kunhan osaat leikitellä tarpeeksi värien kontrasteilla ja kylläisyydellä sekä kirkkaudella.
Triad syntyy, kun valitaan kolme väriä, jotka ovat yhtä kaukana toisistaan väriympyrässä. Yhtä näistä väreistä käytetään päävärinä ja kaksi muuta väriä tukevat sitä. Tärkeää on, että kolmen värin välillä on tasaiset välimatkat väriympyrässä.
Miten väriharmonioita voidaan hyödyntää valokuvauksessa?
- Lavastuksen suunnittelu – Kun olet päättänyt, mitä väriharmoniaa haluat käyttää, valitse siihen sopivat lavasteet. Esimerkiksi jos suunnitteilla on vastaväriharmonia, valitse kuvauskohteen värin vastaväri taustaksi ja vastavärin värisiä lavasteita ja muita esineitä. Näin kuvauskohde nousee esiin kuvasta.
- Vaatteiden päättäminen – Ihmisiä kuvattaessa helpoin tapa käyttää väriharmoniaa on vaatteilla. Valitsemalla taustaan nähden vastaväriä olevat vaatteet mallille nostaa hänet esiin kuvasta. Toisaalta myös vaatteiden väriharmonialla voi leikitellä.
- Värikalvot ja valaisu – Väriteorian osaamisesta on myös hyötyä valaisun suunnittelussa. Värien vahva tuntemus on erityisen tärkeää, mikäli olemme käyttämässä värikalvoja.
- Kuvankäsittely – Käytännössä täydellinen väriharmonia on hankalaa luoda valokuvauksen aikana. Pystyt valitsemaan sinnepäin olevia värejä, mutta et tarkalleen oikeilla kohdilla väriympyrässä olevia sävyjä. Tästä johtuen kuvankäsittely on tärkeä vaihe väriharmonioiden luomisessa! Pystyt voimistamaan ja vähentämään tiettyjä sävyjä harmonioihin sopiviksi. Tai muuttamaan sävyjä sopivammaksi vahvalla sävytyksellä.

Kätevä sivusto värien harjoitteluun
Paras tapa oppia käyttämään väriharmonioita valokuvauksessa ja todella tutustua kysymykseen, mitä tarkoittaa väriharmonia, on harjoitella värien käyttämistä. Adobe Color on sivusto, jossa pääset leikittelemään väriympyrällä ja luomaan omia väripaletteja yllä mainittujen harmonioiden mukaisesti.
Sivu tekee harjoittelusta ja testailusta helppoa, mutta lisäksi voit suunnitella tulevien kuviesi väripaletteja. Esimerkiksi jos sinulla on valmiina vaatetus mallille, tutki väriympyrän avulla mahdollisia väriyhdistelmiä kuvan muihin osiin. Voit myös tuoda omia kuvia ohjelmaan ”extract theme / poimi teema” -toiminnolla ja tutkia kuvissasi ilmeneviä värejä.
Värien käyttö valokuvauksessa
Nyt kun tiedät, mitä tarkoittaa väriharmonia, ja olet tutustunut tärkeimpiin väriharmonioihin, voit alkaa käyttää niitä osana valokuvaustasi. Kiinnitä huomiota väreihin ja etsi tuttuja harmonioita. Ehkä huomaat, että vastaväriharmonia syntyy sinisen meren ja oranssin auringonlaskun välille. Tai sitten tarkoituksella pukeudut hiukan eri sävyisiin saman värisiin vaatteisiin luodaksesi lähiväriharmonian. Valokuvasi avaavat oven aivan uuteen ulottuvuuteen, kun osaat käyttää värejä.

Kamerakoulun ilmaiset valokuvauskurssit auttavat sinua ottamaan parempia kuvia. Opastamme kameran käytössä ja annamme käytännönläheisiä vinkkejä kaikentasoisille valokuvaajille.