Näin käytät ensimmäistä järjestelmäkameraa: 4 tärkeintä asetusta

Valokuvauksen aloittaminen voi helposti tuntua sekavalta, sillä erilaisia tekniikoita ja uusia termejä on ihan valtava määrä. Tämä johdosta emme aidosti pysty keskittymään valokuvaukseen, sillä joudumme jatkuvasti pohtimaan asetuksia ja miettimään, että kumpaan suuntaan mitäkin valintakiekkoa pitäisi ruuvata.

Tästä syystä olen tähän artikkeliin ja yllä olevalle opetusvideolle kerännyt mielestäni neljä oleellisinta seikkaa, jotka valokuvauksessa kannattaa alkuun opetella. Nämä ovat tarkennus, erilaiset valotustilat, valotuksen korjaus ja valkotasapaino.

Järjestelmäkameran parempi käyttö

Näiden huolella opettelun jälkeen pärjää entistä paremmin haastavissa kuvausolosuhteissa ja saa tehtyä kuvia, jotka tarkemmin vastaaa omaa visiota.

Yllä olevalla videolla käyn perinpohjaisesti läpi Canon EOS R käyttöä ja sen tärkeimpiä ominaisuuksia valokuvauksen aloittelijan kannalta. Kaikissa Canonin järjestelmäkameroissa on kuitenkin sen verran pitkälle sama logiikka, että opetusvideosta on varmasti hyötyä vaikka sinulla olisi joku toinen Canonin runko.

Miten valokuvasta saa terävän?

Ensimmäinen aihe ja tekniikka, johon valokuvauksen aloittelijan kannattaa huolella tutustua on tarkennus. Syy tähän on yksinkertainen, sillä onnistunut tarkennus on avainasemassa terävien kuvien kannalta. 

Tarkennuksella määritellään mistä kohdasta tulee valokuvan terävin alue. Moderneissa järjestelmäkameroissa on entistä parempi automaattitarkennus, mutta silti on oleellista osata kameralle kertoa mihin kohtaan kuva-alaa haluaa kameran tarkentavan. 

Tarkennus kannattaa asettaa kuvan tärkeimpään kohtaan. Tämä voisi olla kuvasta riippuen esimerkiksi henkilön kasvot, kukan terälehti tai maisemassa oleva yksityiskohta. 

Lisäksi järjestelmäkameran voi kytkeä niin sanotulle manuaalitarkennukselle, jolloin tarkennus valitaan käsin objektiivin tarkennusrinkulaa kääntämällä. Tämä on kuitenkin harvinaisempaa ja tulee oleellisemmaksi enemmän erikoistuneissa kuvaustekniikoissa. 

Automaattitarkennuksella pärjää hyvin kaikissa tavallisimmissa kuvaustilanteissa. 

Lue aiheesta lisää: Näin otat teräviä kuvia millä tahansa kameralla

Tarkennusalueen kokoa voi muuttaa kameran valikoissa.

Tarkennusalueen koko ja siirtäminen

Kameran valikossa voi valita miten isolta alueelta tarkennettava piste haetaan. Kun pienempi yksittäinen piste tai laajempi vyöhyketarkennus on valittu, voit liikuttaa tarkennuspistettä käyttämällä kameran suuntapainikkeita. 

Useimmissa Canon-kameroissa voit käyttää nelisuuntaista suuntapainiketta tai joystick-valitsinta, joka sijaitsee kameran takana. Joissain malleissa, kuten Canon EOS R -rungossa on myös kosketusnäyttö, jota voi käyttää tarkennuspisteen liikuttamiseen. Tästä on esimerkki artikkelin alussa olevalla videolla.

