Parissa viimeisimmässä filmiarvostelussa olemme tutustuneet muutamaan todella hienorakeiseen ja tarkkaan keskiformaatin mustavalkofilmiin, kuten Ilford Delta 100:n ja Kodak T-max 100:n. Tällä kertaa tosin luvassa on, uskomatonta kyllä, vieläkin tarkempi ja hienorakeisempi filkka — Ilford Pan F 50.
Uskomaton kuvanlaatu
Pan F on mahdollisesti yksi kermaisimpia ja hattaramaisimpia filmejä mitä tiedän! Jos kyseessä ei olisi niin hidas filmi (ISO 50) kuvaisin sillä varmasti paljon enemmän. Uskomaton kuvanlaatu ja filmin hitaus tietenkin kulkevat käsi kädessä, kuten yleensäkin. Tyypillisesti ISO 100 filmit ovat jo uskomattoman hienojakoisia ja rakeettomia. Tästä vielä puolet hitaampi Pan F on tosin vielä ihan oma lukunsa kuvanlaatunsa puolesta.
Vaatii paljon valoa
Olen parina viime kesänä kuvannut silloin tällöin Pan F:ää — lähinnä 35mm formaatissa kylläkin. Filmi vaatii melko hyvät valaisuolosuhteet. Hämäräolosuhteisiin tai kovin liikkuvaista sorttia oleviin kuvauskohteisiin se ei ole ihan optimaalinen valinta, koska ISO 50:llä valoherkkyys alkaa oikeasti olemaan jo todella alhainen.
Näissä rajotteissa voi kuitenkin saada uskomatonta jälkeä aikaiseksi. Kunhan muistaa, että kuvaushommat kannattaa saada purkkiin ennen iltahämärää, on Pan F:llä kuvaaminen hauskaa hupia. Hitautensa ansiosta sillä voi mm. leikiten kuvata isoillakin aukoilla keskellä kirkasta päivää ilman minkään näköisiä harmaasuotimia tai muita apuvälineitä. Tartuin itse tähän mahdollisuuteen oitis ja ajattelin filmin olevan täydellinen valinta kesäisiin potretteihin. Rakeeton kuvanlaatu tietenkin imartelee kuvauskohdetta todella hyvin ja kuviin on mahdollista saada auringonpaahteessakin subjektista hyvin erotettu sumea tausta.
Testikuvia ottamaan
Tarkoitukseni oli ladata testirullani Ilford Pan F:ää Rolleicordiini potrettikuvaussessiota varten. Ystäväni Saana (a.k.a Shanona Dreem) lupautui malliksi 1940-luvusta innoitteensa saaneeseen sessioon ja kaikki alkoi lupaavasti, kunnes rakas Rolleicordini osoitti yllättäen ikääntymisen merkkinsä ja hajosi. Rullasta jäi suurin osa kuvaamatta, mutta onneksi niistä muutamasta saadusta kuvasta yksi sattui onnistumaan erityisen hyvin.

Filmikameran korjaus
Kiikutin Rolleicordin oitis Kameratorin Helsingin pisteeseen korjattavaksi. Olen parisen kertaa joutunut aikaisemmin viemään jonkun vanhan kameran korjattavaksi ja yleensä se on ollut turhauttavaa puuhaa. Korjausaika-arviot muissa liikkeissä ovat yleensä olleet mitä tahansa kahdesta neljään viikkoa, jotka ovat todellisuudessa venyneet pikemminkin kuukausiksi.
Kameratorin huoltoa en ollut aikaisemmin kokeillut. Vein kameran huoltoon torstaina ja sain lauantaina tekstiviestillä ilmoituksen huollon valmistumisesta. Suosittelisin kaverille.

Entuudestaan tuttu filmi
Kamera siis saatiin onneksi kuntoon, mutta kuvasaalis jäi ärsyttävän pieneksi filmiarvostelua ajatellen. Onneksi Pan F on entuudestaan noin muuten tuttu kinofilmiformaatissa, joten tunnen hyvin sen ominaisuudet. Miettiessäni mistä saisin artikkelia varten nopealla aikataululla lisää hyviä keskiformaatin näytekuvia, päätin suunnata Batman-signaalin taivaalle siinä toivossa, että joku kuulisi avunhuutoni.
Pienen tovin päästä Ari Jaaksi vastasikin hätäkutsuuni ja tarjoutui kontribuoimaan muutamalla erinomaisella otoksellaan. Muistenkin, että hän on Hasselbladeineen kuvannut paljon Ilford Pan F:lle. Iso kiitos siis Arille näytekuvista!



Ilford Pan F -filmin kuvanlaatu
Ilfod Pan F:n kuvanlaadusta ei ole paljoa sanottavaa. Se on yksinkertaisesti vain virheetön ja kaunis. Se on jopa kinofilmikoossa täysin rakeeton ja todella tarkka. Tämä ominaisuus tietenkin vain amplifoituu keskiformaatin koossa isoilla negatiiveilla. Kontrastia piisaa juuri sopivasti, kuten Ilfordin laatufilmeiltä voi odottaakin.
Mistä ostaa, kehittää ja skannauttaa?
Filmiä myy Kameratori, jossa myös kehitytin ja skannautin oman rullani.

Filmikuvauksessa innostunut graafinen suunnittelija Helsingin liepeiltä. Intohimona erityisesti 35mm mustavalkofilmit ja mekaaniset kamerat.