Kun tarkennus on saavutettu kamera ilmoittaa sen (yleensä ääni tai vihreä merkkivalo), voit painaa laukaisimen pohjaan ottaaksesi kuvan.

valotustilat, järjestelmäkamera

Erilaiset valotustilat ovat ensimmäinen askel kameran ymmärtämiseen

Tarkennuksen harjoittelun jälkeen on hyvä siirtää katse järjestelmäkameran erilaisiin valotustiloihin. Näitä on kamerasta riippuen eri määrä, mutta kaikista yleisimpiä ovat kirjainyhdistelmät kuten P, AV, TV ja M. Nämä löytyvät käytännössä kaikista järjestelmäkameroista. 

Yleensä nämä ovat selkeästi esillä kameran valintakiekossa ja niitä on vaikea olla huomaamatta. Mutta mitä nämä kirjaimet tarkoittavat ja mitä niillä tarkemmin ottaen tehdään valokuvauksessa?

Kameran niin sanotut valotutilat, kuten P, AV, TV ja M kertovat, että mitkä kameran asetukset haluamme itse päättää ja mitkä jätämme kameran harteille. 

Kyse on siis, että miten paljon automatiikkaa sallimme kameran tekevän meidän puolesta. 

Mikä on paras valotustila valokuvauksen aloittelijalle?

Kokeneempi kuvaaja haluaa mahdollisesti säätä isomman määrän asetuksia itse. Kun taas aloittelijan kannalta on usein helpompaa, että kamera tekee edes osan päätöksistä meidän puolesta.

Tällä tavalla pystymme keskittymään itse kuvaamiseen, eikä meillä mene kaikki aika asetuksien pyörittelyssä. 

Aloittelijalle suosittelen tämän takia esimerkiksi P ja AV -valotustiloja. 

Mitä kameran P-valotustila tarkoittaa?

Program mode “P” kamerassa on automaattinen kuvaustila, jossa kamera valitsee automaattisesti sopivat asetukset optimaalisen valotuksen saavuttamiseksi. Se eroaa täysin automaattisesta tilasta siinä, että kuvaaja voi silti vaikuttaa muihin asetuksiin, kuten ISO-arvoon, valkotasapainoon ja valotuksen korjaukseen.

Program mode “P” antaa siis kuvaajalle enemmän joustavuutta, mutta huolehtii kuitenkin tärkeimmistä asetuksista automaattisesti.

aukko, aukon esivalinta, canon eos r
Aukon esivalinta on yksi monipuolisimpia valotustiloja.

Paras valotustila edistyneemmälle harrastajalle

Aukon esivalinta (Aperture Priority, yleensä merkitty A- tai Av-symbolilla kamerassa) on puoliautomaattinen kuvaustila, jossa kuvaaja valitsee haluamansa aukon ja kamera säätää loput asetukset itse. 

Aukon esivalinta tarjoaa enemmän luovia mahdollisuuksia kuin täysautomaattinen tila, koska kuvaaja voi hallita kuvan syväterävyyttä. Syväterävyyden avulla voi korostaa haluttuja kohtia ja ohjata kuvan tarinaa toivottuun suuntaan.

Syväterävyyden valinnassa on kyse ilmaisusta ja millaisista kuvista pidämme. Mitä isompi aukko (esim f/1.8) meillä on käytössä, sitä pienempi alue syvyyssuunnassa on terävää. Vastaavasti pienellä aukolla (f/16) kuvan syväterävyysalue on pitkä.

Lue lisää: Eri valotustavat ja esimerkkejä niiden käytöstä

valotuksen korjaus, asetus, kamera
Kuvasta saa tummemman viemällä valotuksen korjausta miinukselle.

Valotuksen korjaus on tärkeä taito osata

Aloittelijan kannalta valotuksen korjaus on mielestäni yksiä järjestelmäkameran hyödyllisimmistä toiminnoista. Miksi näin ja mitä valotuksen korjaus käytännössä tarkoittaa?

Pohjimmiltaan valotuksen korjauksen avulla valokuvausta voi tehdä vaaleamman tai tummemman. Tämä helpottaa haastavissa olosuhteissa kuvaamista ja mahdollistaa pykälää verran enemmän omaa ilmaisua kuvan kirkkauden valinnan kautta. 

Sopivan valotuksen valinta riippuu hyvin monesta tekijästä, mutta se on kuitenkin lähtökohta hyvälle valokuvalle, jota kautta suosittelen ottamaan valotuksen korjauksen haltuun heti alkuun uuden kameran kohdalla!

Miten kuvasta saa kirkkaamman tai tummemman?

Jos kuvaustilanteessa huomaa, että järjestelmäkamera on tekemässä maisemasta turhan kirkkaan, niin kannattaa säätää kuvasta tummempi valotuksen korjauksen avulla.

Tämä tapahtuu useimmissa kameroissa +/- symbolin takaa. 

Jos valotuksen korjaus on miinuksella kuvasta tulee tummempi ja vastaavasti plussalla oleva lukema kertoo, että kuvasta tehdään pykälää kirkkaampi. 

Missä tilanteissa valotuksen korjaus on hyödyllinen?

Valotuksen korjaus on erityisen hyödyllinen kuvaustilanteissa, joissa kamera ei automaattisesti osaa tuottaa haluttua valotusta. 

Kun kohtauksessa on paljon kirkkaita ja tummia alueita (esim. kirkas taivas ja varjoisa maa), kamera saattaa joko ylivalottaa kirkkaat alueet tai alivalottaa varjot. 

Valotuksen korjaus auttaa tasapainottamaan valotusta niin, että tärkeät yksityiskohdat säilyvät sekä kirkkailla että tummilla alueilla.

Valotuksen korjaus on erityisen hyödyllinen käytettäessä aukon esivalintaa (AV), sillä se mahdollistaa paremman hallinnan kuvan valotuksesta samalla, kun valokuvaaja voi keskittyä säätämään syväterävyyttä.

Valotuksen simulointi auttaa sopivan valotuksen saavuttamisessa

Peilittömien kameroiden myötä sopivan valotuksen saavuttamisesta on tullut entistä helpompaa. Tämä johtuu kätevästä ominaisuudesta nimeltä valotuksen simulointi (exposure simulation). 

Käytännössä valotuksen simulointi tarkoittaa, että näemme kameran näytöltä tai elektronisesta etsimestä jo etukäteen miltä valotus tulee näyttämään. Eli miten kirkas tai tummasta kuvasta on tulossa. Tätä kautta on helpompi suoraan tehdä valotuksen korjausta ja näin saada aikaan toivottu kirkkausaste ilman ylimääräistä arvailua.

Tämä saattaa kuulostaa itsestäänselvältä henkilöille ketkä ovat tottuneita kuvaamaan puhelimilla. Mutta perinteisissä peilillissä järjestelmäkameroissa on optinen etsin, joka tarkoittaa että näemme edessä olevan maiseman lasin ja peilien kautta. Tällöin etsimessä näkyvä kuva ei muutu reaaliajassa. 

Mitkä objektiivit sopivat mihin Canon-järjestelmäkameraan?

Canonin järjestelmäkameroissa käytetään erilaisia objektiivikiinnityksiä, jotka on suunniteltu eri kamerajärjestelmille. Tässä ovat tärkeimmät Canonin objektiivikiinnitykset:

EF – Suunniteltu Canonin täyskennoisille (full-frame) ja APS-C-kennoisille (kroppikenno) digitaalisille järjestelmäkameroille.

EF–S – Suunniteltu Canonin APS-C-kennoisille (kroppikenno) digitaalisille järjestelmäkameroille. EF-S-objektiivit eivät ole yhteensopivia täyskennoisten kameroiden kanssa

RF – Suunniteltu Canonin täyskennoisille peilittömille kameroille (esim. Canon EOS R -sarja).

RF–S. Suunniteltu Canonin APS-C-kennoisille peilittömille kameroille, joissa on RF-kiinnitys (esim. Canon EOS R7 ja R10)

kamera, valkotasapaino, valokuvaus
Sopiva valkotasapaino on oleellinen luonnollisten sävyjen kannalta.

Miten kuvan väreistä saa luonnolliset?

Valotuksen hallinnan jälkeen ollaan valmiita puhumaan kuvaan väreistä ja erityisesti aiheesta nimeltä valkotasapaino. Mikäli sinusta usein tuntuu, että kuvan värit näyttävät vääriltä tai maiseman sävyt eivät toistu halutulla tavalla, niin valkotasapainon parempi ymmärtäminen auttaa tässä pitkälle. 

Kameran valkotasapainon (white balance) avulla kuvan valkoiset saadaan toistumaan neutraaleina, joka takaa luonnolliset värit. Valkotasapainoa voi myös ajatella sen kautta, että miten kylmä tai lämmin joku tietty kuva on. 

Miten automaattinen valkotasapaino toimii?

Kameran automaattinen valkotasapaino, eli AWB (auto white balance) pyrkii tekemään sivistyneen arvauksen kuvaustilanteen olosuhteista. Hyvin tavallisessa ympäristössä järjestelmäkameran automatiikka pelaa yleensä luotettavasti ja värit näyttävät hyviltä suoraan purkista. 

Yleensä haasteita rupeaa kuitenkin ilmaantumaan, kun siirrytään kuvaamaan vaikka sisätiloihin lämpimien hehkulamppujen tai loisteputkien alle. Väärin säädetty valkotasapaino saa näissä tilanteissa lopullisen kuvan näyttämään keltaiselta. 

Lue aiheesta lisää: Mitä valkotasapaino tarkoittaa?

kuvan laatu, raakakuva, jpg-kuva
Kameran täyden potentiaalin saa irti käyttämällä raakakuvausta.

Kuvan laadun parantaminen

Siinä vaiheessa kun on huolella sisäistänyt nämä yllä mainitut vinkit on valmis harkitsemaan raakakuvien puolelle siirtymistä. Mitä ihmettä tämä sitten tarkoittaa ja mitkä niiden hyödyt ovat? 

Oletuksena uusi järjestelmäkamera ottaa niin sanottuja jpg-kuvia. Tämä riittää hyvin tavalliseen kuvaamiseen, mutta kameran täyden potentiaalin saa kuitenkin irti vasta kuvaamalla raakatiedostoja.

Tavallinen jpg-tiedosto on voimakkaasti pakattu, eikä sen takia ole yhtä laadukas kuin raakatiedosto.  

Missä tilanteissa raakakuvista on hyötyä?

Raakakuvien hyöty tulee esiin kuvankäsittelyssä, jossa näiden laajempien tiedostojen potentiaali voidaan ottaa irti. Pienet valotusvirheet voidaan helposti korjata raakakuvissa. 

Tämä tarkoittaa, että turhan tummasta kuvasta saa vaivattomasti käyttökelpoisen. Raakakuvien ansiosta kuvien väreille voidaan myös tehdä enemmän temppuja kuvankäsittelyn puolella

On kuitenkin hyvä ottaa huomioon, että kaakakuvien kuvankäsittelyä varten tarvitsee siihen suunnatun ohjelman, kuten Lightroomin.  

Muistilista järjestelmäkameran tärkeimmistä asetuksista

Uudesta järjestelmäkamerasta kannattaa alkuun opetella nämä neljä seikkaa huolella.

  1. Tarkennus – kertoo missä kohtaa kuva on kaikista terävin. Tarkennusalueen kokoa ja paikkaa on tärkeä osata vaihtaa sulavasti. 
  2. Erilaiset valotustilat – määrittelevät miten ison osan tärkeistä asetuksista kamera päättää automaattisesti.
  3. Valotuksen korjaus – helppo keino saada tehtyä kuvasta tummempi tai vaaleampi. 
  4. Valkotasapaino – vaikuttaa ratkaisevasti miltä kuvan värit näyttävät. Sopiva valkotasapaino on oleellinen kuvan luonnollisuuden kannalta. 

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Vie valokuvasi seuraavalle tasolle

Tilaa kuukausittainen valokuvausvinkki suoraan sähköpostiisi ja pidä valokuvauksen opiskelua yllä.